Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Cadena perpètua a la Xina per l’acadèmica uigur Rahile Dawut que impacta al món acadèmic i a l’activisme pels drets humans

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

La confirmació que la prestigiosa professora d’etnografia uigur Rahile Dawut, que va fundar un institut de folklore uigur a la Universitat de Xinjiang de la Xina i que és coneguda internacionalment, ha estat condemnada a cadena perpètua per les autoritats xineses a la província de Xinjiang, aquest fet ha provocat onades de solidaritat a la comunitat acadèmica internacional i entre els activistes pels drets humans.

Dui Hua, una organització humanitària que fa campanya per un millor tracte als detinguts a la Xina, va confirmar el 21 de setembre que Dawut compleix una cadena perpètua per posar en perill la seguretat de l’estat, citant una font fiable del govern xinès. Va ser la primera confirmació de la condemna de Dawut que va sorgir des que va desaparèixer fa sis anys.

“La condemna de la professora Rahile Dawut a la presó perpètua és una tragèdia cruel, una gran pèrdua per al poble uigur i per a tots els que atresoren la llibertat acadèmica”, va dir John Kamm, director executiu de la Fundació Dui Hua. “Demano el seu alliberament immediat i el retorn segur a la seva família”.

Tot i que no se sabia res del seu parador des de la seva desaparició el 2017, a la Fundació Dui Hua els hi havia dit anteriorment un funcionari xinès que Dawut va ser jutjada el desembre del 2018, un any després de la seva detenció, per un tribunal popular intermedi de Xinjiang. Va ser condemnada i va recórrer la sentència.

“La informació més recent va confirmar que la seva apel·lació va ser rebutjada posteriorment pel Tribunal Superior de la Regió Autònoma Uigur de Xinjiang”, va dir la Fundació Dui Hua, i va afegir que “Dui Hua no té coneixement de cap absolució en casos  de “perill la seguretat de l’estat” en els últims anys. Aquests judicis es fan en secret”.

Condemna internacional

L’Open Society University Network (OSUN) va condemnar la decisió d’un tribunal xinès de condemnar Dawut. Va assenyalar en un comunicat que va ser nomenada la primera professora honorària d’Humanitats de l’OSUN el 2020 i la va descriure com “una brillant professora i investigadora el treball de la qual ha guiat una generació de joves estudiosos de tot el món per aprofundir en el nostre coneixement de la cultura uigur”.

Demanant al govern xinès que l’alliberi i li permeti reprendre la seva important tasca immediatament, OSUN va dir: “La sentència del tribunal és un assalt a la llibertat acadèmica, el poble uigur i l’estat de dret”.

La School of Oriental and African Studies (SOAS) de la University of London, en un comunicat el 26 de setembre, va dir que Dawut havia col·laborat amb SOAS en projectes d’investigació anteriors sobre el folklore i les tradicions uigurs.

“A SOAS estem compromesos a protegir la llibertat acadèmica, que inclou la llibertat de realitzar investigacions que responguin a les comunitats marginades del nostre món. La notícia de la seva empresonament és devastadora, i demanem col·lectivament la seva posada en llibertat immediata i segura”, diu el comunicat.

“La sentència de la professora Dawut no és una evidència de cap delicte per part seva, sinó de la persecució cultural implacable de Pequín dels uigurs, l’hostilitat a la lliure expressió i el menyspreu dels drets a un judici just, totes violacions greus del dret internacional”, va dir Sophie Richardson, China director at Human Rights Watch.

“Aquest desenvolupament hauria de catalitzar noves crides internacionals per a una investigació independent sobre crims contra la humanitat a Xinjiang i impulsar les institucions acadèmiques amb les quals Dawut ha tingut vincles, incloses les universitats de Cambridge, Cornell i Harvard, a demanar el seu alliberament immediat”, va afegir Richardson.

Perfil de Rahile Dawut

En el moment de la seva detenció el desembre de 2017, Dawut estava ensenyant a la Xinjiang University College of Humanities a la capital de Xinjiang, Urumqi. Va fundar el Centre de Recerca de Minories Ètniques a la universitat el 2007 i ha realitzat treballs de camp a tot Xinjiang, consolidant la seva reputació com a etnògrafa d’avantguarda.

Havia estat membre del Partit Comunista Xinès durant molts anys i va rebre premis i subvencions del Ministeri de Cultura de la Xina.

+++

Fotografia: Rahile Dawut.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere