La Universitat Politècnica de Catalunya presenta tecnologia innovadora al “Smart City Expo World Congress 2023” a Barcelona

La Universitat Politècnica de Catalunya participa, un any més, en el “Smart City Expo World Congress”, a través del Centre d’Innovació i Tecnologia (CIT). En el marc d’aquest saló, que té lloc del 7 al 9 de novembre al recinte firal de la Gran Via, la UPC presentarà algunes de les solucions i prototips que desenvolupa en l’àmbit de les ciutats intel·ligents i que s’exposaran a l’estand de la Universitat.
Aquest dimecres 8 de novembre, de 10.30 h a 12.45 h, a l’estand de la UPC (Hall 2, planta 0, estand D36), es farà la jornada de presentació de les solucions i tecnologies innovadores que desenvolupa la Universitat Politècnica de Catalunya – BarcelonaTech (UPC) i algunes de les spin-offs sorgides de la Universitat, com ara ABLE Human Motion, Aridditive i HONEXT, que també exposaran les seves innovacions en l’espai expositiu de la UPC.
Algunes de les solucions que es presenten en aquesta fira són: un prototip de robot capaç de dialogar i fer tasques quotidianes i assistencials; mostres de materials de construcció sostenibles a partir de fibres procedents de residus de roba i romanents tèxtils; una maqueta interactiva que mostra la integració de fluxos entre edificis i agricultura urbana per a una transició ecològica en les ciutats; un sistema basat en IoT que permet millorar el rendiment de les bateries en els sistemes de detecció d’incendis, i un tòtem que actua com un assistent virtual i que, mitjançant l’ús de la intel·ligència artificial, permet conèixer, sol·licitar i gestionar els ajuts socials amb l’administració local.
També es mostraran un exoesquelet robòtic per ajudar en la mobilitat de persones amb lesió medul·lar, dos prototips impresos en formigó en 3D i un taulell construït amb un material ignífug i sostenible a partir de fibres industrials provinents del paper i el cartó.
La UPC també presentarà dos projectes europeus. D’una banda, el master of Science in Smart, Secure and Interconnected Systems (MERIT), liderat per l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Manresa (EPSEM) de la UPC i que es llançarà el curs vinent amb l’objectiu d’augmentar el nombre d’especialistes digitals i fomentar la capacitació en intel·ligència artificial, ciberseguretat i internet de les coses. I, de l’altra, el projecte INDUSAC, que pretén desenvolupar i validar un nou sistema de col·laboració d’última generació, per optimitzar la cooperació entre el món de la indústria i de l’acadèmia, facilitant els processos de cocreació a través d’una innovadora metodologia centrada en les persones.
Jornada “Modelar el futur urbà: solucions UPC per a unes ciutats més verdes, sostenibles, inclusives i digitals” 8 Novembre 2023 10.30 H – 12.45 H
PROGRAMA |
Hall 2, Planta 0, Carrer D, Estand 36.
10.30 – 10.40 h. RECYBUILDMAT: Materials per a la construcció a partir del reciclatge de fibres procedents de residus de roba i romanents tèxtils.
Josep Claramunt, investigador del Grup de Recerca en Tecnologia Tèxtil (TECTEX), de l’Institut d’Investigació Tèxtil i de Cooperació Industrial de Terrassa (INTEXTER), de la UPC.
10.40 – 10.50 h. BINAFET: Agricultura integrada en edificis i estratègies de modelització pel reaprofitament de l’aire a les ciutats.
Marcel Macarulla, investigador del Grup de Recerca i Innovació de la Construcció (GRIC) de la UPC.
10.50 – 11.00 h. MobilitApp: Deep learning per predir el mode de transport utilitzat per la ciutadania i protegir les seves dades de manera segura.
Mónica Aguilar, investigadora del grup de recerca Smart Services for Information Systems and Communication Network (SISCOM) de la UPC.
11.00 – 11.10 h. ‘Smart sensing and monitoring of fire detection systems’: IoT per millorar l’eficàcia de les bateries en els sistemes de detecció d’incendis.
Amaya Balaguer, de l’empresa Detnov Security S.L.
11.10 – 11.20 h. ROB-IN: Robots per a l’assistència contínua i personalitzada capaces d’explicar-se per si mateixos.
Carlos Escolano, investigador del Centre de Tecnologies i Aplicacions del Llenguatge i la Parla (TALP) de la UPC, i Cristian Barrué, investigador de l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial – IRI (CSIC-UPC).
11.20 – 11.30 h. La informació energètica en l’administració digital: disseny d’un model de Passaport de Renovació d’Edificis basat en BIM i Blockchain.
Rolando Biere i Paúl Espinoza, investigadors del Centre de Política de Sòl i Valoracions (CPSV), del grup de recerca Quality of Urban Life: Innovation, Sustainability and Social Engagement (QURBIS) de la UPC.
11.30 – 11.45 h. Coffee break.
11.45 – 11.55 h. Gàvius: Un assistent virtual per tramitar ajuts socials a través d’una app.
Karina Gibert, directora de l’Intelligent Data Science and Artificial Intelligence Research Group (IDEAI) de la UPC.
11.55 – 12.05 h. INDUSAC: millorar la col·laboració entre empresa i universitat.
Andreu Corominas, Projectes internacionals al Centre d’Innovació i Tecnologia de la UPC (CIT UPC).
12.05 – 12.15 h. MERIT: Desenvolupament d’un nou ecosistema educatiu paneuropeu per a la formació d’especialistes digitals.
Sara Hortal, International Projects Unit UPC Manresa.
12.15 – 12.25 h. SPIN-OFF ABLE, un exosquelet robòtic per facilitar la mobilitat de persones amb lesió medul·lar.
Katlin Kreamer, Product Manager a ABLE Human Motion.
12.25 – 12.35 h. SPIN-OFF Aridditive, pionera en el desenvolupament i comercialització d’impressores 3D per a la construcció amb materials cementicis.
Arnau Cumelles, director d’operacions a Aridditive.
12.35 – 12.45 h. SPIN-OFF HONEXT: Tauler ignífug, certificat Circular by design i carboni negatiu, una alternativa sostenible i segura per a l’entorn construït.
Karlijn Rademakers, Head of Manufacturing Operations and Engineering.