Facultat de Ciències de la Terra de la Universitat de Barcelona: GEODEBATS “Canvi climàtic Registre i Acció”
Tornen els GeoDebats a la Facultat de Ciències de la Terra de la UB en col·laboració amb l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC). Aquest proper 28 de setembre a les 18h a l’Aula Magna Carmina Virgili de la facultat es parlarà de “Canvi climàtic Registre i Acció”.
Juguem a la ruleta russa amb el clima i ben bé ningú sap que hi ha dintre de la cambra del disparador (Wallace S. Broecker). Als darrers anys ha quedat palès els efectes de l’escalfament global a les nostres vides. Tot i viure en una regió que de natural te un clima variant, veiem com cada cop s’assoleixen temperatures més altes i els canvis en les precipitacions son menys previsibles. Aquests canvis han estat predits des de fa dècades, especialment des de 1992 amb el primer informe sobre el canvi climàtic del IPCC (Panell Intergovernamental del Canvi Climàtic). En comptes de reduir les emissions d’efecte hivernacle, el planeta, i especialment les economies del nord global, han seguit incrementant-les, i ara mateix ens situem a 422 ppm de CO2, molt per damunt de moments més càlids del passat, com per exemple fa 125000 anys, al Eemià, quan hi havia 280 ppm de CO2, hi havia un o dos graus més de temperatura mitjana i el mar arribava gairebé a la plaça Catalunya de Barcelona.
Com de gran es aquest canvi respecte a moments del passat? Com notarà la vegetació i els ecosistemes aquest canvi? Com els recursos hídrics van quedar afectats en el passat i com poden variar en el futur proper? Hi haurà neu al Pirineu al 2050? Com impactarà tot plegat a la societat? Tenim eines polítiques i de gestió per fer front al repte, probablement el més important al qual s’ha enfrontat la humanitat en els darrers segles?
En aquest Geodebat s’abordaran aquestes i altres qüestions per reflexionar sobre una temàtica tan complexa com actual amb els següents convidats:
Lepoldo Pena: Professor de la UB a la facultat de Ciències de la Terra, al Departament de Dinàmica de la Terra i l’Oceà. Treballa en l’estudi de la variabilitat dels oceans i del clima a partir de registres marins. Es especialista en el desenvolupament de tècniques per reconstruir les característiques físiques i químiques dels mars en moments passats.
Encarni Montoya: Científica titular al CSIC. És experta en palinologia i paleoecologia. Ha treballat en entendre les respostes de la biota al canvi climàtic i als riscos naturals, especialment en regions remotes tropicals. La seva recerca es centra en entendre les relacions entre els humans, el clima i la vegetació, i entendre les respostes ecològiques davant del canvi climàtic.
Marc Oliva: Professor titular a la Facultat de Geografia de la Universitat de Barcelona. La seva recerca s’ha centrat en ecosistemes polars i de muntanya estudiant els processos geomorfològics i els ambients passats utilitzant registres glacials i lacustres. Ha treballat a l’Antàrtida i a la Àrtic i a regions d’alta muntanya d’arreu.
Gabriel Borràs: Biòleg i actualment Responsable de l’Àrea d’Adaptació en la Oficina Catalana del Canvi Climàtic. Ha treballat en la gestió dels recursos hídrics a Catalunya i ara treballa en el desplegament de l’estratègia catalana d’adaptació al canvi climàtic.
No cal inscripció prèvia per assistir-hi presencialment.
El debat també es podrà seguir per streaming al següent enllaç: https://youtube.com/live/1ylzIPjNnho?feature=share