Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Declaració del PEN Club International, l’associació mundial que protegeix els escriptors i les escriptores perseguides

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Declaració

A la tercera dècada del segle XXI, els éssers humans som capaços de veure fins als confins i els temps més llunyans de l’univers. Podem produir literatura, art i música d’extraordinària ressonància i subtilesa. I, tanmateix, gairebé cada dia ens enfrontem al món a una escalada de barbàrie, majoritàriament dirigida contra els nostres veïns més propers. Conflictes despietats afecten actualment el món sencer.

“PEN respecta i defensa la dignitat de tots els éssers humans. PEN s’oposa a la injustícia i a la violència on siguin, incloent-hi l’opressió, la colonització, l’ocupació il·legal i el terrorisme”. Manifest de Bled del Comitè d’Escriptors per a la Pau de PEN Internacional.

Els assassinats per venjança, els actes de terrorisme i les represàlies contra civils mai no es poden justificar, per apassionada que sigui la causa o el sentiment de greuge. Aquests actes continuen sent una ofensa a la humanitat. L’atrocitat només provoca més atrocitat. Alguns dels seus autors ho saben i troben la glòria en la seva capacitat per sembrar la carnisseria. En fer-ho, renuncien a qualsevol pretensió de simpatia. El desig de controlar el territori no és excusa per a la crueltat i la repressió.

El comportament d’un nombre deplorablement elevat de governs és una burla dels ideals de les Nacions Unides i dels compromisos que han subscrit. Quan els membres del Consell de Seguretat burlen obertament el seu propòsit, el món només pot lamentar-ne la vana irresponsabilitat. La Declaració Universal dels Drets Humans està en perill no només per aquests governs, que consideren les seves disposicions opcionals, sinó per les forces de resistència que creuen que la causa justifica la carnisseria. Ni una cosa ni l’altra són legítims. Ningú sobreviurà si ens passem aquest segle discutint sobre lectures inexactes de la història, idees espúries de nacionalisme i exigències xovinistes i intransigents sobre noms, límits territorials i banderes.

“PEN reconeix que és de primordial importància comprometre’s permanentment a crear les condicions que puguin conduir a posar fi als conflictes de tota mena. No hi ha llibertat sense pau, ni pau sense llibertat; la justícia social i política és inaccessible sense pau i llibertat”. Manifest de Bled del Comitè d’Escriptors per la Pau de PEN International

PEN International reafirma l’imperatiu ètic de situar els drets de les persones al centre de qualsevol acció dels governs o dels seus adversaris.

Octubre de 2023

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere