Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

IQS – Universitat Ramon Llull organitza el primer Congrés Internacional sobre APOROFÒBIA, l’estigmatització de la pobresa

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

L’esdeveniment se celebrarà el 30 i 31 d’octubre i comptarà amb la ponència magistral de la coneguda filòsofa i catedràtica Adela Cortina, creadora del terme que dona nom al “rebuig cap al pobre”.

La 1st International Conference of Aporophobia tindrà un ampli programa de conferències, nou sessions paral·leles i sis workshops, amb l’objectiu de reflexionar sobre l’aporofòbia en el món real i trobar solucions per a combatre-la.

L’aporofòbia és un neologisme que defineix una realitat no nomenada fins fa poc: el rebuig. L’aversió, el temor i el menyspreu cap al pobre. Aquest concepte relativament ha causat en poc temps un gran impacte tant en l’àmbit acadèmic com en les ciències humanes i socials.

Però l’aporofòbia és, sobretot, un problema real que afecta la dignitat de les persones més vulnerables de la societat, fent les seves vides més difícils. A més, estigmatitza la pobresa, repercuteix en el suport de la societat a les polítiques socials i agreuja altres tipus de discriminació, com la racial o la de gènere.

L’aporofòbia és un fenomen molt estès en la societat occidental i més pròxim del que pugui semblar. Així, només a Espanya hi ha 12,3 milions de persones en situació de pobresa i exclusió social (més d’1,1 milions a Catalunya), segons dades de l’informe anual L’Estat de la Pobresa a les Comunitats Autònomes, realitzat per la Red de Lucha contra La Pobreza y la Exclusión Social (EAPN-ES), publicat l’abril passat.

Com a resposta a aquesta situació i amb l’objectiu d’analitzar el fenomen i buscar solucions, els pròxims dies 30 i 31 d’octubre el centre universitari IQS, a Barcelona, serà la seu de la 1st International Conference of Aporophobia, el primer congrés internacional sobre aporofòbia. A més d’IQS, l’esdeveniment compta amb la col·laboració de la Fundació Pere Tarrés-URL, Càritas, Fundació Assís, Fundació Arrels, Institut Borja de Bioètica-URL, Fundació Vidal i Barraquer-URL, ESADE-URL, ESDI-URL, Observatori Blanquerna-URL i La Salle-URL. L’assistència és gratuïta, encara que les places són limitades i és necessari registrar-se a través del formulari en la web.

El congrés comptarà amb la participació de la filòsofa i catedràtica Adela Cortina, referent internacional en aporofòbia, un terme encunyat per ella mateixa en 1995 i que va veure la llum definitivament amb la publicació del seu llibre Aporofobia. El rechazo al pobre: un desafío para la sociedad democrática, en 2017. Cortina oferirà la conferència inaugural de la primera edició d’aquest congrés, titulada “Aporofobia: una paraula transformadora de la realitat” (30 d’octubre, a les 9.30 hores).

Aquesta primera trobada neix amb un doble objectiu: reflexionar sobre l’aporofòbia en el món real i trobar solucions per a combatre-la. Per a això, s’ha convidat a personal investigador de tot el món a explorar diverses qüestions relatives a l’aporofòbia, des de diferents perspectives i àmbits d’estudi. Durant els dos dies que dura l’esdeveniment, passaran per IQS expertes i experts de diferents àrees (filosofia, economia, sociologia, ciència política, empresarials, salut, educació, història, criminologia, entre altres), que exposaran i compartiran coneixements, opinions i punts de vista sobre el tema.

El programa programa d’aquesta primera edició s’estructura entorn d’una sèrie de conferències, a més de nou sessions paral·leles sota els següents títols (5 en anglès i 4 en castellà): Fonaments conceptuals de l’aporofobia, The meaning and measure of poverty, Conceptual foundations of aporophobia, Aporophobia and Higher Education, Aporofobia: Barcelona, Empirical evidence on Poverty and aporophobia I i II, Aporofòbia i polítiques públiques i Aporofòbia a la societat tecnològica. També se celebraran sis workshops, un dels quals reunirà la Fundació Arrels, Fundació Assís i Càritas.

La conferència conclourà amb la lectura d’un “manifest contra l’aporofòbia” elaborat per les principals institucions que convoquen aquesta conferència.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere