Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

SÈRIE Presidència espanyola del Consell de la Unió Europea (9): Declaració de Granada

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Declaració de Granada

Les i els dirigents de la Unió Europea ens hem reunit a Granada per marcar l’inici del procés que definirà les orientacions i les prioritats polítiques generals de la Unió per als propers anys i establir una línia d’acció estratègica que conforme el nostre futur comú en benefici de tots.

Reiterem la promesa original del projecte europeu de garantir la pau, estabilitat i prosperitat dels nostres ciutadans guiats pels nostres valors i principis, els drets fonamentals, la democràcia i l’Estat de Dret.

L’Agenda Estratègica acordada el juny del 2019 ens ha servit de guia. La pandèmia i la guerra d’agressió de Rússia contra Ucraïna han posat a prova la nostra resiliència, posant en evidència la necessitat que la Unió reforci la seva sobirania i portant-nos a adoptar decisions importants per protegir els nostres ciutadans i les nostres economies.

Després de la nostra reunió a Versalles, hem pres mesures decisives. Davant l’amenaça del xantatge energètic, hem reduït considerablement la nostra dependència i diversificat les nostres fonts. Enfront de les cadenes de subministrament tensionades i de la competència internacional, hem enfortit la nostra base econòmica. Tenim la resolució d’assumir més responsabilitat respecte a la nostra pròpia seguretat i defensa i ajudar Ucraïna, per la qual cosa hem reforçat les capacitats d’Europa. Seguirem recolzant a Ucraïna i al poble ucraïnès el temps que sigui necessari. També hem confirmat que el futur dels països aspirants a ser estats membres i dels seus ciutadans és a la Unió Europea.

Encara queda molt per fer. Avui a Granada hem debatut les principals prioritats i accions necessàries per construir una Europa forta, dinàmica, competitiva i cohesionada en un món canviant.

Basant-nos en la Brúixola Estratègica per a la Seguretat i la Defensa, reforçarem la nostra preparació en matèria de defensa i invertirem en capacitats en aquest àmbit mitjançant el desenvolupament de la nostra base tecnològica i industrial. Ens centrarem així mateix en la mobilitat militar, en la resiliència a l’espai, en la lluita contra les amenaces informàtiques i híbrides i en la manipulació de la informació per part d’agents estrangers a tota la Unió. La guerra d’agressió de Rússia també ha posat encara més en relleu la força de la relació transatlàntica.

Treballarem per millorar la nostra resiliència i competitivitat mundial a llarg termini, assegurant-nos que la UE disposi de tots els instruments necessaris per garantir un creixement sostenible i integrador i el lideratge mundial en aquesta dècada decisiva. Atendrem les vulnerabilitats i reforçarem la nostra preparació davant de les crisis, en particular en el context de l’increment dels riscos climàtics i mediambientals i de les tensions geopolítiques. Anticiparem els reptes que puguin sorgir i aprofitarem les oportunitats que ofereixen a la nostra Unió les transicions ecològica i digital, amb l’objectiu de garantir la sostenibilitat del nostre model econòmic sense deixar ningú enrere. Ens centrarem especialment en l’eficiència energètica i dels recursos, en la circularitat, la descarbonització, la resiliència davant dels desastres naturals i l’adaptació al canvi climàtic.

Seguirem esforçant-nos per construir un mercat interior més cohesionat, impulsat per la innovació i interconnectat, preservant-ne la integritat, les quatre llibertats, la dimensió social i l’obertura, garantint la igualtat de condicions i reduint la càrrega administrativa, en particular per a les pimes. Vetllarem per un accés a l’energia assequible, augmentarem la nostra sobirania energètica i reduirem la dependència externa en altres àmbits clau en què la UE necessita establir una capacitat suficient per garantir el seu benestar econòmic i social, com les tecnologies digitals i de zero emissions netes, els medicaments essencials i les primeres matèries, així com l’agricultura sostenible. Invertirem en investigació i educació, així com en les capacitats del futur, i abordarem els reptes demogràfics. Consolidarem la nostra posició com a potència industrial, tecnològica i comercial, prestant especial atenció als àmbits d’alt valor afegit en què ja comptem amb un avantatge competitiu o podem convertir-nos en pioners.

Intensificarem la col·laboració amb socis de totes les regions del món per protegir i millorar l’ordre internacional basat en normes amb les Nacions Unides com a eix central, aportar més equitat al sistema multilateral i evitar que es continuï fragmentant. Mobilitzarem i elaborarem els nostres instruments d’acció exterior. Ara més que mai, és important cooperar per reforçar i diversificar les nostres cadenes de subministrament, fomentar els acords comercials, associació i inversió, promoure el desenvolupament sostenible per complir els objectius acordats en matèria de neutralitat climàtica i millorar la preparació davant d’emergències sanitàries. Aquesta tasca també requereix revitalitzar el comerç mundial, on l’Organització Mundial del Comerç té un paper fonamental.

L’ampliació constitueix una inversió geoestratègica a la pau, la seguretat, l’estabilitat i la prosperitat. És un motor per a la millora de les condicions econòmiques i socials de la ciutadania europea i la reducció de les disparitats entre països, que ha de fomentar els valors en què es fonamenta la Unió. Tant la UE com els futurs estats membres han d’estar preparats davant de la perspectiva de la futura ampliació de la Unió. Els països aspirants a ser estats membres han d’intensificar les seves iniciatives de reforma, especialment a l’àmbit de l’Estat de Dret, d’acord amb el caràcter basat en el mèrit del procés d’adhesió i amb l’ajuda de la UE. Paral·lelament, la Unió ha d’emprendre el treball preparatori en l’àmbit intern i emprendre les reformes necessàries. Fixarem les nostres aspiracions a llarg termini i les vies per assolir-les. Tractarem qüestions clau relacionades amb les nostres prioritats i polítiques, així com la nostra capacitat d’actuar. Això farà que la UE sigui més forta i potenciarà la sobirania europea.

06/10/2023

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere