Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

L’Escola Superior de Música de Catalunya es desplega per primer cop fora de Barcelona a Tortosa

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

10 alumnes per curs podran estudiar de forma conjunta un grau de Música i un grau d’Educació Primària, amb la URV i el Conservatori de Tortosa

L’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) i la Universitat Rovira i Virgili (URV), amb la col·laboració de l’Escola i Conservatori de Música de la Diputació a Tortosa, oferiran un itinerari que permet assolir una titulació doble en un Grau en Ensenyaments Artístics Superiors de Música i un Grau en Educació Primària a les Terres de l’Ebre.

Així ho ha anunciat la consellera d’Educació, Anna Simó Castelló, en una visita a Tortosa aquest matí (19/01/2024) juntament amb el rector de la URV, Josep Pallarès, i el vicepresident de la Diputació de Tarragona, Enric Adell. La consellera ha destacat que “aquesta és una iniciativa que suposarà una oportunitat tant per als músics professionals com per a l’alumnat, perquè farà possible retenir el talent musical de les Terres de l’Ebre i incorporar-lo al nostre sistema educatiu en benefici de l’alumnat”.

Es preveu una implementació gradual, de 10 alumnes cada curs, que en suposaran un total de 40 quan s’hagi completat el desplegament. Els aspirants hauran de superar les proves d’accés a l’ESMUC (que es faran el mes de maig vinent) i a la URV (les proves d’accés a la universitat i les proves d’aptitud personal).

En concret, aquest itinerari es podrà obtenir en les modalitats dels instruments del quintet de metall: trompeta, trompa, trombó i tuba. La tria d’aquests instruments respon a la rica herència cultural de les Terres de l’Ebre, que es reflecteix en les seves manifestacions musicals i especialment les bandes. A més, està previst que un dia a la setmana l’alumnat desenvolupi les matèries orquestrals i de grans conjunts a Barcelona.

Les bandes de música de l’Ebre

Les bandes, a més d’esdevenir agents culturals als municipis i que formen part de l’imaginari sonor de les manifestacions festives locals, actuen com a node social i activitat comunitària que articula el territori al voltant de la música. Aquesta articulació va més enllà, fent confluir l’activitat amateur amb l’activitat professional que s’hi esdevé, fins i tot amb una dimensió internacional a través de certàmens com el de La Sènia, o altres festivals que es despleguen al territori. Hi ha una trentena de bandes a les quatre comarques que conformen les Terres de l’Ebre (Ribera d’Ebre, Terra Alta, Baix Ebre i Montsià), amb una població que no supera els 200.000 habitants.

Davant d’aquest potencial musical, el desplegament d’estudis superiors de música a Tortosa busca reconèixer el nivell musical del territori, retenir el talent de les Terres de l’Ebre i contribuir a alimentar l’ecosistema musical tot generant ocupació de qualitat.

L’ESMUC ja desenvolupa una altra doble titulació, en aquest cas en conveni amb la Universitat Politècnica de Catalunya, entre el Grau en Matemàtiques i el Grau en Ensenyaments Artístics Superiors de Música.

+++

FOTOGRAFIA: Escola i Conservatori de Música de la Diputació a Tortosa.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere