Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Associacions d’escriptors acusen al el vicepresident i conseller de cultura del govern valencià d’atacar la llibertat d’expressió censurant el terme “País Valencià”

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

El PEN Català i l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana assenyalen el vicepresident per promoure la censura d’escriptors que utilitzen el terme “País Valencià”

Les paraules del vicepresident valencià i conseller de Cultura, Vicente Barrera, pronunciades a les Corts Valencianes,  havien de tenir resposta. El màxim representant de Vox al Consell, va afirmar que “la idea de País Valencià és il·legal”, i es va emparar en l’Estatut d’Autonomia per a defensar el seu argument tot just quan l’Estatut, precisament, inclou el concepte «País Valencià» dins del preàmbul com a expressió reconeguda i acceptada per a referir-se al conjunt del territori valencià.

El conseller, a més a més, va justificar l’exclusió de l’escriptor Manuel Baixauli d’unes jornades organitzades per la Biblioteca Valenciana, que depèn de la Conselleria de Cultura, sense arribar a firmar que aquesta decisió obeïa a raons ideològiques, però sense deixar mai de suggerir-ho.

Aquestes afirmacions, emeses des del faristol de les Corts Valencianes, han fet reaccionar l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC) i també el PEN Català.

Ambdues entitats han denunciat el que han definit com un “atac a la llibertat d’expressió i a la tradició de dècades d’ús del terme “País Valencià”, àmpliament sustentada en una nombrosa bibliografia i en l’ús social”. Les organitzacions recorden que Barrera és tot un conseller de Cultura i, com a tal, “ha de procurar per la diversitat i per l’enriquiment del panorama cultural, són absolutament inadmissibles”. “Les institucions públiques no poden imposar una determinada visió sobre com es veu i es relaciona una persona amb el seu país i la seua nacionalitat”, diuen, alhora que alerten que “en cap cas aquest fet pot tindre com a conseqüència represàlies que afecten l’activitat cultural de la societat”.

Tant l’AELC com el PEN Català consideren que aquesta concepció de la cultura és “empobridora, reduccionista i atempta directament contra els drets humans”, i exigeixen una rectificació a Vicente Barrera, així com la restitució dels autors censurats.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere