Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Vic reuneix els millors artistes digitals del moment en l’exposició Art digital: Transitant les escletxes

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Art Digital: Transitant les escletxes reunirà els millors artistes digitals del moment dins del I Cicle d’Arts Digitals de Vic. L’exposició, a cura de Joan Soler-Adillon, exhibirà obres de creadors de talla internacional com Joana Moll, Roc Parés, Mónica Rikić i Alba G. Corral. Es podrà veure a ACVIC Centre d’Arts Contemporànies i al CCVic Joan Triadú des del 4 de novembre i fins al 13 de gener de 2024. La inauguració a ACVIC tindrà lloc junt amb la de l’exposició MORTALS (Preludi).

“Des dels seus inicis, l’art digital ha estat una pràctica de marges, de trobar forats i viure a les escletxes. Ara, com a disciplina ja fortament consolidada, ens convida a entendre una escletxa que es tanca: la forma l’espai híbrid entre allò material i allò digital, entre el món físic i el virtual”, explica el curador Joan Soler-Adillon. D’aquest fet ve, precisament, el títol de l’exposició que presenta “quatre mirades ben diferents de la mà de quatre dels i les artistes digitals més importants del país, tots ells amb una important projecció internacional”. “El paisatges visuals de Mercuri, d’Alba G. Corral, es combinaran amb l’experimentació sobre la percepció del projecte BHDD, de Roc Parés, en dues aproximacions ben diferents a la immersió mitjançant la tecnologia. D’altra banda, els dispositius electrònics artesanals de Mónica Rikić a Tecnologies artesanals alternatives, i l’obra Carbolytics, de Joana Moll, conviden a avaluar tant el que percebem de la tecnologia, com allò que se’ns en vol fer invisible”.

Així, mentre Corral mostrarà una obra que explora la bellesa de la complexitat mitjançant algorismes i codi generatiu tant en la part visual com sonora amb eines de codi obert, Joana Moll ensenyarà un projecte a la intersecció de l’art i la investigació i que té com a objectius conscienciar sobre l’impacte ambiental de la vigilància generalitzada dins de l’ecosistema de la tecnologia publicitària i oferir una perspectiva sobre les conseqüències de les pràctiques opaques de recollida de dades. Per la seva banda, Mónica Rikić apostarà per uns dispositius que simulen, mitjançant comportaments fisicodigitals, processos que conviden a identificar-los com a organismes sensibles i Roc Parés compartirà un projecte de recerca experimental que pretén desconstruir les subjectivitats virtuals i examinar críticament la seva funció mediadora de l’experiència humana en entorns audiovisuals interactius.

Sobre Joan Soler-Adillon  

Artista i professor a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), on és membre i actual director del grup de recerca DARTS. Anteriorment ha ocupat posicions acadèmiques a Royal Holloway, University of London i a la Universitat Pompeu Fabra. La seva recerca i pràctica giren al voltant dels mitjans digitals interactius i la seva manifestació a l’art digital, i el paper pioner d’aquest en la creació d’espais de contacte entre allò real i allò virtual. Des d’un joc d’interacció a cos sencer en un tobogan inflable fins a un documental experimental en realitat virtual, ha participat en diversos projectes interactius, cercant sovint la col·laboració i participació del públic. Els seus treballs artístics s’han pogut veure als principals festivals XR europeus, i a ciutats com Londres, París, Berlín, Zúric, Barcelona, Pequín o Nova York.

Sobre Alba G. Corral

Alba G. Corral és una artista visual amb base a Catalunya (La Ràpita), desenvolupadora de codi i docent. Amb formació en enginyeria informàtica, Corral ha estat creant art utilitzant el programari durant la darrera dècada. La seva pràctica s’estén a través del viu, el vídeo, els mitjans digitals i la instal·lació. A través de diverses pràctiques artístiques explora narratives abstractes. El seu nom s’ha donat a conèixer mitjançant les actuacions audiovisuals en directe on integra la codificació i l’elaboració, en col·laboració amb músics en temps real.

Sobre Joana Moll

Artista i investigadora establerta entre Barcelona i Berlín. La seva obra explora de manera crítica la manera com les narracions tecnocapitalistes afecten l’alfabetització de les màquines, els humans i els ecosistemes. Els seus principals temes de recerca inclouen la materialitat d’internet, la vigilància, el perfil social i les interfícies. Ha presentat la seva obra en institucions de renom, museus, universitats i festivals d’arreu del món com ara Biennal de Venècia, MMOMA, Laboral, CCCB, ZKM, Bozar o Ars Electrònica entre molts altres. El seu treball ha aparegut àmpliament en mitjans internacionals com The New York Times, The Financial Times, Der Spiegel, National Geographic, Quartz, Wired, Vice, The New Inquiry, Netzpolitk, El Mundo, O’Globo, La Repubblica, Fast Company, CBC, NBC o MIT Press.

Sobre Mónica Rikić

Les seves propostes fusionen tecnologia i filosofia a través de l’art, creant artefactes tecnològics lluny de la necessitat de qualsevol funcionalitat o productivitat, construint dispositius crítics que desencadenin el pensament i la discussió col·lectiva. Formalment, la seva pràctica es basa en la producció d’objectes i robots electrònics fets a mà, que realitzen diferents conceptes del seu àmbit de recerca. Es presenten com a dispositius teatrals, oferint experiències que proposen maneres alternatives de pensar les tecnologies, la robòtica i la IA, qüestionant si la investigació artística és una manera vàlida de repensar i col·laborar amb l’avenç del coneixement tecnocientífic, aportant noves perspectives i generant camins d’exploració desconeguts.

Sobre Roc Parés

Artista investigador en comunicació interactiva. És Creador Artístic Honorífic del Sistema Nacional de Creadors d’Arts del FONCA (Mèxic). Els seus treballs artístics, caracteritzats per l’experimentació poètica i crítica amb les noves tecnologies, han estat presentats al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), Fundació Joan Miró (FJM), Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofia (MNCARS), Centre Cultural de Belém, Tate Gallery, Art Gallery d’Ontario (AGO), National Museum of Photography, Film and Television (NMPFT), Centre Cultural d’Espanya a Mèxic (CCEMX), Ex Teresa Art Actual, Laboratoire Paragraphe Université PARIS 8, Brandts Danmarks Mediemuseum, Centrale Montemartini, entre altres. Des del 1995, és professor i investigador del Departament de Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), a Barcelona.

Sobre ACVIC

ACVic Centre d’Arts Contemporànies és un equipament cultural públic on es promou la creació, investigació i producció de propostes vinculades a l’art contemporani. Impulsat per l’Ajuntament de Vic i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i gestionat per H. Associació per a les Arts Contemporànies, el centre acull i interactua amb artistes i actors culturals, tant de l’entorn immediat com de fora, i fomenta la relació entre l’activitat educativa i el territori i la interacció social, creant situacions que possibilitin incorporar nous públics a les activitats artístiques. En la seva producció, també tracta d’incidir en elements controvertits de la realitat social obrint-se a una àmplia tipologia de creadors. Per altra banda, incentiva projectes de recerca que desenvolupen metodologies basades en hipòtesis de treball i la possibilitat de portar-los a terme en un àmbit més experimental.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere