Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Actes commemoratius a Barcelona i a l’Espluga de Francolí del 85è aniversari del comiat de les Brigades Internacionals / XIX Congrés de la International “Federation of Resistance Fighters”

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

29 d’octubre de 2023

11 h Acte d’homenatge a la Boca Nord del Túnel de la Rovira (monument Brigada Lincoln)

17 h Acte d’homenatge a l’Espluga de Francolí (pati de l’Alberg L’Espluga de Francolí Xanascat)

El 28 d’octubre de 1938 el Govern de la Segona República Espanyola va organitzar a Barcelona un multitudinari acte de comiat de les Brigades Internacionals, durant el qual van desfilar els soldats internacionals que marxaven del país. La retirada havia estat anunciada pel president de la República, Juan Negrín, el 21 de setembre de 1938, a la Societat de les Nacions.

Enguany es commemora el 85è aniversari d’aquest comiat. Per aquest motiu, el Memorial Democràtic i l’Amical de les Brigades Internacionals han organitzat diverses activitats commemoratives, que tindran lloc a Barcelona i a l’Espluga de Francolí, diumenge, 29 d’octubre de 2023.

Programa d’activitats

11 h Acte d’homenatge a les Brigades Internacionals, a la boca nord del túnel de la Rovira (monument Brigada Lincoln).

Hi estan convidades totes les amicals de les Brigades Internacionals d’Europa. S’hi llegiran les paraules de comiat de Dolores Ibárruri, la Pasionaria, a les Brigades Internacionals, pronunciades el 28 d’octubre de 1938, a Barcelona. El Quartet Brossa acompanyarà l’acte amb peces musicals.

17h Acte d’homenatge a l’Espluga de Francolí (pati de l’Alberg L’Espluga de Francolí Xanascat).

Parlaments institucionals; actuació musical, a càrrec de l’Escola Municipal de Música de l’Espluga de Francolí, i visita al mateix alberg, amb berenar.

XIX Congrés de la International “Federation of Resistance Fighters”

Coincidint amb aquesta commemoració, el 28 d’octubre tindrà lloc el XIX Congrés de la International “Federation of Resistance Fighters” (FIR), a Barcelona. La inauguració es farà al Saló de Cent de l’Ajuntament de ciutat comtal, i les sessions de treball tindran lloc a la sala d’actes de Comissions Obreres.

En el transcurs del Congrés es lliuraran els Premis Michael Vanderborght. Entre les persones premiades hi ha Liliana Segre, exdeportada al camp de Birkenau, i les lluitadores antifeixistes Teresa Alonso i Delfina Tomàs.

Els participants del congrés s’afegiran als actes públics de commemoració del 85è aniversari del comiat de les Brigades Internacionals, el 29 d’octubre.

La FIR es va fundar l’any 1951 recollint el llegat de la Federació Internacional d’Antics Presoners Polítics deportats i víctimes del feixisme (FIAPP), que es va fundar l’any 1947, després de la derrota de l’Alemanya nazi. L’objectiu era fer valer les reivindicacions dels resistents i de les víctimes del feixisme que van arriscar llurs vides lluitant contra el nazisme i el feixisme.

Actualment, la Federació treballa amb la memòria democràtica, com a instrument per prevenir el ressorgiment del feixisme. L’Associació Catalana de Persones Ex-preses Polítiques del Franquisme, l’Amical de les Brigades Internacionals i l’Amical de Mauthausen i altres camps i de totes les víctimes del nazisme són les associacions afiliades a la FIR.

Fotografia: Fons Henry Buckley de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Penedès.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere