La Universitat Rovira i Virgili i la Fundació Repsol creen la Càtedra de Transició Energètica sobre Captura i Aprofitament de CO₂
El seu objectiu és contribuir a un major coneixement en la societat sobre la transició energètica i les tecnologies necessàries per lluitar contra el canvi climàtic
La Universitat Rovira i Virgili (URV) i la Fundació Repsol han presentat (6/10/2023) la nova Càtedra de Transició Energètica sobre Captura i Aprofitament de CO₂, que té l’objectiu de fomentar un major coneixement en la societat al voltant del rol de les diferents tecnologies d’emissions negatives i l’ús del CO₂ en un futur amb neutralitat climàtica.
El Director de la Càtedra, Fèlix Llovell, ha afirmat que és “imperatiu actuar ara mateix per abordar el desafiament del canvi climàtic, i la descarbonització és una de les peces clau d’aquesta estratègia”. “La singularitat del nostre territori, amb un dels complexos petroquímics més importants d’Europa i, al mateix temps, amb un llegat històric i patrimonial a preservar, ens obliga a ser pioners i líders en el camí cap a la transició energètica”, ha afirmat Llovell.
La Càtedra comptarà amb professors i experts de la mateixa universitat i del grup d’investigadors especialitzats del Repsol Tech Lab -el centre d’innovació que la companyia té a Móstoles (Madrid)-, que faran recerca al voltant del paper de les tecnologies de captura i aprofitament de CO₂, un pilar indispensable per avançar cap a una societat més sostenible i resilient enfront del canvi climàtic. En línies generals, les principals vies de recerca de la Càtedra seran les tecnologies d’emissions negatives i el seu potencial en la retirada de CO₂ a l’atmosfera, les tecnologies d’utilització del CO₂ i l’estudi del marc regulador per possibilitar el desplegament d’aquestes tecnologies.
Antonio Brufau, president de Repsol, ha assenyalat durant la presentació que el compromís de Repsol amb la reducció d’emissions de CO₂ és ferma: “Tenim un full de ruta clar per arribar a la neutralitat climàtica amb el desenvolupament de nous negocis en l’àmbit de les energies renovables i la transformació dels negocis tradicionals. Per això estem invertint en generació renovable i elèctrica, i estem produint combustibles renovables.” Segons Brufau, “la reducció del CO₂ és un objectiu absolutament inajornable i, a més, necessari”. “A Repsol treballem sense pausa per aconseguir el nostre objectiu de convertir-nos en una empresa de zero emissions el 2050 i amb aquest propòsit hem adaptat la nostra estratègia i les nostres inversions. Tenim una meta clara i objectius intermedis que estem complint i que continuarem complint”, ha afegit.
Per la seva banda, el rector de la Universitat Rovira i Virgili, Josep Pallarès, ha destacat que la Càtedra de Transició Energètica sobre Captura i Aprofitament de CO₂ URV-Fundació Repsol reafirma el compromís de la institució amb la descarbonització industrial. “No és un punt de partida, és un punt i seguit d’una sèrie d’accions, com ara l’impuls i coordinació de la Vall de l’Hidrogen de Catalunya, la participació en el Màster Interuniversitari en Tecnologies d’Hidrogen i els deu grups de recerca que treballen en aquests temes des dels diferents àmbits del coneixement”, ha explicat Pallarès.
Igualment, el conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, Roger Torrent, ha destacat que el govern català s’ha marcat el propòsit d’impulsar la transformació verda, “un objectiu transversal que es tradueix en l’impuls a la generació d’energies netes i en l’aposta pel posicionament en l’àmbit de l’hidrogen verd, al voltant de la Vall de l’Hidrogen, com a alternativa per a la descarbonització del transport pesat i la indústria”.