Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La UOC serà l’amfitriona a Barcelona del fòrum DIGITAL UNIVERSITIES EUROPE: “El camí cap a una educació superior digital, equitativa i ecològica” (Del 23 al 25 d’octubre)

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

El dilluns 23 d’octubre comença, a la seu de la UOC de Barcelona, una trobada clau per fer front als reptes actuals de les institucions digitals europees d’educació superior. Es tracta del fòrum Digital Universities Europe, que fins al dimecres 25 reunirà centenars d’experts internacionals del sector, tant d’universitats i de centres educatius com d’empreses i institucions governamentals i no governamentals. Coorganitzada per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i per la revista Times Higher Education, el lema d’aquesta cita és “El camí cap a una educació superior digital, equitativa i ecològica”.

Les institucions d’educació superior d’Europa s’enfronten a grans reptes, i unir forces per generar col·laboracions que tinguin impacte a gran escala és, segons els experts, un aspecte fonamental. Com anuncia el lema de la trobada, entre els focus principals d’actuació hi ha la transformació digital i l’acceleració de la innovació, a més d’un accés més inclusiu i equitatiu i uns sistemes educatius més ecològics.

El fòrum Digital Universities Europe aplegarà més de 200 especialistes de tot Europa i uns 70 ponents, que compartiran dades i oferiran el seu coneixement sobre històries d’èxit, estudis de cas i solucions pràctiques. Per a Àngels Fitó, rectora de la UOC, “el nostre paper com a líders educatius és ser a l’avantguarda d’aquests canvis i reptes, alguns de predictibles i altres d’inesperats, per poder-nos adaptar i generar, compartir i transferir nous coneixements i habilitats que són necessaris per ser aprenents durant tota la vida”.

Per a Fitó, aquest esdeveniment és “una oportunitat per avançar junts cap a una educació superior europea inclusiva, de qualitat i transformadora per a les persones, les organitzacions i el món”. Aquest escenari “ens permetrà reflexionar sobre els passos que les institucions educatives superiors hem de prendre per formar una ciutadania crítica i responsable, capaç d’impulsar la transició digital i verda i fer front als reptes urgents que afecten el progrés, la sostenibilitat i el benestar social”, afegeix la rectora.

L’educació superior en l’era de la intel·ligència artificial

Manel jiménez-Morales, vicerector d’Aliances, Comunitat i Cultura de la UOC, participarà en la primera taula rodona de l’esdeveniment, que tractarà sobre com cal transformar l’educació superior en l’era de la intel·ligència artificial. Entre els ponents també hi haurà Eduard Martín, director d’Informació i Connectivitat Intel·ligent de Mobile World Capital Barcelona i exalumne de la UOC, i Anna Armengol Torío, membre del grup de treball de recuperació i resiliència de la Comissió Europea i presidenta del Consell Alumni de la UOC.

Recursos oberts, educació inclusiva

El dimarts a primera hora de la tarda es debatrà sobre com es poden oferir recursos educatius en obert per augmentar l’accessibilitat de la formació, sense deixar de banda, això sí, reptes com el de la propietat intel·lectual. Serà en una taula rodona moderada per George Ubachs, director general de l’Associació Europea d’Universitats d’Educació a Distància, i amb la participació de representants de la Universitat Internacional de La Rioja i d’universitats portugueses i alemanyes.

Com tenir èxit oferint formació en línia?

El mateix dimarts 24 a la tarda, la discussió se centrarà en els aspectes clau de l’èxit de les universitats en línia, des de la importància dels models pedagògics fins al paper fonamental de les dades. Serà a càrrec de Vijay Kumar, assessor principal del vicepresident d’Aprenentatge Obert de l’Institut de Tecnologia de Massachusetts (MIT), i d’Albert Sangrà, professor i investigador de la UOC i director de la Càtedra UNESCO d’Educació i Tecnologia per al Canvi Social.

En total, es duran a terme entorn de quaranta sessions en tres dies, en les quals també es debatrà sobre com evoluciona el paper dels directors de tecnologies de la informació o sobre l’ús de la realitat virtual per oferir una educació superior immersiva, i es presentarà el document de la UNESCO Más allá de los límites: nuevas formas de reinventar la educación superior. Aquest document, que desgranarà la coordinadora de programes d’ensenyament superior de l’organització, Paz Portales, fa una crida urgent a prioritzar la cooperació enfront de la competència i a democratitzar l’accés al coneixement.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere