Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Lliga d’Universitats Europees de Recerca (LERU): “No n’hi ha prou amb una caixa d’eines”

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Posicionament de la Lliga d’Universitats Europees de Recerca (LERU) sobre Recerca i la Comissió Europea

El 13 de juliol de 2023, la Comissió Europea (CE) va adoptar un conjunt de mesures per potenciar les carreres de recerca i enfortir l’Espai Europeu de Recerca. Aquest conjunt inclou: una proposta de recomanació del Consell que estableix un nou marc europeu per a les carreres de recerca, una nova carta per a investigadors i el marc europeu de competències per a investigadors (ResearchComp). Aquestes mesures haurien de contribuir a l’acció prioritària 4 de l’ERA, promovent carreres de recerca atractives i sostenibles.

LERU sempre ha donat suport a les iniciatives de la CE per millorar la carrera professional dels investigadors i per proporcionar un entorn productiu i estimulant on l’esforç científic pugui florir. Amb més de 100.000 investigadors, en totes les fases de la seva carrera acadèmica, les universitats LERU no necessiten estar convençudes de la importància de les bones pràctiques de recursos humans, tal com descriuen la Carta i el Codi.

LERU agraeix l’esmentat conjunt de mesures i valora les oportunitats de consulta, en què hem participat intensament. No obstant això, LERU creu que la caixa d’eines que es proporciona a les universitats i als estats membres no aborda els problemes fonamentals que persegueixen els investigadors i les institucions de recerca. Aquesta caixa d’eines pot ser útil, però corre el risc de ser res més que un truc superficial.

En la seva reacció a aquest conjunt de mesures, LERU vol centrar-se en 3 punts clau:

1. La recomanació proposada té un enfocament negatiu innecessari. No té en compte el que s’ha aconseguit i no reconeix capdavanteres en aquest àmbit.

 2. En limitar-se a recomanacions gratuïtes als estats membres, la Comissió estimula la fragmentació de les polítiques, en lloc d’una major integració de les carreres de recerca.

 3. La precarietat de la situació dels investigadors primerencs està directament lligada a la precarietat del finançament de la recerca.

Finalment, a LERU li agradaria veure menys encavalcaments i més coordinació entre les diferents iniciatives de la CE relacionades amb les carreres a les universitats i instituts de recerca.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere