Nit Europea de la Recerca: la Universitat de Barcelona i l’Escola Superior de Música de Catalunya col·laboren en l’organització d’un NEUROCONCERT (29 setembre)

Amb motiu de la celebració de la Nit Europea de la Recerca, la Universitat de Barcelona i l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) col·laboren en l’organització d’un NeuroConcert, una activitat que combina música en directe, neurociències i les explicacions de les persones expertes.
De quina manera el cervell es sincronitza amb el seu entorn? La resposta del sistema nerviós als estímuls externs es produeix per una sèrie de codis específics que endrecen i donen sentit a tot allò que ens envolta. L’experiència musical no és una excepció, i la recerca en neurociències intenta donar resposta a com la música modula l’activitat cerebral.
Amb motiu de la celebració de la Nit Europea de la Recerca (European Researchers’ Night) la Universitat de Barcelona (UB) i l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) han decidit compartir expertesa i organitzar un NeuroConcert, una activitat que combina la música en directe, les neurociències i les explicacions de persones expertes en música, per tal de donar a conèixer els efectes que pot tenir la música en els oients.
Aquesta activitat tindrà lloc del 29 de setembre en el Paranimf de l’Edifici Històric. Està impulsada pel Vicerectorat de Recerca i el de Patrimoni i Activitats Culturals i comptarà amb la col·laboració de l’ESMUC. El responsable científic és el Dr. Carles Escera, catedràtic de psicologia i cap del grup de recerca BrainLab.
El NeuroConcert quedarà estructurat en tres grans blocs:
“Les cançons de bressol”
Quina capacitat auditiva tenen els nadons? Quin efecte sobre les capacitats del bebè té el fet que les mares els hi cantin cançons durant l’embaràs? De cançons de bressol en trobem gairebé a tot el món i a totes les cultures, per què? Què en tenen en comú?
Hi intervindran:
– Carles Escera, catedràtic de psicologia, responsable del grup de recerca Brainlab, i investigador de l’UBneuro i de l’IRSJD
– Rolf Baecker, professor de l’ESMUC
– Música: Mao Miyoshi, cantant soprano i Daniel Vidal Mialoviez, pianista
“Quin so fa la intel·ligència artificial”
Com interactua un músic amb una màquina que realitza una interpretació musical? Què podem esperar d’un assaig entre una acordionista i un ordinador, no entrenat prèviament, que emet sons a partir de la música emesa per l’intèrpret? La màquina no escolta ni sap què és la música, però la persona sí, per tant, ha d’interaccionar amb un company d’escenari artificial i establir un diàleg poc previsible… Quins mecanismes neuronals s’activaran en aquesta persona?
Hi intervindran:
– Jordi Costa, Facultat de Psicologia, grup de recerca Brainlab i investigador de l’UBneuro i de l’IRSJD
– Enric Guaus i Fèlix Pastor, professors de l’ESMUC
– Música: Edurne Arizu, acordionista
“Música i estats alterats de la consciència”
Arreu del món s’han utilitzat els estímuls repetitius per provocar estats alterats de la consciència. No es tracta de rituals del passat, sinó que en l’actualitat també es practiquen. Realment funcionen? Quins mecanismes biològics s’alteren en aquest procés? Quins patrons comparteixen aquestes peces musicals?
Hi intervindran:
– Raquel Aparicio, Facultat de Psicologia, grup de recerca Brainlab, investigadora de l’UBneuro i del projecte Artsoundscapes (ERC)
– Perfecto Herrera, professor de l’ESMUC
– Música: quintet de percussió interpretant Music for pieces of wood d’Steve Reich