L’investigador Rafael Abargues de l’Institut de Ciència dels Materials de la Universitat de València explica la contribució del Premi Nobel 2023 de Química (dilluns 15 de gener)
L’investigador de l’Institut de Ciència dels Materials (ICMUV) de la Universitat de València Rafael Abargues explicarà aquest dilluns 15 de gener a les 19 hores en l’Octubre Centre de Cultura Contemporània la contribució de Moungi G. Bawendi, Louis E. Brus i Alexey I. Yekimov, guardonats amb el Nobel de Química “pel descobriment i la síntesi de punts quàntics”. La xarrada “2023: Una odissea quàntica a través dels materials” se celebra en el marc de l’Espai Ciència, una iniciativa promoguda per l’Institut d’Estudis Catalans (IEC).
El cicle “Premis Nobel 2023” consta de quatre conferències, que analitzaran la guanyadora o el guanyador, o grup, del Premi Nobel 2023 en Química, Literatura, Física i Fisiologia o Medicina. En les jornades, on col·labora la Universitat de València, hi haurà una experta o un expert que explicarà els mèrits i el valor de la tasca de cada persona o grup que s’ha distingit. Les sessions, en gener, seran, a més d’aquest dilluns 15, els dies 17, 24 i 29, totes a les 19 h, en l’Octubre Centre de Cultura Contemporània.
El dijous 17 de gener es farà la xarrada de l’equip guanyador del Nobel de Física 2023, format per Pierre Agostini, Ferenc Krausz i Ane L’Huillier, que es reconegué “pels mètodes experimentals que generen polsos de llum d’attosegons per a l’estudi de la dinàmica dels electrons en la matèria”. La conferència “Els làsers d’attosegons o com fer les fotos, i selfies, més ràpides del món. I com aprendre’n”, serà duta a terme per Germán J. de Valcárcel (Departament d’Òptica, Optometria i Ciències de la Visió de la Facultat de Física).
El dijous 24 de gener es tractarà el Premi Nobel de Literatura, atorgat a Jon Fosse, “per les seues innovadores obres de teatre i prosa, que donen veu a l’indicible”. La conferència serà pronunciada per Bernat Puigtobella (editor de Núvol) i per la traductora de Fosse al català, Carolina Moreno Tena, en un acte que serà presentat i moderat per l’escriptora Núria Cadenes.
El dimecres 29 de gener serà la conferència amb motiu del Premi Nobel de Medicina o Fisiologia, atorgat a Katalin Karikó i Drew Weissman, “pels seus descobriments sobre les modificacions de les bases que permeteren desenvolupar vacunes eficaces d’ARNm contra COVID-19”. Sobre aquest guardó, la conferència “Vacunes d’ARNm: una simfonia de tenacitat i atzar en el Nobel de Medicina” la pronunciarà Javier Martínez Picado (professor de Recerca ICREA a l’IrsiCaixa, i també professor associat de la UVic-UCC).
L’Espai Ciència de l’Octubre Centre de Cultura Contemporània és una iniciativa de l’Institut d’Estudis Catalans i compta amb la col·laboració d’Acció Cultural del País Valencià, la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació / Càtedra de Divulgació de la Ciència de la Universitat de València, la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECyT), el Centre Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), la llibreria Fan Set i la revista Mètode.