La Generalitat de Catalunya comença a desplegar la darrera fase del Pla d’Educació Digital
Es repartiran més de 32.000 panells interactius, 4.000 kits de robòtica i 2.700 maletes audiovisuals
Se segueix amb el repartiment d’ordinadors portàtils, amb 100.000 equips per a l’alumnat de 1r i 2n d’ESO
El Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya continua el desplegament del Pla d’Educació Digital de Catalunya (PEDC), un projecte d’estratègia d’impuls digital cofinançat pel Departament, el Ministeri d’Educació i la Unió Europea – Next Generation EU a través del Mecanisme per a la Recuperació i la Resiliència (MRR). En concret, es preveu repartir un total de 32.097 panells interactius a 2.847 centres, 4.245 kits de robòtica i 2.762 maletes audiovisuals, tot i que les xifres poden variar en funció de l’evolució del nombre d’alumnes. A banda, se seguirà amb el repartiment d’ordinadors portàtils, amb una dotació de 100.000 equips per a l’alumnat de 1r i 2n d’ESO.
La consellera d’Educació, Anna Simó Castelló, i el director general d’Innovació, Digitalització i Currículum, Joan Cuevas, han presentat la darrera fase del desplegament en una roda de premsa aquest migdia. La consellera Simó ha volgut destacar “l’esforç del Govern per garantir l’equitat d’accés a les eines digitals de tot l’alumnat. L’objectiu no és dotar de tecnologia, la tecnologia no és un fi en si mateixa, sinó que és desenvolupar integralment els alumnes. Els centres han d’aprofitar tot el potencial i per això fem acompanyament, formació i facilitem la creació de xarxes per compartir coneixements”.
Pel que fa als panells interactius, la majoria es repartiran en el pròxim any dins del curs 2023-2024, prioritzant els centres que no en tenen, ni tampoc tenen projectors, i els centres educatius de més complexitat. Els 2.847 centres són tant públics del Departament d’Educació o de titularitat municipal, com els privats concertats amb més del 30% d’alumnat vulnerable (els fons Next Generation EU no permeten a la resta de centres privats acollir-se a aquesta subvenció). La instal·lació requereix la supervisió de tècnics, per comprovar l’estat de les parets o el sostre que han de suportar el panell. A banda, els centres que ja disposen de panells interactius rebran material complementari (tauletes, armaris de recàrrega, altaveus o lectors de documents). La instal·lació anirà acompanyada d’una formació tècnica que ha de donar els coneixements sobre el funcionament de les noves eines als docents, i una formació pedagògica voluntària per aprofundir en totes les potencialitats que aquestes tenen per ser aplicades a l’aula. En concret, se’n repartiran 2.381 de 65’’, 29.632 de 75’’ i 84 de 86’’.
Els 4.245 kits de robòtica es repartiran durant el curs 2023-2024: 2.195 estaran destinats a cursos d’infantil i primària i 2.050 a ESO, repartits entre 2.263 centres educatius públics del Departament, de titularitat municipal i a tots els centres concertats. També s’oferirà formació tècnica i pedagògica, amb el focus posat al pensament computacional, la programació i a diferents tipus de robots: compactes, constructius, robots amb sensors i actuadors, i formació sobre plaques.
El Departament d’Educació també repartirà una maleta audiovisual als centres públics i als concertats amb més d’un 30% d’alumnat vulnerable. Això suma un total de 2.762 centres on es vol fomentar el pensament crític i l’alfabetització mediàtica. A banda d’una oferta formativa semblant a la de la resta d’equipament, el Departament posa a disposició dels centres dos projectes (‘Canal de Reporters’ i ‘Focus’) amb diverses activitats formatives i recursos docents.
Per últim, 105 centres d’educació especial rebran dotacions per instal·lar aules vivencials, amb el propòsit de garantir l’equitat digital i l’accessibilitat a la tecnologia del seu alumnat. Seran espais amb pantalles, taules de llum, impressores 3D, kits de robòtica i d’altres elements adaptats per a aquest alumnat, que es podran seleccionar d’un catàleg en funció de les necessitats del seu alumnat. Tots els elements tindran teclats adaptats, commutadors, polsadors o altres elements que permetin a l’alumnat dels CEE d’assolir la competència digital necessària.
La inversió efectuada d’aquesta darrera fase de desplegament del PEDC és de 126,3 milions.
Nous ordinadors portàtils
A banda, cal tenir en compte la licitació de 100.325 nous ordinadors portàtils per als centres, finançats amb fons propis de la Generalitat. D’aquests, 73.000 s’adrecen als alumnes de 1r i 2n d’ESO de tot Catalunya, mentre que la resta quedaran a disposició del Departament per futures necessitats, noves matriculacions al sistema educatiu o com a estoc de sobres.
El Departament també està treballant en un pla de reutilització de dispositius (de moment en fase de pilot en diversos centres de Barcelona) i s’estan prenent mesures urgents per garantir l’estoc fins a l’abril de 2024, quan es començarà a repartir la nova licitació.
En total, s’hauran repartit gairebé 372.000 ordinadors a alumnes i més de 88.000 a docents en el marc del PEDC. La inversió total en portàtils des de l’inici del PEDC ascendeix a 265,7 milions d’euros, entre fons propis i europeus.
Estratègia d’impuls digital … clicar aquí
+++
Fotografia: Maleta audiovisual.