Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La Direcció General de Traducció de la Comissió Europea i EUNIC Barcelona celebren el Dia Europeu de les Llengües (dimecres 20 de setembre)

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Cada any la Comissió Europea promou activitats arreu de la Unió Europea relacionades amb el plurilingüisme en ocasió del Dia Europeu de les Llengües, que es commemora el 26 de setembre. Enguany l’antena de la Direcció General de Traducció a Barcelona i EUNIC Barcelona —format per les delegacions a la ciutat del Goethe-Institut, l’Institut Français i l’Istituto Italiano di Cultura— organitzen un acte obert a tothom que se celebrarà el dimecres 20 de setembre a partir de les 17:30 h a la seu del Goethe-Institut (Roger de Flor, 224).

El programa cultural conté activitats que es desenvoluparan en diferents llengües: un contacontes en alemany, una conferència sobre història en francès, un taller d’art urbà per a joves en castellà, un concert de música italiana, i un taller de papiroflèxia multilingüe en català, castellà, francès i alemany. A més, els instituts culturals coorganitzadors oferiran assessorament sobre l’aprenentatge de llengües i els cursos disponibles, i també es podrà visitar l’exposició de fotografies «Pell mutant», que analitza els espais urbans en què les persones deixen els seus missatges escrits.

La resta d’oficines de la Direcció General de Traducció de la Comissió Europea als diversos estats membres de la Unió també organitzen activitats com ara concursos, programes de ràdio i televisió, microclasses d’idiomes, conferències, etc., per celebrar aquesta jornada. Igualment, el mateix dia 26 de setembre es durà a terme un acte central amb una conferència en línia sobre l’ensenyament de llengües estrangeres i un cafè virtual en matèria de competències lingüístiques i creixement econòmic, atès que el 2023 és l’Any Europeu de les Competències.

El Dia Europeu de les Llengües el va organitzar per primera vegada el 2001 el Consell d’Europa en el marc de l’Any Europeu de les Llengües i d’ençà d’aleshores se celebra anualment el 26 de setembre. L’objectiu del Dia Europeu de les Llengües és fomentar el patrimoni cultural i la diversitat lingüística, donar a conèixer la gran varietat de llengües a Europa, animar la gent de totes les edats a aprendre idiomes i promoure la traducció, la interpretació i altres professions relacionades amb la llengua.

Consell d’Europa

El Consell d’Europa és una organització internacional fundada el 1949 per defensar els drets humans, la democràcia i l’estat de dret a Europa. Amb aquesta finalitat va redactar la Convenció Europea de Drets Humans, que va entrar en vigor el 1953 i en virtut de la qual es va crear el Tribunal Europeu de Drets Humans. Té la seu a Estrasburg i actualment el componen 46 estats membres, entre els quals hi ha tots 27 estats membres de la UE. El nom pot donar peu a confusió, però val a dir que el Consell d’Europa i la Unió Europea són entitats diferents.

EUNIC

EUNIC (European Union National Institutes for Culture) és una xarxa europea d’institucions dedicades a les relacions culturals que rep el suport del programa Europa Creativa de la Comissió Europea. Compta amb 139 clústers a 107 països diferents que agrupen les institucions presents en un mateix indret per fer efectiva la cooperació cultural i crear activitats conjuntament. EUNIC Barcelona la van fundar el 2021 les delegacions a la ciutat del Goethe-Institut —que actualment n’ostenta la presidència rotatòria—, l’Institut Français i l’Istituto Italiano di Cultura.

Enllaços

Programa de la celebració del Dia Europeu de les Llengües 2023 a Barcelona

Web del Dia Europeu de les Llengües (Consell d’Europa)

Inventari de llengües a Catalunya del Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades de la Universitat de Barcelona

Conferència en línia «Teaching language skills at the heart of the European Education Area»

Cafè virtual «Languages, skills and technologies for economic growth»

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere