Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Catalunya: Activat el programa del Pla de millora de les BIBLIOTEQUES ESCOLARS

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

L’objectiu és reactivar les biblioteques escolars i incrementar els nivells de comprensió lectora de l’alumnat

El Govern de la Generalitat de Catalunya ha aprovat el programa temporal del Pla de millora de les biblioteques escolars (PLAMIB) de Catalunya, amb l’objectiu de reactivar les biblioteques escolars i incrementar alhora els nivells de comprensió lectora de l’alumnat. És una de les mesures que s’emmarca en el Pla nacional del llibre i la lectura dels Departaments de Cultura i d’Educació per fomentar l’hàbit lector i la lectura en català, aprovat pel Govern el passat mes de juliol.

El Pla, que s’inicia aquest curs escolar, tindrà una durada de tres anys, fins al curs 2025-2026. Comença de forma pilot en 50 centres educatius (35 de públics i 15 de concertats) i s’ampliarà progressivament fins a 400 centres més en centres públics i concertats.

Una altra de les línies de treball del PLAIM se centra en l’orientació als centres per a la millora de la comprensió lectora del seu alumnat. Cal tenir en compte que els darrers estudis, com ara l’Estudi Internacional de Progrés en Comprensió Lectora (PIRLS, 2021) assenyalen un descens de la competència lectora i alerten sobre les conseqüències que aquesta davallada pot tenir en el procés educatiu de l’alumnat. Amb l’objectiu de revertir aquesta situació, cada curs escolar el Departament d’Educació acompanyarà 200 centres a través de xarxes territorials, que els orientaran en les necessitats en matèria de comprensió lectora. Al mateix temps, oferirà al conjunt de centres materials, formacions i altres recursos centrats en la millora de la comprensió lectora.

La finalitat del PLAMIB és actualitzar el model de biblioteca escolar per tal que doni resposta al projecte educatiu de centre; augmentar el nombre de biblioteques que apliquin aquest model i impulsar la lectura i la millora els nivells de comprensió lectora en el conjunt del sistema educatiu.

El Pla preveu la dotació d’un equip de sis persones diplomades en biblioteconomia i dues persones tècniques docents, que donaran suport intensiu tant als 50 centres del pla pilot de biblioteques com als 200 centres per a la millora de la comprensió lectora.

La implantació del nou programa implicarà, per exemple, acompanyar els centres educatius a actualitzar els fons de lectura i a disposar d’un programari de gestió de biblioteca compatible amb les biblioteques públiques, i crear xarxes territorials de foment de les biblioteques escolars i de millora de la comprensió lectora per tal de compartir experiències i accions.

L’objectiu final de la iniciativa és incrementar el percentatge de centres educatius amb biblioteques escolars actives i millorar els resultats globals de comprensió lectora.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere