Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Models anatòmics en préstec amb accés a bessons digitals a la Biblioteca de Ciències de la Salut de la Universitat de Lleida

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

La Biblioteca de Ciències de la Salut de la Universitat de Lleida (UdL) ha incorporat aquest curs una col·lecció de models anatòmics que reprodueixen tridimensionalment (3D) i a mida real diferents parts del cos humà, gràcies a les donacions de la Facultat d’Infermeria i Fisioteràpia (FIF) i de la vídua del doctor Roc Pifarré. Els models es deixen en préstec a les mateixes instal·lacions durant un període de 4 hores. Cada peça de 3B *Scientific® proporciona accés directe al seu bessó digital en un telèfon intel·ligent, tauleta o dispositiu de sobretaula.

Els models anatòmics que representen diferents estructures del cos humà són essencials en la formació del personal sanitari. Aquest complement educatiu és fonamental per a millorar la comprensió de l’anatomia humana d’una forma interactiva, ja que observar peces des de diferents angles afavoreix el procés d’aprenentatge i ajuda a l’estudiantat a comprendre els conceptes complexos d’una manera més fàcil.

Els cinc models facilitats per la FIF són una pelvis femenina, una pelvis masculina, un model del perineu femení i un altre del masculí, i un sòl pelvià femení. Els vuit que ha adquirit la unitat de Biblioteca i Documentació de la UdL són un tors de doble sexe amb 24 parts; un sistema digestiu de 3 peces; òrgans posteriors de l’abdomen superior, un cor magnètic amb 5 peces; una columna vertebral multi flexible amb suport multifuncional; un crani ossi amb 6 parts; un braç amb músculs, de 6 parts; i un model dels músculs de la cama, amb 7 parts.

Aquesta compra ha estat possible en part gràcies a la donació econòmica que va realitzar l’estiu de 2020 la vídua del doctor Roc Pifarré i Florejachs, Teresa Vilalta. Fruit d’aquesta donació, també es va remodelar una part de la Biblioteca de Ciències de la Salut, que és dipositària des del 2016 del llegat del cirurgià i cardiòleg lleidatà.

Quant a les versions digitals dels models, el contingut anatòmic virtual permet tant la rotació lliure i l’ampliació de cada peça com altres prestacions addicionals. És el cas de funció de dibuix per a personalitzar, guardar i compartir imatges o els qüestionaris d’anatomia per a provar i millorar el nivell de coneixements, amb resultats instantanis i puntuació final d’avaluació.

+++

Fotografia: Part del material / Font: Biblioteca i Documentació UdL.

Notícia anterior
Notícia posterior

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere