Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

SÈRIE: Presidència espanyola del Consell de la Unió Europea (12) / Relacions UE-Regne Unit: el Consell de la UE dóna el vistiplau a la participació del Regne Unit als programes Horitzó Europa i Copernicus

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

El Consell de la Unió Europea ha donat avui el vistiplau a la participació del Regne Unit als programes de la UE Horitzó Europa i Copernicus, aprovant l’acord de principi aconseguit entre la Comissió i el Govern del Regne Unit el 7 de setembre de 2023.

De conformitat amb l’acord de principi, a partir de l’1 de gener de 2024 els investigadors i les organitzacions del Regne Unit podran participar al programa de recerca i innovació de la UE Horitzó Europa en igualtat de condicions amb els seus homòlegs dels Estats membres de la UE.

El Regne Unit també participarà al programa europeu d’observació de la Terra, Copernicus, i tindrà accés als serveis de vigilància i seguiment espacial de la UE.

La participació del Regne Unit estarà subjecta a totes les salvaguardes previstes a l’Acord de Comerç i Cooperació entre la UE i el Regne Unit, en particular al pagament d’una taxa de participació al pressupost de la UE.

El Consell i la Comissió també han fet una declaració conjunta sobre la Decisió del Consell d’avui.

Següents etapes

La Decisió del Consell adoptada permetrà que la UE formalitzi l’acord de principi aconseguit amb el Regne Unit mitjançant l’adopció d’una Decisió al Comitè Especialitzat en Participació en Programes de la Unió.

S’espera que el Comitè, constituït en virtut de l’Acord de Comerç i Cooperació, adopti la Decisió abans que finalitzi l’any.

Context

La participació del Regne Unit als programes de la UE es regeix per l’Acord de Comerç i Cooperació entre la UE i el Regne Unit, que va entrar en vigor l’1 de maig del 2021. L’acord sobre el Marc de Windsor, relatiu a una nova via conjunta per avançar al Protocol sobre Irlanda/Irlanda del Nord, ha permès a la UE i al Regne Unit començar una nova etapa en les seves relacions i estrènyer els seus vincles en àmbits d’interès comú.

Notícia anterior
Notícia posterior

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere