Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

“Emprèn UPC Terrassa” presenta ‘Showee’, la primera dutxa accessible i eco-intel·ligent que s’adapta a les persones

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

‘Showee’ és la primera dutxa que s’adapta al nivell d’autonomia tant de les persones amb dificultats físiques com de les persones amb discapacitat intel·lectual i/o sensorial. Desenvolupada per un equip de joves emprenedors –dos d’ells, ‘alumni’ de l’ESEIAAT–, ‘Showee’ és un cas d’èxit d’Emprèn UPC Terrassa.

Showee’ és un producte innovador i disruptiu, que ha rebut el suport del programa Emprèn UPC, desenvolupat per Judit Salarich i Eloi Mirambell, dos alumni de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) de la Universitat Politècnica de Catalunya – BarcelonaTech (UPC), juntament amb altres tres joves emprenedors, i que ja està en fase de producció i comercialització. El sistema facilita la dutxa i l’assecat a les persones amb dependència per tal d’augmentar la seva autonomia i confort, optimitzar el temps d’assistència dels cuidadors i reduir més del 50% del consum d’aigua.

Judit Salarich, enginyera mecànica, i Eloi Mirambell, enginyer aeronàutic, formen equip amb Alejandro Castro, enginyer de telecomunicació per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB); Èric Güell, estudiant d’estadística aplicada, també a la UAB, i Laia Badia, dissenyadora gràfica, formada a ELISAVA. Tots cinc han creat la dutxa ‘Showee’. Segons explica Judit Salarich, “la idea va sorgir el 2017, quan l’àvia de l’Èric va ser diagnosticada de Parkinson i la dutxa va passar a ser un moment d’intranquil·litat per a tota la família. L’Èric va voler revolucionar el món de les dutxes amb la idea de ‘Showee’ i vam ser seleccionats i finalistes en un altre programa d’emprenedoria per a projectes amb impacte social (Atípics) que va permetre encaminar el projecte des de zero. Després, la UPC va engegar l’Emprèn UPC Terrassa, que des del 2021 ens proporciona suport per fer créixer la nostra idea, que avui ja és una empresa”.

Aquest any ja han produït les primeres unitats, que s’han instal·lat en centres sanitaris, com ara residències de persones grans; residències d’infants, joves i adults amb discapacitat intel·lectual i trastorn de l’espectre autista (TEA), o a la planta de subaguts d’un hospital.

Com funciona ‘Showee’?

La tecnologia patentada de la dutxa s’adapta al nivell d’autonomia de cada persona facilitant les etapes de la dutxa i l’assecatge. Tal com detalla Eloi Mirambell, “’Showee’ aplica el sabó per tot el cos per tal de facilitar la higiene a les persones amb dependència i als seus cuidadors i cuidadores. A més, l’assecatge i les seves aplicacions terapèutiques donen el plus de confort a la dutxa”.

‘Showee’ és molt fàcil d’utilitzar: l’usuari pot triar un programa automàtic o controlar totes les fases manualment a través de la pantalla tàctil, dissenyada per a un ús molt intuïtiu, inclús per a persones amb discapacitat intel·lectual. També incorpora un assistent virtual que guia a les persones amb dificultats cognitives durant el procés de dutxa, i un detector de caigudes per fer l’experiència més segura. La dutxa permet ser controlada en remot, cosa que possibilita a les persones cuidadores no haver d’estar amb el pacient durant tota l’estona, de manera que pot optimitzar el temps d’assistència i preservar la intimitat de les persones. A més, ‘Showee’ estalvia més d’un 50 % d’aigua, en comparació a les dutxes convencionals.

“Els usuaris de ‘Showee’ ens diuen que guanyen autonomia, intimitat i/o seguretat segons les capacitats de cada persona”, explica Judit Salarich, que afegeix que “per a nosaltres és essencial escoltar les opinions dels pacients i de les persones cuidadores, ja que ens ha permès cocrear la dutxa definint les funcionalitats clau i ens permet millorar-la constantment”.

L’empresa és una de les start-up seleccionades per participar al 4YFN 2024.

+++

Fotografia: D’esquerra a dreta Judit Salarich, Alejandro Castro, Èric Güell, Laia Badia i Eloi Mirambell, l’equip de ‘Showee’ al complert.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere