Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Presentació de l’Informe General de Prospectiva 2023-2026 de l’Agència Pública de Formació i Qualificació Professionals de Catalunya: el futur de la Formació Professional cap un sistema integrat

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

El govern de la Generalitat de Catalunya ha presentat (11/01/2024) l’estratègia per al futur de la formació professional a Catalunya, l’FP, una estratègia que té la intenció de convertir-la en un sistema integrat en els pròxims anys.

Això implicarà augmentar l’oferta en les branques en les quals fan falta professionals, promoure les inscripcions a les que tenen sortida, però hi queden places lliures, i estabilitzar la resta.

Entre les primeres hi ha Química, Sanitat, Informàtica i Transports i entre les segones, Indústries Alimentàries, Edificació i Obra Civil, Seguretat i Medi Ambient, i Energia i Aigua.

La radiografia de l’FP a Catalunya

La definició d’aquestes prioritats s’ha fet sobre la base de l’Informe General de Prospectiva 2023-2025 de l’Agència Pública de Formació i Qualificació Professionals de Catalunya.

Aquest informe, que els seus responsables afirmen que és pioner a Espanya, ha fet una radiografia de com està la formació professional en relació amb les sortides laborals reals.

L’objectiu a mitjà i llarg termini és que el 2035 s’hagi desenvolupat un mapa d’FP basat en centres integrats que facin des de formació bàsica fins a acreditacions de professionals en actiu.

Les tres estratègies per millorar l’FP

Els resultats de l’informe de prospectiva, elaborat durant els últims 2 anys, han recomanat tractar les branques d’FP amb tres estratègies diferents.

La primera és treballar per augmentar l’oferta de les 5 branques en les quals el mercat laboral i les empreses tenen més dificultats per trobar professionals qualificats, que són aquestes:

La segona és promoure les inscripcions d’estudiants en les 12 en què hi ha demanda de professionals, però no omplen els grups, i es vol fer a través de l’orientació professional.

I en la tercera la intenció és estabilitzar les 8 branques en les quals oferta i demanda estan equilibrades o que fins i tot l’oferta està sobredimensionada, és a dir, amb estudiants que tenen dificultats per trobar feina un cop han acabat els estudis.

El Sistema FP català, amb 2.233 centres d’FP

L’informe s’ha fet d’acord amb anàlisis estadístiques de dades de l’FP i del mercat de treball, a consultes als consells sectorials de l’FP i a la previsió de necessitats de professionals.

També s’ha fet una consulta als Ajuntaments, als Consells Comarcals i als consells territorials de l’FP, i s’han rebut 465 respostes d’organitzacions que representen el 90% de la població.

La feina l’ha coordinat l’Agència Pública de Formació i Qualificació Professionals de Catalunya, creada el 2015 i que s’encarrega de la gestió del que s’ha anomenat Sistema FPCAT.

És un sistema que ara mateix està format per una xarxa de 2.233 centres d’FP, 2.227 punts d’informació i orientació i unes 37.000 empreses que col·laboren en la formació dels estudiants.

La formació professional integrada

Actualment, aquesta agència treballa perquè el curs 2024/2025 hi hagi a Catalunya 40 centres on es faci el què s’ha anomenat FP integrada, on es pugui fer formació fins als 67 anys.

En aquests centres s’hi farà l’FP inicial i també l’FP ocupacional, la que fan els professionals amb experiència que volen tenir un títol per acreditar els seus coneixements.

El futur mapa de la formació professional

Serà el primer desplegament del futur mapa de l’FP, del qual el juliol es coneixerà la primera versió, i que es preveu que estigui en funcionament del tot el 2035.

El document d’acord signat aquest dijous marca els criteris generals i la metodologia amb què s’elaborarà el mapa, del qual es vol que els centres d’FP integrada siguin un puntal bàsic.

L’objectiu és que hi hagi molts centres d’FP especialitzats, amb almenys un a cadascuna de les 43 comarques i també a cadascun dels 67 municipis de més de 30.000 habitants.

RESUM EXECUTIU de l’Informe de prospectiva … clicar aquí

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere