La Comissió Europea posa en marxa l’Empresa Comuna de Xips en el marc de la Llei Europea de Xips
La Comissió Europea ha inaugurat avui (30/11/2023) oficialment l’Empresa Comuna de Xips, que reforçarà l’ecosistema europeu de semiconductors i el lideratge tecnològic d’Europa. Omplirà la bretxa entre la investigació, la innovació i la producció, facilitant així la comercialització d’idees innovadores. L’Empresa Comuna de Xips desenvoluparà, entre altres coses, línies pilot per a les quals la Comissió ha anunciat avui la primera convocatòria, dotada amb 1.670 milions d’euros de finançament de la UE, que s’espera que vagin acompanyats de fons dels Estats membres fins assolir els 3.300 milions d’euros, als quals s’afegirà finançament privat.
A més, avui ha celebrat la primera reunió el Consell Europeu de Semiconductors, que reuneix els Estats membres per assessorar la Comissió sobre l’aplicació coherent de la Llei Europea de Xips i la col·laboració internacional en matèria de semiconductors. Constituirà la plataforma clau per a la coordinació entre la Comissió, els estats membres i les parts interessades per abordar les qüestions relacionades amb la resiliència de la cadena de subministrament i les possibles respostes a les crisis.
L’Empresa Comuna de Xips
L’Empresa Comuna de Xips és la principal executora de la iniciativa Xips per a Europa (pressupost total previst de 15.800 milions d’euros fins al 2030). L’Empresa Comuna de Xips té per objecte reforçar l’ecosistema de semiconductors i la seguretat econòmica d’Europa mitjançant la gestió d’un pressupost previst de gairebé 11.000 milions d’euros d’aquí al 2030, proporcionat per la UE i els Estats participants.
L’Empresa Comuna de Xips:
–establirà línies pilot precomercials i innovadores, que proporcionin instal·lacions d’avantguarda de la indústria per assajar, experimentar i validar tecnologies de semiconductors i conceptes de disseny de sistemes;
–desenvoluparà una plataforma de disseny basada en el núvol per a les empreses de disseny a tota la UE;
–donarà suport al desenvolupament de capacitats tecnològiques i d’enginyeria avançades per a xips quàntics;
–crearà una xarxa de centres de competència i promourà el desenvolupament de capacitats.
L’activitat de l’Empresa Comuna de Xips reforça el lideratge tecnològic d’Europa en facilitar la transferència de coneixements del laboratori a la fàbrica, reduint la bretxa entre la investigació i la innovació i les activitats industrials, i fomentar la comercialització de tecnologies innovadores per part de la indústria europea, incloses les pimes.
Primeres convocatòries de finançament de línies pilot de xips
Per posar en marxa les seves primeres convocatòries de línies pilot innovadores, l’Empresa Comuna de Xips oferirà 1.670 milions d’euros de finançament de la UE. Les convocatòries estan obertes a les organitzacions que vulguin establir línies pilot als Estats membres, en general organitzacions de recerca i tecnologia, i es convocaran propostes sobre els temes següents:
–Silici sobre aïllant completament esgotat, en camí als 7 nm: Aquesta arquitectura de transistor és una innovació europea i presenta avantatges clars per a aplicacions d’alta velocitat i eficients des del punt de vista energètic. Un full de ruta en camí als 7 nm proporcionarà el camí cap a la propera generació de dispositius semiconductors d’alt rendiment i baix consum.
–Nodes d’avantguarda per sota de 2 nm: Aquesta línia pilot se centrarà en el desenvolupament de tecnologies d’avantguarda per a semiconductors avançats de mida igual o inferior a 2 nanòmetres, que exerciran funcions essencials en diverses aplicacions, des de la computació fins als dispositius de comunicació , els sistemes de transport i les infraestructures crítiques.
–Integració i muntatge de sistemes heterogenis: La integració de sistemes heterogenis és una tecnologia cada cop més atractiva per a la innovació i l’augment del rendiment. Es refereix a l’ús de tecnologies avançades d’encapsulat i noves tècniques per combinar materials, circuits o components semiconductors en un únic sistema compacte.
–Semiconductors de banda ampla: L’atenció se centrarà en els materials que permeten que els dispositius electrònics funcionin a una tensió, freqüència i temperatura molt més elevades que els dispositius estàndard basats en silici. Els semiconductors de banda ampla i ultraampla són necessaris per desenvolupar dispositius electrònics de radiofreqüència amb una potència molt eficient, un pes més lleuger i uns costos més baixos.
El termini per a les convocatòries d’aquestes línies pilot finalitza a principis de març de 2024.
Context
La presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, va anunciar per primera vegada una estratègia europea comuna per al sector dels semiconductors en el seu discurs sobre l’estat de la Unió del 2021. El febrer del 2022, la Comissió va proposar la Llei Europea de Xips. L’abril del 2023, el Parlament Europeu i els Estats membres de la UE van assolir un acord polític sobre la Llei de Xips. La Llei de Xips va entrar en vigor el 21 de setembre del 2023 i, amb ella, el Reglament sobre l’Empresa Comuna de Xips i el Consell Europeu de Semiconductors.