Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Comença el “Barcelona Deep Tech Summit” (28 i 29 de novembre)

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

El congrés està coorganitzat pel Departament de Recerca i Universitats i el Departament d’Empresa i Treball a través d’ACCIÓ

Catalunya compta amb 320 startups ‘deeptech’, un 10% més que l’any passat, segons un estudi d’ACCIÓ

La principal trobada de l’ecosistema deep tech del sud d’Europa busca solucions avançades a reptes globals com ara el canvi climàtic, la transició energètica o la connectivitat

Reunirà més de 1.500 participants entre start-ups, experts de transferència d’universitats i centres de recerca, emprenedors, inversors, empreses tecnològiques, institucions i experts

El Govern de la Generalitat de Catalunya presenta les iniciatives d’impuls de la transferència de coneixement i la innovació en el marc de la segona edició del “Barcelona Deep Tech Summit” (BDTS), el congrés més rellevant del sud d’Europa en l’àmbit de la innovació i el canvi tecnològic que obre les portes aquest dimarts al Palau de Congressos de Fira de Barcelona.

La trobada de l’ecosistema deep tech enguany està coorganitzada per la Generalitat de Catalunya, a través del Departament de Recerca i Universitats i el Departament d’Empresa i Treball per mitjà de l’Agència per la Competitivitat de l’Empresa (ACCIÓ), juntament amb cinc universitats catalanes -UB, UAB, UPC, UPF i UOC- i l’Ajuntament de Barcelona.

El BDTS concentrarà durant dos dies més de 1.500 agents del sistema d’R+D+I entre empreses derivades, universitats, centres de recerca, centres tecnològics i altres agents del sistema d’R+D+I de Catalunya, inversors institucions i experts, que es trobaran per exposar i accelerar l’accés de les iniciatives tecnològiques al mercat. Un punt de confluència que es vol consolidar com la trobada anual de referència en transferència, innovació i emprenedoria en deep tech del conjunt del sistema d’R+D+I de Catalunya, amb una vocació de projecció i atracció a resta estat, internacional.

En el marc de l’esdeveniment, el Govern ha organitzat diverses accions per connectar empreses emergents i grups de recerca amb fons d’inversió especialitzats i grans corporacions tecnològiques. Així, en el marc de l’Open Innovation Challange organitzat per ACCIÓ, una cinquantena de startups i centres tecnològics es reuniran amb 10 multinacionals com Cisco, Intel, HP, T-Systems o ABB per donar resposta als seus reptes tecnològics en àmbits com la intel·ligència artificial, el big data, l’Internet de les Coses (IoT), la quàntica o la robòtica, entre d’altres. En paral·lel, sota el títol ‘Startup2Funding’, ACCIÓ ha organitzat un centenar de reunions entre inversors i una vintena de startups deeptech.

El Govern disposarà d’un estand on es posarà a disposició de les empreses deep tech que assisteixin a l’esdeveniment els instruments de suport per garantir-ne el seu creixement. En aquest sentit, destaca la línia Startup Capital d’ACCIÓ, amb ajuts de fins a 100.000 per empresa, que des de fa set anys ha donat suport a 152 startups deep tech -és a dir, la meitat de l’ecosistema-, amb un pressupost total de 12,4 milions d’euros. Aquest 2023, a més, s’ha posat en marxa una nova línia de coinversió amb un pressupost de 2,5 milions d’euros de la mà de l’experiència de fons de capital risc i business angels.

Des del Departament de Recerca i Universitats, a més, es presentaran les 11 Xarxes d’R+D+I existents en l’actualitat, que promouen la transferència, la innovació i l’emprenedoria en àmbits estratègics, i es farà lliurament de la segona edició dels Premis a la Transferència Joan Roget. La directora general de Transferència i Societat del Coneixement, Laia Arnal, prendrà part també a la taula rodona sobre la transferència tecnològica com a motor de transformació i impacte social.

L’ecosistema ‘deeptech’ a Catalunya

Segons un estudi recent del Govern per mitjà d’ACCIÓ, Catalunya compta actualment amb 320 startups ‘deeptech’, un 10% més que l’any passat, que generen 2.340 llocs de treball (un 35% més que l’any passat) i una facturació de 161 milions d’euros (un 30% més).

Segons l’estudi d’ACCIÓ, les deep tech representen el 15,8% de l’ecosistema de startups català. Es dediquen principalment a la biotecnologia (40%), la IA (25%), els materials sostenibles i de frontera (11%) -és a dir, aquells materials dissenyats o sintetitzats que ofereixen millores en la funcionalitat o noves propietats davant d’altres matèries convencionals-, la robòtica (8%) i la fotònica (5%). També destaquen àmbits com les bateries i l’energia neta, la supercomputació, el blockchain, els semiconductors i la quàntica.

D’altra banda, el 43% d’aquestes startups deep tech són spin-offs, és a dir, han sorgit de l’àmbit universitari o de la recerca, i el 46% de les empreses tenen alguna patent o sistema de protecció del seu coneixement. L’informe també analitza el perfil dels professionals d’aquestes empreses. En aquest sentit, conclou que el 33% de les startups deep tech compta amb almenys un fundador estranger; un 42% en el cas dels treballadors. L’ecosistema deep tech català el conformen altres agents a banda de startups, com ara 44 centres generadors de spin-offs (universitats, grups de recerca, hospitals…), 12 incubadores i acceleradores; i 37 fons de capital risc, entre d’altres.

Solucions tecnològiques a reptes global

L’atenció del congrés se centra en aquesta edició en la recerca de solucions avançades als reptes socials i econòmics més transcendentals, com ara el canvi climàtic, la transició energètica, la connectivitat, la nova era industrial o la biomedicina. L’eix central de l’esdeveniment és el de connectar la tecnologia de més valor amb inversors especialitzats, que puguin comprendre la importància del sector i aportar-hi fons per accelerar l’arribada de les solucions al mercat.

Per tal d’afavorir aquesta sinergia, el BDTS organitza diverses plataformes d’interacció, entre les quals un fòrum d’inversos que reunirà empreses start-up d’alt potencial amb inversors especialitzats. A més, durant els dos dies de congrés hi haurà una àrea d’exhibició on una selecció d’empreses tecnològiques emergents exposaran les seves innovacions en estands propis.

A banda d’això, el BDTS també desplega un ampli ventall d’activitats entre ponències, panells, entrevistes, debats, tallers i distincions, amb la participació de més d’una cinquantena de ponents d’arreu de tot el món.

La ponència principal del congrés se centrarà en l’aplicació de la Intel·ligència Artificial a les empreses i anirà a càrrec de l’enginyera catalana Ariadna Font, amb més de 20 anys d’experiència en el desenvolupament de projectes tecnològics als Estats Units. També intervindran a l’esdeveniment experts internacionals en innovació i transferència de coneixement, com ara l’expert en robòtica Limor Schwitzer; la biòloga i professora de la UB, Gemma Marfany; el cofundador i CEO de Quside Technologies, Carlos Abellán; l’enginyer aeronàutic i creador d’Open Cosmos, Rafel Jordà, o el filòsof i professor de la Universitat de Twente, Nolen Gertz.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere