Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Dues noves convocatòries d’ajuts en recerca i innovació per al sector agroalimentari i forestal de Catalunya

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya convoca els ajuts a la preparació i execució de projectes per part de grups operatius de l’Associació Europea per a la Innovació (AEI-Agri) en matèria de productivitat i sostenibilitat agrícoles dotats amb 7,5 milions, i els ajuts a les activitats de demostració de transferència de coneixements dotats amb 2,72 milions.

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural posa a disposició del sector agroalimentari i forestal de Catalunya, través de dues convocatòries d’ajuts, més de 10,2 milions d’euros per invertir en projectes d’innovació i recerca.

Suport a la innovació

La primera línia d’ajuts, que està dotada amb 7,5 milions d’euros, dona suport a la innovació en matèria de productivitat i sostenibilitat als grups operatius de l’Associació Europea per a la Innovació (AEI-Agri). Tant per executar projectes pilots, com per a la preparació d’aquells que encara es troben en una fase inicial i encara requereixen un plantejament previ al pilotatge. Aquest grups operatius són agrupacions de diferents entitats, empreses o agents, amb centres de recerca creades amb l’objectiu de resoldre problemàtiques concretes o aprofitar oportunitats detectades, a partir del treball col·laboratiu en un projecte de innovació.

L’import total d’aquesta convocatòria del 2023 és de 7.500.000 d’euros cofinançats en un 57% pel DACC, mentre que el 43% restant l’aporta el Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER). Les sol·licituds es poden presentar fins al 31 de gener de 2024.

284 projectes iniciats

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació, i Agenda Rural ha convocat aquests ajuts en sis ocasions, entre els anys 2015 i 2021, amb excel·lent resposta per part del sector agroalimentari i forestal, que ha participat activament en la presentació de projectes. En total, aquestes convocatòries han subvencionat la participació de 783 empreses en 284 projectes (74 projectes de redacció i 210 projectes pilot innovadors), per un valor de 29,18 milions d’euros. Davant l’èxit de les convocatòries anteriors, el Departament ha incrementat el pressupost per a aquesta mesura en un 45% respecte a l’edició anterior.

Suport a la transferència del coneixement

A més, el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) ha publicat una segona línia amb 2.725.000 euros de suport a la transferència de coneixements tècnics i de gestió.

Els projectes han de donar resposta als àmbits de la sanitat vegetal; la millora de la gestió de les dejeccions ramaderes i de la fertilització; la gestió eficient de l’aigua, l’energia i el sòl; el benestar animal; la producció alimentària sostenible; la qualitat i seguretat alimentària; la bioeconomia i l’economia circular i la reducció del malbaratament; l’impuls de pràctiques per la mitigació i adaptació del canvi climàtic i preservació de la biodiversitat; la digitalització i la innovació agroalimentària i forestal. I els beneficiaris d’aquests ajuts les universitats, centres de recerca, centres tecnològics i desenvolupadors de tecnologia TECNIO acreditats per l’Agència per la Competitivitat de l’Empresa (ACCIÓ) i entitats vinculades a les universitats que tinguin com a objecte la recerca. Les sol·licituds es poden presentar fins el 5 de febrer.

Des de la primera convocatòria, l’any 2017, el DACC ha aprovat un total de 220 activitats de demostració, que suposen un pressupost aproximat de 8 milions d’euros i la participació de nombrosos grups de recerca. En el marc del Pla estratègic de la PAC 2023-2027, els ajuts destinats a les activitats de demostració de coneixements, tenen com a finalitat donar suport a l’intercanvi de coneixements i informació en el sector agroalimentari i forestal amb un pressupost previst de 5,5 milions d’euros.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere