Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Els “Diàlegs Educació 2030” per tot el territori per generar consensos al voltant dels reptes de l’educació futura

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Més de 200 alumnes de diferents centres educatius han pogut explicar, reflexionar i conversar sobre com s’ha de transformar l’educació per donar resposta als reptes de l’Agenda 2030

Els Diàlegs Educació 2030 estan organitzats per l’Aliança Catalunya 2030, els departaments d’Educació i Acció Climàtica, Alimentació de la Generalitat de Catalunya i Agenda Rural i Catesco

Ja ha tingut lloc l’acte inaugural dels Diàlegs Educació 2030 (10/10/2023), una iniciativa impulsada per l’Aliança Catalunya 2030 i els departaments d’Educació i d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunyai Catesco, que té com a objectiu generar un diàleg de país sobre la transformació de l’educació per a uns futurs justos, pacífics i sostenibles. A través d’aquesta iniciativa es vol debatre quins canvis cal introduir a l’educació per tal que capaciti els nois i noies a respondre als reptes del món d’avui i de demà i contribueixi a assolir els objectius de desenvolupament sostenible, així com promoure compromisos i accions que ho facin possible.

La iniciativa coincideix amb l’assoliment del mitjà termini del període de vigència de l’Agenda 2030 i té com a referent l’informe mundial d’educació de la UNESCO Reimaginem junts els nostres futurs: un nou contracte social per a l’educació.

L’acte inaugural tindrà una continuïtat de cinc jornades més arreu del territori, que interpel·laran diversos sectors de la societat per tal de generar participació en els grans eixos de l’àmbit educatiu. D’aquesta manera es vol implicar en aquest debat diversos agents i entitats del sector de l’educació, famílies, món acadèmic i universitari, entre d’altres.

Al llarg de les cinc jornades territorials previstes els Diàlegs Educació 2030 apel·laran a tots els agents clau del país —entitats i institucions socials i educatives, diputacions, ajuntaments, sindicats i docents— però sempre amb una decidida orientació i presa de decisions centrada en l’alumnat. Els temes dels debats s’articularan al voltant de cinc grans eixos temàtics, anomenats les cinc ‘P’ (Persones, Pau, Prosperitat, Planeta i Partenariat), que han de permetre generar sinergies entre tots els agents i arribar a una sèrie d’acords centrats en la consecució de diversos objectius de desenvolupament sostenible (ODS).

Els Diàlegs Educació 2030 són una iniciativa conjunta de l’Aliança Catalunya 2030 i els departaments d’Educació i d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i Catescoi estableix els diferents reptes que el sistema educatiu cal afrontar, i a partir dels quals es promou aquesta participació:

Transformació educativa: buscar espais de reflexió sobre la transformació educativa per tal que tothom tingui veu, amb una major col·laboració entre els agents educatius que volen incidir en aquest aspecte.

  1. Urgències associades a les problemàtiques persistents del sistema educatiu: debats polaritzats al voltant de la segregació, l’abandonament escolar, i la bretxa digital, entre d’altres.
  2. Context social marcat per la crisi climàtica, les desigualtats o l’auge dels populismes, on l’educació ha de poder donar resposta a les problemàtiques futures.
  3. Generar diàleg estable al voltant dels principals reptes de futur de l’educació i de la societat en general amb criteris de sostenibilitat i cura del medi ambient.

L’Aliança Catalunya 2030 és un espai de treball compartit per assolir els ODS a i des de Catalunya. Creada el mes de febrer de 2020, està integrada per prop de 80 organitzacions de la societat civil i el món local, així com el Govern de Catalunya, que s’han adherit a l’Acord nacional per a l’Agenda 2030 a Catalunya. Està dinamitzada pel Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible, adscrit al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere