Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Institut d’Innovació Social d’ESADE: “Reducció de rotació, diversificació de competències i atracció d’inversors són alguns avantatges de contractar persones amb discapacitat”

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Segons revela l’informe elaborat per l’Institut d’Innovació Social d’Esade i la Fundació Randstad, un 44% dels treballadors afirma que no acceptaria un lloc de treball si l’empresa no fes un esforç proactiu per millorar les pràctiques en matèria de diversitat i equitat

El 77% considera que els valors i el propòsit de l’empresa, incloses la sostenibilitat, la diversitat i la transparència, són importants a l’hora d’escollir un ocupador

En el marc del Dia de la Discapacitat, que se celebra el proper 3 de desembre, l’Institut d’Innovació Social d’Esade i la Fundació Randstad han presentat l’informe “Políticas y prácticas en diversidad e inclusión”. En aquest sentit, tal com es reflecteix a l’estudi, el 44% dels treballadors afirma que no acceptaria un lloc de treball si l’empresa no fes un esforç proactiu per millorar les pràctiques en matèria de diversitat i equitat.

La inclusió laboral de les persones amb discapacitat esdevé així un clar reclam per a les empreses. De fet, tal com es conclou en aquesta anàlisi, entre els avantatges de comptar amb persones amb discapacitat destaquen: millora la productivitat, atrau inversors i talent mitjançant polítiques socials; redueix la rotació; atrau i fidelitza talent; diversifica les competències; millora la cultura de la col·laboració i millora la reputació corporativa.

Segons l’autor de l’estudi i col·laborador acadèmic d’Esade, Carlos Cortés, “en el context actual en què els empleats esperen molta més contribució social i mediambiental de les seves empreses, la diversitat apareix com un dels reptes en què cal avançar. Les organitzacions no només han de comptar amb equips diversos, sinó també ajustar com es gestionen i lideren aquests equips, per assegurar-ne la inclusió”.

Per part seva, la directora de la Fundació Randstad, María Viver, ha explicat que “des de fa anys treballem per la integració de les persones amb discapacitat a través de la formació i l’ocupació, per la qual cosa, amb aquest tipus d’anàlisi, podem fer veure a les companyies, a través de dades concretes, totes les oportunitats que una gestió inclusiva comporta”.

Sostenibilitat, diversitat i transparència puntuen

L’informe assenyala que les empreses que contracten persones amb discapacitat obtenen un 28% més de beneficis. Així mateix, el 86% dels empleats prefereixen empreses que es preocupin dels mateixos temes que ells i el 85% de les persones treballarien per a una empresa que recolzés temes ASG (Ambientals, Socials i Governances).

Sumat a això, segons una enquesta Workmonitor de Randstad, que també se cita a l’anàlisi, el 77% dels treballadors considera que els valors i el propòsit de l’empresa, incloses la sostenibilitat, la diversitat i la transparència, són importants a la hora de triar un ocupador. De fet, el 42% no acceptaria treballar en una organització que no estigués alineada amb els valors.

Així mateix, aquest informe de Fundació Randstad i l’Institut d’Innovació Social d’Esade destaca un altre estudi recent de Randstad Research sobre les tendències del talent per al 2023 i que mostra que el 81% dels ocupadors afirma que l’estratègia de DEI (Diversitat i Inclusió ) està integrada a les seves estratègies de talent i és part integral de tot el que fan.

Situació de persones amb discapacitat

Segons la Fundació Randstad i Randstad Research, a Espanya van treballar més de 516.000 persones amb discapacitat el 2020, la xifra més gran de la història. La taxa d’ocupació de les persones amb discapacitat, segons el SEPE, se situa al 26,9% (el 66% per a les persones sense discapacitat). La taxa d’atur es manté en un nivell alt, del 22,5%, tot i que s’ha reduït 10 punts des del 2014. La taxa d’activitat actual és del 34,6%, molt allunyada del 77,7% de les persones sense discapacitat .

Actualment, la contractació de persones amb discapacitat no només respon a la necessitat de complir la llei; segons l’informe, avui els tres principals factors impulsors de la diversitat són: complir la llei (48%), millorar el benestar dels treballadors (41%) i atraure el talent i fidelitzar-lo (41%).

Nous aprenentatges

Així mateix, cal assenyalar que aquesta nova anàlisi ha permès desgranar importants aprenentatges per aconseguir la integració laboral efectiva de les persones amb discapacitat, entre les quals destaca la importància d’aprofitar el marc normatiu per impulsar la diversitat i, per a la inclusió, donar suport a la voluntat de l’organització, concretada en estratègies i polítiques efectives.

També s’ha apuntat la necessitat d’estendre la diversitat funcional a totes les fases de l’itinerari de vida professional; i l’efecte multiplicador d’una cultura inclusiva. Així mateix, s’ha posat accent en la importància de prioritzar la sensibilització i la conscienciació; perquè els biaixos en discapacitat són inconscients, per la qual cosa les mesures més efectives continuen sent la formació i la sensibilització. Es recorda la rellevància de les dades, de fixar objectius i mesurar; i els avantatges de comunicar-los.

Finalment, l’estudi destaca que és fonamental abordar la diversitat funcional des d’un enfocament multifactorial, des d’una mirada holística, que inclogui els aspectes legals i d’estratègia, la cultura corporativa, un model de lideratge inclusiu, la gestió del talent, la formació, la comunicació i el mesurament.

Informe “Políticas y prácticas en diversidad e inclusión” … clicar aquí

Fotografia: Presentació de l’informe, d’esquerra a dreta: Carlos Cortés, autor de l’estudi i col·laborador acadèmic d’Esade; Sara Rodríguez, Communication & CSR manager de Verallia; i Óscar Gutiérrez, director de Responsabilitat Social Corporativa de Randstad.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere