Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Seminari a la Universitat de Lleida de la professora Susanna Allés-Torrent: “Les humanitats digitals i l’edició de textos: plantejaments, eines, aplicacions i tendències” (19 i 20 d’octubre)

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Seminari de dos dies a la Universitat de Lleida (UdL) organitzat pel seu Departament de Filologia i Comunicació i la Càtedra Màrius Torres, els propers dies 19 i 20 d’octubre, dijous i divendres, sobre “Les humanitats digitals i l’edició de textos: plantejaments, eines, aplicacions i tendències”.

El seminari anirà a càrrec de la professora Susanna Allés-Torrent, de la Universitat de Miami, professora d’humanitats digitals i literatura romànica a la Universitat de Miami i investigadora resident a l’École Française de Roma.

Històricament el tractament digital dels textos ha representat un dels nuclis centrals del que es coneix com a humanitats digitals. Des dels anys quaranta del segle XX, la preocupació per transformar la lletra en dades informàtiques portà a desenvolupaments diferents que afectaren, en primer lloc, les eines, i després la reflexió de les seves implicacions metodològiques. Paral·lelament, la necessitat de treballar amb fonts primàries havia ja establert com a primera condició la necessitat de treballar amb textos fiables fonamentats en la crítica textual. Això tingué una contrapart digital representada, a partir dels anys noranta, per estàndards de codificació electrònica de textos, com fou la Text Encoding Initiative, que proposava una pràctica digital concreta que possibilités la interoperabilitat a nivell global. Així, amb l’aparició de l’hipertext, la filologia i els estudis literaris veieren arribar un nou producte digital al qual, com tota innovació, li calgué un temps d’adaptació i perfeccionament. En més d’una ocasió, de fet, s’ha equiparat l’edició digital a la fase incunable de la impremta. La falta de prestigi del mitjà digital, de models precisos, de tecnologies compartides, d’infraestructures clares foren alguns dels factors que retardaren la seva consolidació. Tanmateix, a hores d’ara, l’abundància d’edicions digitals i de literatura escrita al seu voltant confirma la bona salut i el seu reconeixement al més alt nivell internacional de les converses filològiques.

El seminari pretén contextualitzar històricament aquesta evolució oferint un ampli panorama de les diferents escoles i tipologies d’edicions digitals i, alhora, insistir en l’aspecte tecnològic a partir d’exemples concrets: mètodes de codificació, eines utilitzades o les infraestructures més populars. La darrera sessió es dedicarà a les tendències actuals d’edició textual, com la problematització de l’edició crítica digital, l’edició paradigmàtica proposada per Elena Pierazzo, l’edició social de Ray Siemens o l’edició mínima proposada pel grup Minimal Computing de la GO::DH.

Programa

Dijous, 19 d’octubre. De 13.00-15.00h:
Les humanitats digitals i els textos: plantejaments teòrics

Campus Rectorat de la UdL.

Divendres, 20 d’octubre. De 13.00-15.00h:
Les humanitats digitals i els textos: eines i aplicacions per al tractament textual

Campus Rectorat de la UdL.

+++

Fotografia: La professora Susanna Allés-Torrent.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere