Projecte PACIFY-D / Interarts / Universitat Pompeu Fabra: Sessions de debat sobre la diplomàcia europea intercultural (24 i 26 octubre i 6 i 9 de novembre)
Promoure la ciutadania activa dels joves a través de la diplomàcia
Sessions de debat sobre la diplomàcia europea intercultural
Dies: 24 i 26 d’octubre i 6 i 9 de novembre. Hora: 18 h a 20 h.
Lloc: Campus Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra
La Unió Europea i els seus Estats membres s’enfronten a desafiaments importants, entre ells l’augment dels extremismes i el distanciament entre els ciutadans i els seus representants electes. En efecte, tant els vells reptes (com la violència ètnica) com els nous (la migració o la radicalització) han propiciat condicions desfavorables per a la participació activa dels joves en la vida social i política de les seves comunitats, però també més enllà. A més, la pandèmia de Covid-19 ha posat aquests reptes davant un nou focus d’atenció: les mesures excepcionals d’emergència adoptades per fer front a la crisi sanitària han afectat els processos polítics i fins i tot han desencadenat preocupacions sobre el seu impacte en la democràcia.
Com a resultat, les generacions més joves estan cada vegada més insatisfetes amb la democràcia com a sistema. En la recerca de possibles solucions, el diàleg intercultural es considera un instrument per ajudar els ciutadans i residents de la Unió Europea a adquirir els coneixements i aptituds necessàries per viure en un entorn cada vegada més complex. En aquest sentit, l’Art. 165 del Tractat de Lisboa de la UE pretén promoure l’entesa intercultural com a eina en l’àmbit de les polítiques de joventut per fomentar el desenvolupament dels intercanvis juvenils i la participació dels joves en la vida democràtica a Europa. Així mateix, el Pla d’Acció Europeu per a la Democràcia inclou accions per fomentar l’assignació de fons estructurals de la UE a les iniciatives de la societat civil per tal de fomentar la creació de capacitats i la infraestructura institucional/administrativa per al compromís cívic i la participació política. El projecte coincideix amb l’Any Europeu de la Joventut 2022.
En aquest context, PACIFY-D pretén promoure la ciutadania activa i la participació cívica dels joves a Europa mitjançant:
El reforç de la participació dels joves en la vida política de les seves comunitats.
L’educació dels joves en qüestions de diversitat, diferències culturals, representació política i diplomàcia.
La lluita contra els estereotips interpersonals i entre grups/nacionals i la millora de l’entesa intercultural com a instrument per a la promoció de la integració social.
La promoció d’una major comprensió sobre la perspectiva juvenil en els processos d’informació de les polítiques de joventut a Europa.
La millora de la transferència de coneixements entre joves de diferents orígens ètnics/països i entre la societat civil/organitzacions juvenils.
En el marc del projecte s’elaboraran:
Un programa de formació i material per als Joves Ambaixadors Locals (YLAs)
Una guia per al desenvolupament dels Punts d’Informació del País (CIPs) i el pilotatge.
Un manual de polítiques que inclourà un informe i una sèrie de lliçons apreses dels CIPs, comentaris de les diferents parts interessades i recomanacions per les polítiques.
PACIFY-D és un projecte finançat pel Programa Erasmus+ de la Unió Europea i està coordinat per la Universitat de Pécs (Hongria) en cooperació amb KMOP (Grècia), Interarts (Espanya), Gea Coop (Itàlia), KMOP Policy Center (Bèlgica) i ALDA (França). El projecte es desenvoluparà entre abril de 2022 i març de 2024.