Projecte Erasmus+ V-CALC: El programa de formació sobre mesurament de l’impacte del voluntariat a Europa
Tot i que la participació en activitats de voluntariat és força coneguda, i 100 milions de persones a Europa són voluntàries, poc se sap sobre les impressionants repercussions aconseguides. També escasseja la informació sobre els perfils i la motivació dels voluntaris. En general, no hi ha eines per mesurar-ho de forma sistemàtica, la informació és pobra i dispersa, i el voluntariat no és objecte d’un seguiment regular i/o comparatiu a les estadístiques oficials.
Per això, el projecte V-CALC es va presentar com una gran oportunitat per establir les bases del desenvolupament de capacitats i el seguiment de l’impacte del voluntariat, 800 gestors i coordinadors de voluntaris de totes les edats i diversitats podran mesurar i comprendre l’impacte dels seus voluntaris voluntaris.
Les entitats involucrades a V-CALC (CEV, UEA, DKolektiv, Out of The Box, Fundació Hazloposible i Beyond Barriers) representen una àmplia distribució geogràfica que inclou països dins i fora de la Unió Europea: Bèlgica, Regne Unit, Croàcia, Espanya i Albània. El disseny escollit aportarà coneixements i experiència adaptats a les necessitats del projecte. Quant a les tasques assignades per a l’execució i el seguiment del projecte exitosa, podem observar el desenvolupament d’una plataforma en línia de fàcil ús juntament amb una metodologia de mesurament de l’impacte (l’enfocament de la «Teoria del Canvi», que s’explica més endavant) i activitats de formació per crear capacitat.
Tot plegat, unit al treball de desenvolupament de polítiques, garantirà l’emergència d’una comunitat de professionals de tot Europa amb coneixements per promoure l’ús de la V-Calculator, i sobre la importància de mesurar el voluntariat per al desenvolupament de millors polítiques basades en proves. Per tant, l’aplicació efectiva del projecte V-CALC donarà lloc a millores i nous enfocaments en una gran varietat de contextos de voluntariat.
Aquest gràfic de la Teoria del Canvi elaborat a mida per al projecte Formació en Mesurament de l’Impacte del Voluntariat a Europa (V-Calc) proporciona una base per construir una comprensió compartida de com la participació dels voluntaris marca la diferència.
És difícil avaluar la diferència que suposa la participació dels voluntaris, fins i tot si es duu a terme en un únic context cultural i utilitzant una sola llengua. Es converteix més difícil, i requereix enfocaments molt integradors i de col·laboració, si es durà a terme no només dins un mateix context cultural, sinó també entre diferents i amb la participació de diferents llengües europees.
V-Calc és un projecte complex en què participen partners de cinc països europeus per dissenyar i executar conjuntament un exigent programa de treball que permeti als gestors i coordinadors del voluntariat mesurar i comprendre l’impacte dels voluntaris amb què treballen. Les avaluacions es dissenyaran de manera que no només informin cada nació, sinó que les dades es puguin transmetre a totes elles, oferint així una imatge europea. La primera tasca de l’equip de V-Calc va consistir, per tant, a arribar ràpidament a una entesa comuna de les tasques i els reptes futurs.
Per aconseguir-ho, es va fer servir un enfocament de desenvolupament de la «Teoria del Canvi». El desenvolupament pràctic de la Teoria del Canvi en reunions i consultes exemplifica que tot el projecte se sosté per un compromís de col·laboració i coproducció. La representació gràfica de la Teoria del Canvi que figura més amunt es va elaborar conjuntament com a full de ruta per a la plataforma V-Calc, els materials i la formació, i es farà servir per informar sobre el proper desenvolupament d’eines, per revisar periòdicament l’aplicació i orientar l’avaluació general del projecte. A finals d’any es publicarà més informació sobre la Teoria del Canvi a la metodologia més àmplia de V-CALC.
En resum, el projecte Erasmus+ V-CALC mostra determinació per superar els reptes que envolten el mesurament del voluntariat i l’entusiasme per crear capacitat per introduir millores. Permetrà una comprensió basada en proves de l’impacte del voluntariat en una àmplia varietat de contextos diferents, en gran part gràcies a l’enfocament metodològic de la teoria del canvi, que exerceix un paper crucial com a metodologia de mesura de l’impacte.