Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

El Govern català arriba a un acord només amb el 20% del personal docent no universitari representats per CCOO i UGT per a la reversió de les “retallades” en educació

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

El Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya i els sindicats docents Comissions Obreres (CCOO) i Unió General de Treballadors (UGT) han arribat a un acord per millorar les condicions laborals del professorat que suposa revertir la totalitat de les retallades en matèria de personal docent. Així s’ha concretat aquest matí (25/01/2024) durant la celebració de la Mesa sectorial de negociació de personal docent no universitari que ha reunit al Departament amb els representants sindicals a la Mesa.

El Govern català ha arribat a un acord, només amb el 20% del personal docent no universitari representats per CCOO i UGT.

El 80% del professorat escolar representat pels sindicats USTEC-STEs, Professors de Secundària (Aspepc-sps), CGT ensenyament, Inter/Sindical i USOC- Federació d’ensenyament, que representen la majoria absoluta no han firmat l’acord per insuficient.

Malgrat la situació d’acord minoritari, la consellera d’Educació, Anna Simó, ha destacat que “aquest acord per revertir les retallades ha estat molt esperat durant molts anys i suposarà un benefici per a més de la meitat dels docents i, per tant, és també un benefici per a la comunitat educativa”. En el mateix sentit, ha afegit que “l’objectiu del Departament és que la professió docent se senti valorada i treballin en les millors condicions als centres, i continuarem en aquest camí”.

L’acord s’ha concretat en tres mesures: el reconeixement del primer estadi docent a partir dels 6 anys (en les retallades havia quedat fixat a partir del 9è any de carrera docent), l’equiparació salarial dels professors tècnics d’FP i del cos de mestres de taller d’arts plàstiques i disseny i la reducció calendaritzada de dues hores lectives per a majors de 55 anys.

Amb aquestes noves mesures, el Departament d’Educació ha revertit les principals retallades en matèria de drets laborals del personal docent de la darrera dècada, després que en els dos cursos anteriors ja es van revertir altres retallades com la reducció de l’hora lectiva per a tots els docents, la conversió de terç de jornada en mitja jornada o la reducció de ràtios.

D’aquesta manera, es retorna als sis anys per assolir el primer estadi docent, a partir de l’1 de gener del 2024.

També amb efectes de gener de 2024 es determina l’equiparació salarial al personal docent del cos de professors tècnics d’FP i del cos de mestres de tallers d’arts plàstiques i disseny, establint un complement personal transitori de 175,19 euros mensuals bruts per als funcionaris de carrera, funcionaris en pràctiques i funcionaris interins.

Finalment, s’ha acordat la reducció de dues hores lectives per a majors de 55 anys, que es calendaritzaran en dos cursos. Així, el curs 2024-2025 per als majors de 60 anys. A partir del curs 2025-2026 la reducció de dues hores lectives serà per als docents majors de 55 anys.

Les tres noves mesures tenen un cost econòmic de 67,5 milions d’euros, i estan inclosos en els pressupostos de la Generalitat per al 2024, pendents de l’aprovació per part del Parlament. És per això que la consellera d’Educació, Anna Simó, fa una crida a aprovar els pressupostos per fer possible l’aplicació d’aquest acord: “Als grups parlamentaris els dic que facin possible aquest acord. Hem de tenir pressupostos aquest 2024 i els crido a fer-ho possible”.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere