Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya inicia una nova edició del Tren de l’Ensenyament

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

El programa s’adreça a alumnes de tots els cicles educatius per transmetre la importància d’utilitzar el transport públic així com divulgar les normes de civisme i seguretat

Es visiten diferents instal·lacions d’FGC com són les estacions de les línies Barcelona-Vallès i Llobregat-Anoia, el Funicular de Vallvidrera, el Centre Operatiu de Rubí o el Centre d’Interpretació del Ferrocarril de Martorell Enllaç

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) inicia aquesta setmana les activitats del Tren de l’Ensenyament, un programa pedagògic adreçat a alumnes de tots els cicles educatius (des d’infantil fins a Batxillerat i Cicles Formatius) l’objectiu del qual és treballar la importància de la utilització dels transports públics i divulgar les normes de civisme i seguretat. Consisteix en visites guiades a diferents instal·lacions de Ferrocarrils com són les estacions de les línies Barcelona-Vallès i Llobregat-Anoia, el Funicular de Vallvidrera, el Centre Operatiu de Rubí (COR) o el Centre d’Interpretació del Ferrocarril de Martorell Enllaç. Més de 23.800 alumnes han participat els darrers set cursos en les activitats del Tren de l’Ensenyament, 2.700 durant el curs 2022-2023.

Amb el Tren de l’Ensenyament, Ferrocarrils pretén fomentar el coneixement del ferrocarril entre l’alumnat i, tal com destaca el president d’FGC, Toni Segarra i Barreto, “promocionar-lo com a mitjà de transport sostenible per lluitar contra el canvi climàtic i com a espai de convivència ciutadana. Les noves generacions han de conèixer com funcionen els ferrocarrils, com s’han d’utilitzar i els beneficis que té el seu ús per a la ciutadania. Només així els transmetrem la necessitat de moure’s amb transport públic i els encoratgem a fer-ho ja des dels primers anys de la seva vida, mentre s’estan formant”.

A més, amb aquesta iniciativa la companyia col·labora amb els i les professionals de l’ensenyament en la seva tasca educativa, facilitant-los activitats i materials didàctics que els siguin d’utilitat a l’hora de desenvolupar activitats d’acord amb el currículum escolar; i generar activitats i materials didàctics per als diferents cicles educatius que els permetin conèixer i experimentar els continguts relacionats amb el transport públic, tant a les aules com més enllà de les activitats extraescolars.

El Tren de l’Ensenyament consta de 4 activitats:

1. Coneixement del tren i de l’estació. És una activitat guiada en la qual es treballa el funcionament d’una estació i el coneixement de les seves instal·lacions. Inclou la visita a una estació de Ferrocarrils propera al centre escolar, la importància de la compra i validació de títols de transport, l’accés a l’andana (normes bàsiques de seguretat i interpretació dels elements d’informació i dels senyals) i es realitza un viatge amb tren seguint les normes de convivència i civisme. Adreçada a alumnes d’Infantil i Primària.

2. Coneixement del transport públic: el tren i el funicular de Vallvidrera. És una activitat guiada en la qual es treballen les normes de civisme i seguretat per viatjar i el funcionament del funicular. Inclou la visita a una estació d’FGC de la línia Barcelona-Vallès, un viatge amb tren i amb el funicular de Vallvidrera i la visita a la sala de màquines del funicular. Adreçada a alumnes d’Infantil i Primària.

3. Operacions, seguretat i manteniment. Coneix el ferrocarril des de dins. Als tallers del Centre Operatiu de Rubí (COR), els alumnes coneixen els diferents tipus de manteniment i reparacions que es realitzen diàriament per tenir els trens sempre a punt i garantir un bon servei. Adreçada a alumnes de Secundària, Batxillerat i Cicles Formatius.

4. Coneixement del tren i la seva història. És una activitat guiada al Centre d’Interpretació del Ferrocarril de l’estació de Martorell Enllaç en la qual es treballa la història i l’evolució del tren i la repercussió que ha tingut en la transformació de la societat. Inclou la visita a una estació d’FGC de la línia Llobregat-Anoia, el viatge amb tren fins al Centre de Martorell Enllaç i una exposició atractiva, didàctica i educativa al Centre d’Interpretació.

Fotografia: Escolars coneixen el funcionament d’una estació d’FGC.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere