Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Estudi d’Esade – URL i PwC: “Desenvolupament de talent i transformació cultural a les ONG”

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

La cura de persones, el desenvolupament professional i l’apoderament dels equips són aspectes prioritaris en la gestió del talent al tercer sector. Tot i això, el 47% de les ONG no compten amb un pla estratègic per guiar els seus empleats a nivell laboral. Aquesta és una de les conclusions de l’informe titulat “Desenvolupament de talent i transformació cultural a les ONG”, elaborat per l’Institut d’Innovació Social d’Esade – Universitat Ramon Llull i la Fundació PwC, que posa en valor la importància del desenvolupament de les persones i de la capacitat per atraure talent extern.

L’enquesta realitzada a 401 directius i persones que treballen al tercer sector a Espanya apunta que el 71% d’ONG no disposa d’un sistema per detectar el talent intern ni les possibles promocions. Una de les tasques pendents d’aquestes organitzacions és fomentar una cultura d’aprenentatge i impulsar la mobilitat interna per al desenvolupament dels seus empleats: el 38% atén que assegurar una cultura interna d’aprenentatge continu i desenvolupament laboral és una prioritat en l’àmbit laboral. Per això, un 75% considera essencial treballar proactivament el sentit del propòsit i la motivació des de la gestió de persones.

L’informe assenyala que les ONG necessiten una estratègia de gestió de talent per definir la manera d’atreure, involucrar, retenir i desenvolupar el talent i impulsar la millora contínua de l’exercici. Per a Ignasi Carreras, director del Programa Esade-PwC de Lideratge Social: “Els responsables d’equips han d’oferir oportunitats als seus equips per al seu desenvolupament professional, reconèixer-ne l’aportació, i tenir en compte les seves necessitats individuals, tot i assegurar alhora l’alineament amb la missió i les prioritats de l’entitat”.

La tecnologia, un aliat clau

Els avenços tecnològics com l’automatització o la intel·ligència artificial estan impactant de manera significativa a l’àmbit laboral. A mesura que les màquines assumeixen diverses tasques, es preveuen canvis importants en diversos llocs de treball i fins i tot la possibilitat de desaparèixer. El desafiament rau en identificar les habilitats dels humans i determinar-ne l’avantatge comparatiu.

 En aquest context, l’informe apunta que la tecnologia és una eina clau per a la gestió de talent. Això no obstant, el 47% de les ONG no disposa —o si ho fan és de manera molt incipient— de la tecnologia i el coneixement necessaris per millorar els seus processos d’atracció, selecció i desenvolupament de talent. D’altra banda, el propòsit i l’alineament dels equips amb els valors organitzatius són aspectes més desenvolupats dins del sector (61%).

Retribució econòmica: una variable important

La retenció de talent és un aspecte crucial per a qualsevol organització, incloses les de tercer sector. Per això, cal atendre certs apartats com desenvolupar un sistema de remuneració i de compensació atractiu.

Segons l’informe de l’institut d’innovació Social d’Esade i la Fundació PwC, la retribució econòmica és un dels aspectes en què les persones entrevistades es mostren més insatisfetes, només per davant de la càrrega de treball. Només el 16% es mostren totalment satisfets, mentre que el 39% estan una mica o totalment insatisfets. A més, el 54% dels enquestats sosté que les entitats del sector no poden oferir retribucions i compensacions per ser competitives al mercat laboral, alhora que es considera que hi ha poca transparència en l’àmbit de retribució dins del sector (47%) .

En preguntar als enquestats sobre els factors més importants a l’hora d’escollir feina, el 94% estima que el sentit i el propòsit de la feina és el que té més pes. La majoria coincideixen en la repercussió que té la flexibilitat laboral (84%) i les mesures destinades a assegurar el benestar (80%) en aquesta elecció, mentre que més de la meitat considera la remuneració un factor molt o totalment important a l’hora de buscar feina (65%).

Alineació de la cultura organitzativa

En un context de canvi incessant, exposat a diferents valors i principis com el feminisme i la diversitat, les entitats del tercer sector han de prestar una atenció especial a la integració d’aquests aspectes en la seva cultura organitzativa. D’aquesta manera, les ONG necessiten integrar a les seves cultures organitzatives una missió, uns valors i uns objectius estratègics que estiguin en sintonia amb els nous temps i, per tant, donar pas a un moment de transformació cultural: realinear aquests elements.

La majoria de les persones enquestades creu que és imprescindible integrar els diferents principis disruptius a la cultura organitzativa del tercer sector per avançar cap a cultures verdaderament inclusives. Segons es desprèn de l’estudi, el 82% dels equips sosté que fomentar la participació de col·lectius amb qui treballen és un element molt o totalment important per impulsar el canvi a l’organització, mentre que un 76% subratlla la diversitat com la clau del canvi.

Estudi complet “Desarrollo de talento y transformación cultural en las ONG”… clicar aquí

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere