Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Catalunya: El Pla de Doctorats Industrials impulsa en 10 anys més de 900 projectes de recerca col·laborativa entre la universitat i l’empresa

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

El programa impulsat pel Departament de Recerca i Universitats  de la Generalitat de Catalunya ha comptat amb la col·laboració amb 671 investigadors i investigadores del sistema català d’R+D+I

Hi han pres part 600 empreses, les 12 universitats catalanes i 30 centres de recerca, amb un finançament acumulat per valor de 120 milions d’euros

El Pla de Doctorats Industrials (DI) del Departament de Recerca i Universitats ha permès culminar en els seus primers deu anys en funcionament un total de 918 projectes de recerca aplicada. Una dècada de trajectòria del programa d’impuls de la transferència tecnològica i de coneixement a Catalunya en què han pres part 671 investigadors i investigadores del sistema català d’universitats i recerca, 600 empreses, les 12 universitats catalanes i fins a 30 centres de recerca del país.

Entre els anys 2012 i 2022, el finançament públicoprivat del pla ha ascendit a 120 milions d’euros, dos terceres parts provinents del sector privat i un terç del sector públic, i la convocatòria dels DI s’ha incrementat en 1’5 milions fins als 6 milions anuals.

Recerca col·laborativa entre universitat i empresa

Els Doctorats Industrials són un programa impulsat pel Departament de Recerca i Universitats amb la finalitat de donar resposta al repte de la transferència de coneixement i de tecnologia i la seva aplicació en el teixit productiu del país. Al llarg d’una dècada de trajectòria, el Pla ha consolidat un model de la recerca col·laborativa que ha permès valoritzar el coneixement, incorporar i retenir talent científic, potenciar la competitivitat del teixit productiu i generar llocs de treball altament qualificats al teixit productiu del país.

Aquests projectes han permès als doctorands adquirir competències científiques al més alt nivell, així com accedir a equipaments i infraestructures de primer ordre. Les empreses, per la seva part, Han atret talent i han contribuït a formar persones de gran potencial per millorar-ne la competitivitat i la internacionalització, així com impulsar el seu rendiment i avançar tecnològicament. El coneixement propi generat a les universitats, centres de recerca i hospitals, però també a les empreses i institucions, ha permès crear ponts de col·laboració entre el món acadèmic i el món socioeconòmic.

Per àmbit de recerca dels projectes, les àrees majoritàries han estat les de tecnologies de la informació i de les comunicacions (26%), ciències de la salut i biomèdiques (22%), ciències i tecnologies químiques (15%), i ciències socials (11%). La resta de projectes s’han encabir en els àmbits de del disseny i la producció industrial (8%); enginyeria civil, geoambiental i arquitectura (6%); matemàtiques i física (6%); biologia (5%), i arts i humanitats (1%).

En l’històric de 10 anys i més de 900 projectes de doctorat, el Pla de DI ha incentivat la transferència entre el sistema universitari i de recerca i el teixit productiu en un ampli ventall d’àmbits de coneixement. En el marc del Pla s’han dut a terme projectes de recerca col·laborativa sobre electrificació de vehicles, seguretat de les comunicacions, e-mobilitat, tecnologia 5G, agroalimentació i sostenibilitat, així com projectes disruptius sobre impressió 3D d’aliments, captura de CO₂, economia circular, Machine i Deep Learning, intel·ligència artificial, proteïnes vegetals o augment de les capacitats de les persones disminuïdes.

Un model consolidat

El model de recerca desplegat pel Pla de Doctorats Industrials es basa en projectes de recerca que posen en contacte universitats, centres de recerca, empreses i institucions. Els investigadors i investigadores predoctorals desenvolupen el projecte de recerca col·laboratiu, que serà objecte de la seva tesi doctoral, com a personal contractat de les empreses, amb una retribució mínima de 22.000 euros anuals , fet que els facilita la continuïtat, un cop finalitzat el projecte i la tesi doctoral.

A més, el programa vetlla per afavorir l’esforç col·laboratiu en equip de la recerca, que culmina en resultats que, d’una banda, s’apliquen directament a les empreses que hi estan involucrades i, de l’altra, generen activitat econòmica al territori i transfereixen tecnologia i coneixement amb impacte sobre el conjunt de la societat.

La projecció professional de les persones titulades amb grau de doctorat, a més, presenta una clara tendència a la consolidació al nostre país. Segons els resultats de la darrera Enquesta d’inserció laboral a persones titulades a les universitats catalanes que coordina l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU Catalunya), els doctorats i doctorades mostren dades que freguen la plena ocupació, amb només un 1’7% de taxa d’atur. L’empresa ja ocupa més de la meitat dels doctors i doctores recents (55% del total, en front del 28% de les universitats i el 17% de les institucions de recerca) i el creixement d’aquest titulats i titulades ha crescut dins del sector privat fins a un 16% des del 2008.

Els DI són una iniciativa del Govern de la Generalitat de Catalunya iniciada com a pla pilot l’any 2012 i alineada amb el Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement (PN@SC). Està basat en altres experiències d’èxit internacionals, amb més de 30 anys de recorregut, posades en marxa a països com França o Dinamarca, i compta amb una convocatòria anual, permanentment oberta, que resol les candidatures seleccionades quatre cops l’any.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere