Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Hospital Clínic Barcelona: Augment dels casos de violència sexual atesos a Urgències

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

El Clínic és centre de referència en l’atenció d’agressions sexuals a majors de 16 anys ateses a Urgències a la ciutat de Barcelona. S’han atès 587 casos d’agressions  sexuals, un 5,6% més respecte el mateix període de l’any passat.

L’Hospital Clínic Barcelona ha presentat aquest dimecres en roda de premsa les dades de la violència sexual atesa a l’Àrea d’Urgències des de principis d’any fins a 31 d’octubre. El Clínic ha atès 587 casos d’agressions sexuals, un 5,6% més respecte el mateix període de l’any passat. La roda de premsa ha anat a càrrec del Dr. Josep Maria Campistol, director general de l’Hospital, la Dra. Lluïsa Garcia Esteve, psiquiatra i presidenta de la Comissió de Violència Masclista i Salut i Teresa Echeverría, infermera i membre fundadora de la comissió. El Clínic ha fet públiques aquestes dades en motiu del Dia Mundial per a l’eliminació de la violència vers les dones que se celebra el proper dissabte (25 de novembre). 

Les dades publicades avui (22/11/2023) pel Clínic sostenen que en els casos atesos aquest any hi ha hagut més violència física associada,  ja que en un 37% de les dones s’ha registrat lesions físiques. (l’any passat 20%). Tanmateix, les dades també demostren que continuen sent la meitat les víctimes que ja han posat una denuncia o que tenen clar que la posaran. 

Pel que fa als casos atesos en els quals hi ha indicadors que hi ha hagut submissió química per part de l’agressor, les dades constaten que en almenys, 1 de cada 5 agressions se sospita d’una agressió sexual facilitada per drogues. Des de principis d’any, l’Àrea d’Urgències també ha constatat que el 3,7% de les agressions (n=22) han estat a persones sense sostre. Del total 15 son dones i 7 son homes. De totes les agressions a persones sense sostre, 7 han estat grupals.  

La Comissió de Violència Masclista i Salut del Clínic que ha fet públiques les dades avui també posen de manifest que el 60% de les dones van ser violades (vaginal, anal i/o oral ) i que el 45,8% de les agressions es van cometre a menors de 25. 

El Dr. Josep M. Campistol ha valorat aquesta situació com a “dramàtica i intolerable. En el que portem d’any hem atès 587 persones que han estat víctimes d’una agressió sexual, amb el que a finals de 2023 estarem parlant d’unes 700 persones. I aquestes són les persones que han vingut, però de ben segur que n’hi ha més”. “És dramàtic que any rere any les xifres augmentin i la situació empitjori. Des de l’hospital volem fer una crida global a tota la societat per intervenir i impulsar canvis legislatius i educatius que facin que es reverteixi aquesta tendència”, ha afegit. 

La Dra. Lluïsa Garcia Esteve, presidenta de la Comissió de Violència Masclista i Salut ha ressaltat que “el circuit d’atenció de la violència sexual en l’àmbit de la salut a BCN està consolidat. La ciutadania i els agents -Mossos, SEM, CUAPs, Centres de Salut, centres de clíniques privades…-) coneixen, confien i col·laboren amb l’Hospital Clínic Barcelona com a centre de referència”. “L’atenció centralitzada permet aplicar un protocol multidisciplinar i integral que dona continuïtat assistencial, prioritza la salut, possibilita l’obtenció de dades de manera rigorosa i facilita el procés penal”, ha conclòs. La Dra. Garcia Esteve ha explicat que “al Clínic continuem amb el model integral d’atenció a la violència sexual que inclou: l’assistència urgent i el programa de seguiment de malalties infeccioses i de seguiment de recuperació de seqüeles psíquiques. La violència emmalalteix i provoca malaltia a curt i llarg termini, en la violència sexual la Salut és prioritària”. 

Centre de referència en l’atenció de violència sexual a la ciutat de Barcelona  

L’Hospital Clínic Barcelona és centre de referència en l’atenció d’agressions sexuals a majors de 16 anys ateses a Urgències a la ciutat de Barcelona.  El Clínic disposa d’un model integral d’assistència a l’atenció urgent i en el seguiment per la recuperació de la Salut . 

El protocol que s’aplica en l’atenció urgent implica professionals d’Infermeria, Treball Social, Ginecologia, Cirurgia, Psiquiatria i especialistes en malalties Infeccioses, i d’altres. Aquest protocol  organitza la resposta immediata en una sèrie seqüencial d’actuacions multidisciplinars que  posa les necessitats de la víctima en el centre, oferint l’acompanyament, respecte en les decisions i evitant la revictimització secundària. 

L’Hospital Clínic de Barcelona sosté que la violència emmalalteix i la violència sexual comporta riscos per la salut, provoca noves malalties i problemes de salut mental a curt i llarg termini. Les seqüeles posttraumàtiques poden aparèixer immediatament després de l’agressió, o aparèixer setmanes o mesos després i requereixen en tots els casos, avaluació i intervenció.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere