EDITORIAL : Fantasiejant el nou 2024
Nou any i amb ganes d’incorporar millores a aquest LO CAMPUS DIARI. I això fet assumint riscos, amb el perill de perdre o guanyar lectors, col·laboradors i suports econòmics.
En un món d’estudiants als que ens adrecem i que arriben a la universitat amb una deteriorada “comprensió lectora” o també ens adrecem a un món de mestres, professors d’instituts i d’universitats que “passen” d’estar al dia del que es cou en educació arreu; fa molt difícil que LO CAMPUS DIARI el vegin i l’utilitzin com el seu suport de lectura que sintetitza informació i opinió de tot el que s’escriu en educació escolar i universitària, complementat amb cultura, temes de solidaritat i de resiliència climàtica.
Però malgrat aquest decebedor panorama cultural i educatiu, hem d’insistir que val la pena i estem obligats a comprometre’ns a conrear la divulgació i el pensament educatiu fet amb català i parlant de tot, des d’una perspectiva global, sobretot europea.
Lectors
No busquem quantitat, busquem qualitat o sigui “el lector i lectora”, que a més de saber llegir i entendre de veritat, també tingui un pensament crític prou creatiu.
Això no vol dir que no ens agradi buscar la quantitat de lectors, perquè les nostres audiències van pujant, com per exemple: el mes de novembre passat, les dades d’audiència són ben clares i auditades, tant en visitants, com en nombre de vistes al web, com amb les 250.773 pàgines visitades aquell mes.
Col·laboradors
Quan es fa periodisme participatiu i a més tothom col·labora com a voluntari, com ho fem a LO CAMPUS DIARI, és molt important que consolidem les nostres “Antenes Informatives” a les Facultats, Escoles i Centres de totes les Universitats de parla catalana o sigui de l’Espai ampliat de la Xarxa Vives d’Universitat.
Aquest 2024 tindrem més “col·laboradors directes” en les Universitats dels Països Catalans i també més complicitats en els Centres Escolars.
Suport econòmic
Nosaltres no depenem de ningú econòmicament i això que és la llibertat per fer premsa crítica i sense motxilles que ens pesin i condicionin, també és la nostra creu econòmicament parlant.
Només hi ha tres maneres de subsistit: que el lector ajudi subscrivint-se o fent donacions, posar anuncis i trobar patrocinadors.
El col·lectiu que fem el dia a dia de LO CAMPUS DIARI, ampliat amb les opinions dels col·laboradors més afins, vàrem decidir que NO tindríem subscriptors. A LO CAMPUS DIARI tot continuarà gratuït i en obert.
Només s’ha acordat que tres vegades a l’any es faria una Campanya pública de recerca de DONACIONS per al digital.
Els anuncis son l’altra via de finançament.
I aquesta via és ben “xunga”. Primer, perquè hi ha hagut una universitat que han arribat a retirar una campanya d’anuncis seus a les nostres pàgines, perquè nosaltres vàrem fer una crítica negativa a alguna de les seves ofertes educatives. Tot i estar signat el contracte publicitari, varen retirar la campanya.
Aquests xantatges dels gestors acadèmics, nosaltres no els podem admetre. Nosaltres fem periodisme i no comunicació institucional.
Si volen publireportatges que els paguin i nosaltres, com és necessari, avisarem al lector que allò és publicitat.
Un altre problema són els anuncis i campanyes institucionals, que utilitzen un sistema de corporativista abusiu: sinó ets soci d’una “Associació de publicacions”, no et volen atorgar l’anunci.
Han establert que “l’Associació”, en gestionarà el repartiment de les insercions publicitàries. La Generalitat de Catalunya i algunes Diputacions utilitzen aquest sistema. Nosaltres no ens farem, ni finançarem cap associació del gremi. Perquè no volem per principis. L’associacionisme obligatori és de república bananera. Tot plegat, és una logística de repartiment de publicitat, que trenca el principi democràtic de l’associacionisme i premsa lliure.
+++
Vet aquí els nostres posicionaments i desitjos pel 2024. De fantasiejar-los, els hem de fer realitat.
Fantàstic 2024 per a tothom !!!