Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La Comissió Europea obre una convocatòria de propostes per valor de 4 000 milions d’euros amb càrrec al Fons d’Innovació per a tecnologies amb zero emissions netes

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Avui (23/11/2023) la Comissió obre la convocatòria de propostes de 2023 del Fons d’Innovació amb un pressupost rècord de 4 000 milions d’euros per ajudar al desplegament de tecnologies de descarbonització innovadores. La convocatòria es finança amb ingressos provinents del règim de comerç de drets d’emissió de la UE (RCDE UE), cosa que subratlla la importància de la tarifació del carboni per a la transició verda. La Comissió ha incrementat els fons totals disponibles i ha doblat el pressupost destinat a projectes de fabricació amb tecnologia neta respecte de la convocatòria anterior. Es disposa de 1 400 milions d’euros per reforçar la capacitat de fabricació industrial, lideratge tecnològic i resiliència de la cadena de subministrament a Europa.

Els promotors de projectes poden demanar subvencions en cinc categories que tenen requisits diferents en matèria de pressupostos i despeses de capital (CAPEX):

·       Descarbonització general (gran escala): 1 700 milions d’euros disponibles per a projectes amb un CAPEX de més de 100 milions d’euros.

·       Descarbonització general (mitjana escala): 500 milions d’euros disponibles per a projectes amb un CAPEX d’entre 20 i 100 milions d’euros.

·       Descarbonització general (petita escala): 200 milions d’euros disponibles per a projectes amb un CAPEX d’entre 2,5 i 20 milions d’euros.

·       Fabricació amb tecnologia neta: 1 400 milions d’euros disponibles per a projectes amb un CAPEX de més de 2,5 milions destinats a la fabricació de components per a energies renovables, emmagatzematge d’energia, bombes de calor i producció d’hidrogen.

·       Projecte pilot: 200 milions d’euros disponibles per a projectes amb un CAPEX de més de 2,5 milions d’euros destinats a la descarbonització profunda.

Els projectes s’avaluaran en funció del potencial per reduir les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle i del grau d’innovació, maduresa, replicabilitat i eficiència en costos. El Fons d’Innovació pot cobrir fins al 60 % de les despeses pertinents d’un projecte. S’hi poden presentar projectes ubicats a l’EEE i, de conformitat amb la recent revisió de la Directiva RCDE UE, les convocatòries del Fons d’Innovació també estan obertes als sectors marítim, del transport per carretera i de la construcció, a més de la tecnologia en indústries intensives en energia (també l’aviació), les energies renovables i l’emmagatzematge d’energia. Els projectes prometedors que encara no tinguin el grau de maduresa suficient per obtenir una subvenció o que no n’obtinguin a causa de la limitació pressupostària podran beneficiar-se de l’assistència per al desenvolupament de projectes del Banc Europeu d’Inversions (ADP).

Propers passos

Els promotors de projectes tenen temps fins al 9 d’abril de 2024 a les 17:00 h (CET) per presentar la sol·licitud a través del Portal de Finançament i Licitacions. Recomanem vivament que els sol·licitants assisteixin a la sessió informativa IF23 Call Info Day, que se celebrarà telemàticament el dia 7 de desembre de 2023. Brindarà l’oportunitat de conèixer els nous elements de la convocatòria i el procés de sol·licitud, així com de plantejar dubtes a l’Agència Executiva Europea de Clima, Infraestructures i Medi Ambient (CINEA), que executa les convocatòries de propostes del Fons d’Innovació. Els punts de contacte nacionals del Fons d’Innovació també organitzen jornades informatives a la majoria d’estats membres.

S’informarà els sol·licitants sobre els resultats de l’avaluació al quart trimestre de 2024. Els sol·licitants seleccionats signaran els convenis de subvenció en el primer trimestre de 2025.

Rerefons

Amb uns ingressos estimats de 40 000 milions d’euros procedents del règim de comerç de drets d’emissió de la UE entre 2020 i 2030, el Fons d’Innovació pretén generar incentius financers perquè les empreses i les administracions públiques inverteixin en tecnologia capdavantera baixa en carboni i contribueixin a la transició d’Europa vers la neutralitat climàtica. El Fons d’Innovació ja ha concedit uns 6 500 milions d’euros a més de cent projectes innovadors en les anteriors convocatòries de propostes.

Avui el Fons d’Innovació també obre la primera subhasta pilot del Banc Europeu de l’Hidrogen, amb un pressupost de 800 milions d’euros per als promotors de projectes ubicats a l’EEE. El finançament de la convocatòria del Fons d’Innovació i del pilot del Banc Europeu de l’Hidrogen són incompatibles.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere