Estudi d’Esade – URL i PwC: “Desenvolupament de talent i transformació cultural a les ONG”

La cura de persones, el desenvolupament professional i l’apoderament dels equips són aspectes prioritaris en la gestió del talent al tercer sector. Tot i això, el 47% de les ONG no compten amb un pla estratègic per guiar els seus empleats a nivell laboral. Aquesta és una de les conclusions de l’informe titulat “Desenvolupament de talent i transformació cultural a les ONG”, elaborat per l’Institut d’Innovació Social d’Esade – Universitat Ramon Llull i la Fundació PwC, que posa en valor la importància del desenvolupament de les persones i de la capacitat per atraure talent extern.
L’enquesta realitzada a 401 directius i persones que treballen al tercer sector a Espanya apunta que el 71% d’ONG no disposa d’un sistema per detectar el talent intern ni les possibles promocions. Una de les tasques pendents d’aquestes organitzacions és fomentar una cultura d’aprenentatge i impulsar la mobilitat interna per al desenvolupament dels seus empleats: el 38% atén que assegurar una cultura interna d’aprenentatge continu i desenvolupament laboral és una prioritat en l’àmbit laboral. Per això, un 75% considera essencial treballar proactivament el sentit del propòsit i la motivació des de la gestió de persones.
L’informe assenyala que les ONG necessiten una estratègia de gestió de talent per definir la manera d’atreure, involucrar, retenir i desenvolupar el talent i impulsar la millora contínua de l’exercici. Per a Ignasi Carreras, director del Programa Esade-PwC de Lideratge Social: “Els responsables d’equips han d’oferir oportunitats als seus equips per al seu desenvolupament professional, reconèixer-ne l’aportació, i tenir en compte les seves necessitats individuals, tot i assegurar alhora l’alineament amb la missió i les prioritats de l’entitat”.
La tecnologia, un aliat clau
Els avenços tecnològics com l’automatització o la intel·ligència artificial estan impactant de manera significativa a l’àmbit laboral. A mesura que les màquines assumeixen diverses tasques, es preveuen canvis importants en diversos llocs de treball i fins i tot la possibilitat de desaparèixer. El desafiament rau en identificar les habilitats dels humans i determinar-ne l’avantatge comparatiu.
En aquest context, l’informe apunta que la tecnologia és una eina clau per a la gestió de talent. Això no obstant, el 47% de les ONG no disposa —o si ho fan és de manera molt incipient— de la tecnologia i el coneixement necessaris per millorar els seus processos d’atracció, selecció i desenvolupament de talent. D’altra banda, el propòsit i l’alineament dels equips amb els valors organitzatius són aspectes més desenvolupats dins del sector (61%).
Retribució econòmica: una variable important
La retenció de talent és un aspecte crucial per a qualsevol organització, incloses les de tercer sector. Per això, cal atendre certs apartats com desenvolupar un sistema de remuneració i de compensació atractiu.
Segons l’informe de l’institut d’innovació Social d’Esade i la Fundació PwC, la retribució econòmica és un dels aspectes en què les persones entrevistades es mostren més insatisfetes, només per davant de la càrrega de treball. Només el 16% es mostren totalment satisfets, mentre que el 39% estan una mica o totalment insatisfets. A més, el 54% dels enquestats sosté que les entitats del sector no poden oferir retribucions i compensacions per ser competitives al mercat laboral, alhora que es considera que hi ha poca transparència en l’àmbit de retribució dins del sector (47%) .
En preguntar als enquestats sobre els factors més importants a l’hora d’escollir feina, el 94% estima que el sentit i el propòsit de la feina és el que té més pes. La majoria coincideixen en la repercussió que té la flexibilitat laboral (84%) i les mesures destinades a assegurar el benestar (80%) en aquesta elecció, mentre que més de la meitat considera la remuneració un factor molt o totalment important a l’hora de buscar feina (65%).
Alineació de la cultura organitzativa
En un context de canvi incessant, exposat a diferents valors i principis com el feminisme i la diversitat, les entitats del tercer sector han de prestar una atenció especial a la integració d’aquests aspectes en la seva cultura organitzativa. D’aquesta manera, les ONG necessiten integrar a les seves cultures organitzatives una missió, uns valors i uns objectius estratègics que estiguin en sintonia amb els nous temps i, per tant, donar pas a un moment de transformació cultural: realinear aquests elements.
La majoria de les persones enquestades creu que és imprescindible integrar els diferents principis disruptius a la cultura organitzativa del tercer sector per avançar cap a cultures verdaderament inclusives. Segons es desprèn de l’estudi, el 82% dels equips sosté que fomentar la participació de col·lectius amb qui treballen és un element molt o totalment important per impulsar el canvi a l’organització, mentre que un 76% subratlla la diversitat com la clau del canvi.
Estudi complet “Desarrollo de talento y transformación cultural en las ONG”… clicar aquí