Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona: Projecte ”BCN Dance your Science” / Fem moure la ciència!

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

El Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB) presenta el seu l’últim projecte de divulgació científica: “BCN Dance your Science” / Fem moure la ciència!. Un esdeveniment que uneix un llenguatge artístic universal com és la dansa amb la ciència. 

El proper dimarts 21 de novembre a les 18.15 h cinc grups de recerca del PRBB es trobaran al SAT! Sant Andreu Teatre (carrer de Neopàtria 54 de Barcelona) per ballar la seva ciència sota la direcció artística del coreògraf Leo Zunda. Un espectacle gratuït d’una hora de duració que ens aproparà a la investigació dels centres del Parc d’una manera molt diferent. 

Els participants del “BCN Dance your Science”

The Engrams Dance (Centre de Regulació Genòmica, CRG)

Ningú diria que un record té una representació física. Tot el contrari, en si mateix és una cosa intangible, immaterial. I, tanmateix, sabem que recordar se sustenta en un element físic: el sistema nerviós. Ho sabem perquè les alteracions del cervell poden afectar la memòria. Aquests casos patològics indiquen que la matèria biològica és necessària perquè es pugui produir l’aprenentatge i la memòria i aquests depenen de l’estat d’aquesta matèria que permet que es “gravin” les diferents informacions. Els engrames són les “impremtes físiques” que deixen els esdeveniments al cervell. Són neurones moltes vegades allunyades entre si, que s’activen en una “dansa Neuronal” que les uneix per sempre. I nosaltres al laboratori podem esborrar-los, o reactivar-los artificialment, o fins i tot construir records falsos.

Grup de ball: Paulina Carriba, Bea Langa i Alfonsa Zamora

ballEMBL (EMBL Barcelona)

La cooperació té el poder!

Cèl·lules individuals que interactuen entre si. Grups de cèl·lules que fusionen gradualment els seus moviments tornant-se més intricats i interconnectats. Col·laboració i coordinació perquè les cèl·lules formin una estructura d’ordre superior. Igual que les cèl·lules, les i els investigadors d’un laboratori, de diferents orígens i disciplines, contribueixen amb els seus moviments únics a la creació d’un tot harmoniós. Científiques amb experiència diversa uneixen forces, combinant els seus coneixements i habilitats per superar desafiaments i aconseguir avenços en la seva recerca. La dansa ressalta la bellesa de treballar junts, com les cèl·lules, cap a un objectiu comú.

Grup de ball: Krisztina Arató, Hannah Fleckenstein, Prasanna Padmanaban i Rossana Passannante

Cogni-Plus (Hospital del Mar Research Institute)

El projecte ICOD té com a objectiu desenvolupar la primera teràpia farmacològica per al deteriorament cognitiu en les persones amb Síndrome de Down (DS). La millora de la memòria de treball en les persones amb SD hauria d’incrementar significativament la seva capacitat d’aprenentatge i, en conseqüència, la seva autonomia i qualitat de vida. Personal investigador i voluntaris amb SD representaran a l’escenari el procés i l’impacte de l’estudi en aquesta població.

Grup de ball: Ana María Aldea, Laura Forcano, Lidia Guilló, Ramiro Manzano i Marta Pérez

Urbaile (ISGlobal)

En un context d’escalfament global, creixement demogràfic mundial i expansió de les àrees construïdes, l’entorn urbà implica alguns avantatges (per exemple, oportunitats econòmiques, infraestructura, suport social i millor accés a l’atenció mèdica), però també pot implicar una sèrie de perills per a la salut (per exemple, contaminació de l’aire, soroll i llum, illes de calor i falta d’espais verds). Aquest grup pretén representar la multiplicitat de factors en els entorns urbans que intervenen a diferents nivells per donar forma a la salut humana.

Grup de ball: Anna Alari, Anne-Claire Binter, Federica Montana, Apolline Saucy i Ashby Lavelle Sachs

Mycodancers (Centre de Regulació Genòmica, CRG)

Al nostre laboratori, cultivem uns bacteris molt petits anomenats Mycoplasma. Fem alguna cosa màgica amb ells, els donem una recepta secreta d’ADN! Així, aquests súper-bacteris són capaços d’arribar als pulmons i produir medicines per ajudar-los quan estan malalts. Quan els antibiòtics no funcionen amb els bacteris, com les Pseudomonas que s’amaguen rere biofilms als pulmons, els Mycoplasma entren en acció per ajudar els pulmons a estar sans.

Grup de ball: Yamile Ana, Elisabet Frutos, Laura García, Irene Rodríguez i Carolina Segura

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere