Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació presenta a la Universitat de Barcelona la biografia de la matemàtica i astrònoma Assumpció Català i Poch, dins l’exposició “Enciclopèdia de Dones STEAM”

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Assumpció Català i Poch (Barcelona,1925-2009) va ser la primera dona a doctorar-se en Matemàtiques a la Universitat de Barcelona (UB) fa 53 anys.

L’exposició “Enciclopèdia de Dones STEAM”, que la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) ha portat al claustre de Lletres de l’Edifici Històric de la UB, inclou una vintena de plafons dedicats a científiques rellevants en els seus àmbits, un d’ells sobre Català i Poch.

Científiques com ara Elisabet Prats, Alícia Casals, Gemma Marfany o Núria Montserrat, entre d’altres, es trobaran amb les seves rèpliques exposades en els panels de la mostra “Enciclopèdia de Dones STEAM” en l’acte del dia 11 de gener a la UB, un mes just abans del dia de la Dona i la Nena a la ciència

La Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) presentarà a la Universitat de Barcelona (UB) demà dijous 11 de gener (10.00 h, Claustre de Lletres de l’Edifici Històric, Gran Via de les Corts Catalanes, 585) la seva biografia de la matemàtica i astrònoma Assumpció Català i Poch. L’acte, que comptarà amb la participació de la vicerectora d’Igualtat i Gènere de la UB, Montserrat Puig, i del director general de l’FCRI, Jordi Mas, coincidirà amb la inauguració de l’exposició itinerant “Enciclopèdia de Dones STEAM”, que l’FCRI ha portat a la UB i que hi inclou una vintena de plafons dedicats a científiques rellevants en els seus àmbits, un d’ells sobre la protagonista de la biografia.

La científica barcelonina Assumpció Català i Poch (1925-2009), protagonista de l’últim títol de les Biografies FCRI, va ser la primera dona a doctorar-se en Matemàtiques a la Universitat de Barcelona (UB), fa 53 anys. El seu vincle amb la UB es va iniciar l’any 1952, fent d’ajudant del professor Joaquim Febrer, catedràtic d’Astronomia a la Universitat i director de l’Observatori Fabra de 1957 a 1970.

La Dra. Poch va exercir un paper clau en la formació i suport a les noves generacions d’astrònoms de la UB, contribuint de manera destacada al projecte “Hipparcos” (1989-1993), impulsat per l’Agència Espacial Europea (ESA), que havia de catalogar uns cent mil estels, tota una gesta en aquella època. Va rebre la Creu de Sant Jordi el 2009 i, des de 2016, dona nom al telescopi del Centre d’Observació de l’Univers al Parc Astronòmic del Montsec (Àger, la Noguera).

L’exposició “Enciclopèdia de Dones STEAM” és una mostra itinerant de dones científiques que han destacat en els seus àmbits d’especialitat i que reuneix 22 panells amb un retrat il·lustrat de les protagonistes i un text descriptiu que inclou les seves patents, publicacions, i descobriments que van posar en rellevància la seva obra. L’acte de presentació de l’exposició a la UB reunirà algunes de les científiques il·lustrades als panells, com ara Alícia Casals (UPC, Elisabet Prats (CIBER-BBN), Gemma Marfany (UB), Núria López Bigas (IRB Barcelona) o Núria Montserrat (IBEC), entre d’altres, algunes d’elles ex alumnes de la UB. La mostra ha estat desenvolupada per l’enginyera, química i divulgadora Núria Salán i la il·lustradora Sandra Uve —que hi intervindran a l’acte— i inclou un plafó sobre Assumpció Català i Poch. L’exposició, patrocinada per l’FCRI i situada al Claustre de Lletres de l’Edifici Històric de la UB, permetrà l’entrada gratuïta per a tots els visitants i estarà exposada fins el 31 de gener de 2024.

+++

IMATGE: Retrat de María Assumpció Català i Poch per Eulogia Merle.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere