Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La Comissió Europea dona més veu al jovent en la formulació de polítiques de la UE com a llegat de l’Any Europeu de la Joventut

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

El jovent europeu tindrà més influència en les polítiques de la UE. Com a conseqüència dels resultats de l’Any Europeu de la Joventut 2022, avui la Comissió ha anunciat diverses accions que donen més veu als joves en les decisions que els afecten i reforcen la dimensió de joventut en tot un ventall de polítiques de la UE.

Aquestes accions donen protagonisme a les necessitats de la gent jove i els permet de participar de manera significativa en l’avantsala de les eleccions europees de 2024 i d’ara endavant.

Reflectir la perspectiva del jovent en les polítiques de la UE

En el disseny de polítiques de la UE, la Comissió aplicarà un «control jove» que garantirà que s’incorpori de manera sistemàtica la repercussió que tenen sobre la gent jove. Això permetrà garantir que s’aprofita tot el potencial de les eines existents de millora de la legislació, com ara consultes i avaluacions d’impacte.

Aquestes eines es complementaran amb diversos instruments específics en matèria de joventut en el marc de l’Estratègia de la UE per a la Joventut 2019-2027. Algunes altres iniciatives relacionades amb la «control jove» són diàlegs sobre polítiques entre joves i comissaris, una sèrie de taules rodones dedicades a la integració dels temes de joventut i una nova plataforma de parts interessades en l’àmbit de joventut que facilitarà l’intercanvi continu amb organitzacions de jovent, joves investigadors, representants dels estats membres i altres institucions de la UE. La Comissió també reforçarà el Diàleg de la UE amb el Jovent, el principal mecanisme europeu de participació dels joves i alinearà més les qüestions tractades en el diàleg amb el programa de treball de la Comissió.

Donar resposta a les preocupacions del jovent en àmbits clau

A més, la Comissió ha presentat diverses accions concretes en resposta a les preocupacions del jovent en cinc àmbits d’actuació que són especialment importants per a la gent jove: salut i benestar, medi ambient i canvi climàtic, educació i formació, cooperació internacional i valors europeus, i ocupació i inclusió.

Gràcies a aquestes mesures, per exemple, la Comissió:

-el 2024 continuarà treballant per una titulació europea conjunta, de conformitat amb l’estratègia europea per a les universitats;

-crearà una plataforma que articuli el diàleg i les consultes de manera habitual amb organitzacions juvenils d’arreu del món a través de la plataforma de diàleg de la joventut en l’acció exterior de la UE;

-actualitzarà el seu marc de qualitat per a les pràctiques professionals el 2024 per tractar qüestions com ara la remuneració justa i l’accés a la protecció social;

-prepararà orientacions sobre el benestar a les escoles, que es publicaran el 2024;

-s’adreçarà a la gent jove mitjançant una campanya de la Comissió que es posarà en marxa aviat sobre acció climàtica i democràcia, en vista de les eleccions europees de 2024;

-incrementarà les oportunitats de voluntariat per al jovent per treballar en la transició verda mitjançant una edició complementària de la convocatòria de 2024 del Cos Europeu de Solidaritat d’Horitzó Europa; 

-continuarà executant la iniciativa ALMA (sigles en anglès de “aspirar, aprendre, dominar, assolir”) per ajudar els joves desafavorits d’entre 18 i 29 anys a integrar-se a la societat i el mercat de treball mitjançant una experiència formativa de tipus professional a l’estranger.

Setmana Europea de la Joventut 2024

En el marc de la tasca de la Comissió per acostar la UE al jovent, la Setmana Europea de la Joventut 2024, centrada en la participació democràtica i les eleccions, se celebrarà del 12 al 19 d’abril, dos mesos abans de les eleccions al Parlament Europeu. La setmana celebrarà i promourà la implicació, la participació i la ciutadania activa de la gent jove a través d’un reguitzell d’activitats arreu d’Europa.

Rerefons

Les accions anunciades avui parteixen de conclusions sorgides de l’Any Europeu de la Joventut 2022. L’Any va comptar amb més de 13 000 activitats organitzades per més de 2 700 col·laboradors arreu de la UE i també a l’exterior, entre les quals hi ha institucions de la UE, estats membres de la UE, organitzacions que treballen amb joves i per als joves i també els mateixos joves. En el context de l’Any, la Comissió va definir 130 iniciatives de polítiques públiques per al jovent, moltes de les quals es van desenvolupar en estreta cooperació amb joves.

L’acció d’avui de donar suport a la dimensió de joventut en les prioritats i les polítiques de la UE respon a les demandes del Parlament Europeu i el Consell, així com d’organitzacions interessades com ara el Fòrum Europeu de la Joventut.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere