Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Nova recerca PISA 2022 de l’OECD: L’informe internacional detecta que Catalunya està a la cua de tot l’Estat espanyol en matemàtiques, ciències i comprensió lectura

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

La vuitena ronda del Programa de l’Organització de Cooperació i Desenvolupament Econòmic (OCDE) per a l’avaluació internacional d’estudiants PISA 2022 (Programme for International Student Assessment 2022), prevista inicialment per al 2021 i posposada a causa de la pandèmia de la COVID-19, el converteix en el primer estudi a gran escala amb dades sobre com la pandèmia ha afectat el rendiment i el benestar dels alumnes.

PISA 2022 va provar prop de 700.000 estudiants de 15 anys de 81 països membres de l’OCDE i economies associades sobre matemàtiques, lectura i ciències. Aquesta edició, centrada en les matemàtiques, també va ser la primera a recollir dades sobre el rendiment, el benestar i l’equitat dels estudiants abans i després de la pandèmia de la COVID-19.

En general, de mitjana, l’avaluació de PISA 2022 va registrar una caiguda sense precedents del rendiment a l’OCDE. En comparació amb el 2018, el rendiment mitjà va caure 10 punts en lectura i gairebé 15 punts en matemàtiques.

La forta caiguda del rendiment en matemàtiques és tres vegades més gran que qualsevol canvi consecutiu anterior, i especialment significativa a països com Alemanya, Islàndia, Països Baixos*, Noruega i Polònia, que van experimentar una caiguda de 25 punts o més en matemàtiques entre el 2018. i 2022.

La caiguda del rendiment només es pot atribuir parcialment a la pandèmia de la COVID-19, amb la caiguda de les puntuacions en lectura, ciències i matemàtiques, ja evident abans del 2018.

“Des del seu llançament l’any 2000, PISA ha demostrat ser un catalitzador eficaç de la reforma per augmentar la qualitat i l’impacte dels sistemes educatius a tot el món. És una eina poderosa que els responsables polítics poden utilitzar per garantir que els seus sistemes educatius siguin tan efectius com poden ser. L’educació i les habilitats són fonamentals per garantir que els joves tinguin les millors oportunitats possibles per desenvolupar-se, adaptar-se a un món que canvia ràpidament, contribuir, participar, tirar endavant i sí per beneficiar-se de les oportunitats que tenen davant les nostres economies i societats. ”, va dir el secretari general de l’OCDE, Mathias Cormann, en presentar l’informe a París. “PISA 2022 ajuda a identificar els punts forts comparatius dels sistemes educatius que han tingut un bon rendiment malgrat els impactes recents. Això permet als responsables polítics dels 81 països i economies participants confiar en aquestes idees, adaptant-les a les seves circumstàncies particulars segons sigui necessari i dur a terme reformes als sistemes educatius per a un futur més brillant i pròsper”.

D’altra banda, molts països, com Cambodja, Colòmbia, Costa Rica, Indonèsia, el Marroc, el Paraguai i Romania, han ampliat ràpidament l’accés a l’educació durant l’última dècada, per exemple, fent progressos significatius cap a l’educació secundària universal.

En matemàtiques, Singapur i cinc sistemes educatius de l’est asiàtic més, Macau (Xina), Taipei Xinès, Hong Kong (Xina), Japó i Corea, van superar tots els altres. Aquests mateixos països i economies van ser els següents amb més rendiment en ciència, juntament amb Estònia i Canadà. En lectura, Irlanda* va actuar igual que el Japó, Corea, el Taipei Xinès i Estònia.

En altres deu països i economies, una gran proporció de tots els joves de 15 anys van obtenir com a mínim una competència bàsica en matemàtiques, lectura i ciències, i alts nivells d’equitat socioeconòmica en termes de resultats: Canadà, Dinamarca, Finlàndia, Hong Kong (Xina), Irlanda, Japó, Corea, Letònia, Macau (Xina) i el Regne Unit. Si bé l’estatus socioeconòmic continua sent un predictor important del rendiment, l’educació en aquests països i economies es pot considerar més equitativa que en altres.

Analitzant l’impacte de la pandèmia de la COVID-19, aproximadament la meitat dels estudiants de l’OCDE van patir tancaments durant més de tres mesos. Però els resultats no mostren una diferència clara en les tendències de rendiment entre sistemes educatius amb tancaments d’escoles limitats, com ara Islàndia, Suècia i el Taipei Xinès, i sistemes que han experimentat tancaments d’escoles més duradors, com el Brasil, Irlanda i Jamaica*.

L’estudi també descobreix que la disponibilitat de professors per ajudar els estudiants que ho necessitaven tenia la relació més forta amb el rendiment en matemàtiques de l’OCDE. Les puntuacions de matemàtiques van ser 15 punts més altes de mitjana als llocs on els estudiants van acceptar que tenien un bon accés al suport dels professors. Aquests estudiants també tenien més confiança que els seus companys per aprendre de manera autònoma i remota. Malgrat això, només un de cada cinc estudiants en general va declarar haver rebut ajuda addicional dels professors en algunes lliçons el 2022. Al voltant del vuit per cent mai o gairebé mai va rebre suport addicional.

L’enquesta també revela l’impacte que canvia ràpidament de la tecnologia en el rendiment educatiu dels nens. PISA mostra que l’ús moderat de dispositius digitals a l’escola s’associa amb un rendiment més elevat, però això depèn de la tecnologia que s’utilitzi per donar suport en lloc de distreure l’aprenentatge.

De mitjana als països de l’OCDE, els estudiants que dedicaven fins a una hora al dia en dispositius digitals per a l’oci van obtenir 49 punts més en matemàtiques que els estudiants que dedicaven entre cinc i set hores al dia, després de tenir en compte la socioeconòmica dels estudiants i els centres educatius. Perfil.

El 45% dels estudiants van informar sentir-se nerviós o ansiós si els seus telèfons no estaven a prop d’ells, de mitjana als països de l’OCDE, i el 65% va informar que s’havia distret amb l’ús de dispositius digitals en almenys algunes classes de matemàtiques. La proporció va superar el 80% a Argentina, Brasil, Canadà*, Xile, Finlàndia, Letònia*, Mongòlia, Nova Zelanda* i Uruguai.

Els estudiants que van informar que s’havien distret amb altres estudiants utilitzant dispositius digitals en algunes, la majoria o totes les classes de matemàtiques van obtenir 15 punts menys en les proves de matemàtiques PISA que els que amb prou feines ho van experimentar. Això representa l’equivalent a tres quartes parts d’un any d’educació, fins i tot després de tenir en compte el perfil socioeconòmic dels estudiants i els centres.

L‘informe PISA 2022 detecta que Catalunya està a la cua de tot l’Estat en matemàtiques, ciències i comprensió lectura

Mentre que Espanya se situa en nivells similars a la mitjana de l’OCDE en les tres matèries analitzades, a Catalunya els resultats han baixat molt en relació amb l’últim informe publicat, el del 2018.

Si ens fixem en matemàtiques, els alumnes catalans han passat d’estar per sobre de la mitjana d’Espanya i de l’OCDE a situar-se clarament per sota. En aquesta àrea, Catalunya perd 21 punts i n’obté 469, lluny del líder, Singapur (575).

Els alumnes catalans també baixen en ciències i obtenen 477 punts (12 menys que el 2018), per sota de la mitjana de l’OCDE i d’Espanya, que coincideixen amb 485 punts. Singapur, el primer en totes les matèries, n’obté 561.

I pel que fa a la comprensió lectora, ens hem fixat en els resultats de fa dues edicions, perquè en els del 2018 els examinadors van detectar anomalies. En set anys, els alumnes de quart d’ESO han baixat, de mitjana, 17 punts. A Catalunya, més del doble, han perdut 38 punts. Mentre que la nota de Catalunya és 462, a Singapur és 543.

Un descens dràstic tenint en compte que l’OCDE considera que un descens de 30 punts implica un curs escolar sencer. Per tant, en lectura s’hauria perdut més d’un curs.

Per comunitats autònomes, al capdavant del rànquing destaquen Castella-Lleó i Astúries, que obtenen els primers llocs en les matèries analitzades.

En ciències i en comprensió lectura, Catalunya només se situa davant de Ceuta, Melilla i Andalusia.

En matemàtiques, Catalunya només supera Andalusia, Ceuta, Melilla, les Illes Canàries i Castella la Manxa.

Informe PISA 2022 complet / volum 1 “The State of Learning and Equity in Education” … clicar aquí

Informe PISA 2022 complet / volum 2 “Learning During – and From – Disruption” … clicar aquí

PISA 2022 / Insights and Interpretationsclicar aquí

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere