Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Universitat Politècnica de Catalunya: Avatars cibernètics per a una nova era

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) participa en l’Avatar Symbiotic Society, una iniciativa del govern del Japó per impulsar la creació d’una societat en què avatars i cíborgs teleoperats puguin suplir les persones en diferents àmbits de la vida. L’investigador Alberto Sanfeliu, de l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (IRI), és l’únic expert internacional que treballa en el projecte juntament amb l’equip d’investigadors nipons, liderats pel professor Hiroshi Ishiguro.

És possible una societat en la qual les persones s’alliberin de les limitacions del cervell humà, del cos de carn i ossos i, fins i tot, de l’espai i del temps? No només és possible, sinó que aquesta nova era veurà la llum el 2050, segons els experts. I serà possible gràcies a la creació d’avatars cibernètics que permetran expandir les habilitats humanes de tipus sensorial, físic i, fins i tot, cognitiu.

Aquest és l’objectiu de l’Avatar Symbiotic Society, un projecte finançat per l’Agència de Ciència i Tecnologia del Japó, en el marc del programa de recerca i desenvolupament Moonshot, i que es planteja com una solució a la disminució de la natalitat, l’envelliment de la població i l’escassetat de mà d’obra. 

La idea és fer realitat una societat en què qualsevol persona, independentment de les seves limitacions físiques, cognitives o sensorials, pugui exercir un rol social actiu sense restriccions. Per aconseguir-ho es treballa en el desenvolupament d’avatars i cíborgs que, teleoperats per l’usuari o actuant de forma autònoma, podran transmetre íntegrament les accions, intencions i reaccions de la persona en qualsevol escenari i activitat social. D’aquesta manera, l’avatar cibernètic podrà suplir la persona en la seva activitat diària, ja sigui a la feina, a classe, en les visites al consultori mèdic o en la realització de gestions quotidianes. 

En el projecte treballen 40 científics en 8 grups de treball centrats a desenvolupar diferents àrees de la tecnologia. Per part de la Universitat Politècnica de Catalunya – BarcelonaTech (UPC) hi participa el professor Alberto Sanfeliu, del Departament d’Enginyeria de Sistemes, Automàtica i Informàtica Industrial, i investigador de l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (IRI) −centre mixt del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i la UPC−, i és l’únic científic internacional en el projecte juntament amb els experts nipons. En concret, Alberto Sanfeliu desenvolupa un nou model cooperatiu social (percepció-intenció-acció) per als nous avatars cibernètics.

De la ciència-ficció a la vida real
L’Avatar Symbiotic Society està ideada per l’enginyer Hiroshi Ishiguro, professor del Departament d’Innovació de Sistemes a l’Escola de Postgrau de Ciència de l’Enginyeria de la Universitat d’Osaka i director del Laboratori de Robòtica i Comunicació Intel·ligent de la mateixa universitat.

És considerat com un dels cent principals genis del món actual per la seva recerca en el camp de la robòtica i el desenvolupament de gran quantitat d’humanoides i androides. Entre altres, és famós pel desenvolupament de geminoides, androides amb l’aspecte d’una persona real i que ha replicat amb la seva pròpia aparença física i també d’altres persones, com el ministre de Transformació Digital del Japó, Taro Kono. 

Amb l’Avatar Symbiotic Society, Hiroshi Ishiguro fa un nou pas endavant per aconseguir una societat futura en què els robots i les persones convisquin en harmonia. Es preveu que de cara al 2050, aquests avenços tecnològics hauran canviat els nostres estils de vida, de manera que tindrem més llibertat en triar la ubicació física d’on estar en cada moment i les activitats a les quals dedicar el nostre temps.

+++

IMATGE: Amb l’avatar SOTA es faran les primeres proves a la UPC

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere