En marxa la primera promoció de docents novells que faran el Programa de residència inicial Sensei a Catalunya / El sindicat CGT critica que el programa Sensei té professorat novell cobrant la meitat

Aquest curs es posa en marxa el programa pilot en 55 centres, amb 85 docents que faran de mentors de 250 mestres i professors novells que han accedit al programa de manera voluntària
L’objectiu és facilitar als docents recentment titulats el suport durant els primers anys d’exercici professional a través de la mentoria, la formació i l’assessorament
El Departament d’Educació ha donat la benvinguda (27/09/2023) als docents novells que s’han adscrit al programa temporal de residència inicial docent Sensei. En un acte a Barcelona, s’ha fet l’acollida institucional a la primera promoció de docents i se’ls ha presentat el personal mentor que els acompanyarà durant l’any de residència que faran als centres educatius catalans, durant el curs escolar 2023-2024.
El programa Sensei s’ha ofert a docents novells que estan en borsa i que com a molt porten 3 mesos de docència, i que de manera voluntària han volgut participar del programa. S’inicia de forma pilot, durant dos cursos, en 55 centres educatius d’arreu del territori. S’han acreditat un total de 186 persones mentores voluntàries, de les quals 85 participaran en el pilot. Acompanyaran a 150 mestres i 100 professors novells.
D’aquesta manera, Educació vol facilitar als docents titulats recentment el suport durant els primers anys d’exercici professional, a través de la mentoria, la formació i l’assessorament. Aquest acompanyament inicial demostra que augmenta el compromís del professorat novell, millora la realització i rendiment de les seves tasques d’aula i incrementa els resultats acadèmics dels alumnes.
En l’acte d’aquesta tarda, el secretari de Transformació Educativa, Ignasi Garcia Plata, el director general d’Innovació, Digitalització, Currículum i Llengües, Joan Cuevas, i , la subdirectora general de Funció Directiva i Lideratge Pedagògic, Laura Alegre, han dut a terme els parlaments institucionals. L’escriptor i pedagog Jaume Cela ha pronunciat la conferència “Ser docent”, i a continuació han tingut lloc dinàmiques de grup i un passi de vídeo al voltant de la figura del docent.
Les dues figures clau del programa Sensei són el docent novell que accedeix a la professió i el docent mentor, com a referent personal i professional del docent novell al centre durant l’any de la residència. El mentor ha d’acompanyar el novell de forma constructiva i ha de capacitar-lo per construir-ne la identitat professional docent. La mentoria es basa en la relació entre un docent amb experiència i un docent novell, a patir de la confiança, la col·laboració i la reciprocitat.
Per la seva banda, el docent novell porta a terme la docència al centre i, durant un curs, té un suport de mitja jornada remunerada; durant l’altra mitja segueix un programa formatiu teoricopràctic, que inclou seminaris, tallers, càpsules formatives en línia, residències en altres centres i la participació en comunitats d’aprenentatge amb docents d’altres centres.
El programa se centra especialment en 6 competències clau per als docents novells: conèixer el model educatiu català (especialment pel que fa al model lingüístic), gestió d’aula, metodologies d’aprenentatge, avaluació formadora i formativa, desenvolupament professional, i gestió socioemocional amb alumnat, famílies i resta de l’equip del centre.
19 dels 27 països de la UE ja disposen de programes d’inducció. L’existència d’aquests programes està relacionada amb millors resultats educatius globals, millors competències professionals dels docents, i millor satisfacció laboral. Alguns països han integrat aquesta inducció a la formació inicial estenent les pràctiques, d’altres brinden mentors als docents durant el seu primer any de feina, i altres països ofereixen de manera voluntària un programa extra plantilla de capacitació amb mitja jornada pràctica remunerada i mitja jornada de capacitació, l’opció escollida en el cas de SENSEI.
Aquest programa és una prova pilot finançada pel Fons Social Europeu Plus (FSE+) al 95%. L’objectiu és poder analitzar durant dos cursos si un programa d’aquestes característiques millora les competències clau per al desenvolupament professional dels docents, i si millora els resultats educatius del seu alumnat.
El programa es va presentar al públic el 30 de gener, i s’acompanya d’un procés de reflexió del conjunt de la formació docent obert a universitats, entitats pedagògiques, sindicats, i el conjunt de la comunitat educativa. El procés vol debatre amb tots els agents com incorporar millores tant a la formació inicial, com a l’acollida o la formació continuada, amb l’objectiu de prendre decisions consensuades. En aquest sentit el Departament d’educació està obert a debatre quina és la millor manera de poder generalitzar en un futur un programa d’acollida per als docents: ja sigui a la formació inicial, després de la formació inicial, voluntari o no.
El sindicat CGT critica que el programa Sensei té professorat novell cobrant la meitat

El sindicat CGT inicia la campanya ‘Professorat Sensei Drets’ que critica “la precarització i les desigualtats en l’accés a la docència” que suposa el nou programa de residència inicial per a professorat novell Sensei. Aquest programa, finançat amb els fons Next Generation, està adreçat a professorat inscrit a la borsa docent amb menys de tres mesos de serveis prestats i consisteix a realitzar una estada formativa i laboral durant un curs.
El professorat que hi participa ha de fer mitja jornada de docència supervisada i mitja de formació. Per al curs 2023-2024 a tot Catalunya hi ha 150 places d’infantil i primària i 100 de secundària en un total de 60 centres educatius, i està previst que s’allargui també durant el curs 2024-2025.
Des de CGT denuncien, però, que aquests professors només cobren l’equivalent a mitja jornada, la qual cosa “dificulta la independència econòmica i genera desigualtats en l’accés a la professió”.
En aquest sentit, insisteixen que caldria una equiparació en la dedicació, remuneració i titulació requerida per no generar greuges comparatius dins del col·lectiu docent. A més, des del sindicat també critiquen que hi ha diferències en reducció d’hores lectives i en reconeixement de formació entre el professorat que tutoritza el professorat del programa i el que tutoritza pràctiques de grau i de màster.
Un altre aspecte important, remarquen des del sindicat, és que és una “operació propagandística que serveix per tapar la falta de personal i recursos”, i que si pretenen millorar la formació del professorat, caldria dignificar i millorar el reconeixement de les pràctiques en centres educatius dels graus i màsters d’accés a la docència.
El sindicat ha elaborat una guia sindical bàsica que recull la normativa que regula el programa Sensei, el funcionament, la retribució, així com consells i reivindicacions. Des de CGT fan una crida al professorat novell a informar-se dels seus drets i organitzar-se per estudiar l’aplicació del programa i possibles accions.