Estudi de les Ciències Ambientals de les universitats catalanes i valencianes
L’estudi conjunt és una iniciativa de l’Agència Valenciana d’Avaluació i Prospectiva (AVAP) i l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU Catalunya) per impulsar les anàlisis temàtiques comparatives.
L’Agència Valenciana d’Avaluació i Prospectiva (AVAP) i l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU Catalunya) col·laboren des del 2022 en un projecte conjunt per analitzar la inserció laboral de les persones titulades de la promoció 2018-2019 i 2019-2020 en el grau en Ciències Ambientals de les universitats catalanes i valencianes. En concret, les universitats participants han estat:
- Universitat de Barcelona
- Universitat Autònoma de Barcelona
- Universitat de Girona
- Universitat de València
- Universitat Politècnica de València
- Universitat Miguel Hernández d’Elx
En el marc de l’enquesta d’inserció laboral 2023, s’ha enquestat 275 persones d’una població de 583, una xifra que representa una taxa de resposta del 59% i un error mostral del 4,5% en el cas de les persones titulades de les universitats catalanes i una taxa de resposta del 32,4% i un error mostral del 8,8% en el cas de les persones titulades de les universitats valencianes.
El director general de l’Agència Valenciana, Javier Oliver, i el director d’AQU Catalunya, Jaume Valls, han presentat a les persones responsables de les titulacions de les universitats participants en l’estudi les principals conclusions a les quals s’ha arribat, que són les següents:
- Els indicadors d’inserció laboral dels graduats i graduades en Ciències Ambientals són inferiors si els comparem amb la mitjana dels graus que s’imparteixen a Catalunya.
- Els contactes personals són la principal via d’accés a la feina per als graduats i graduades en Ciències Ambientals.
- En termes generals, els enquestats manifesten un assoliment notable de les competències adquirides durant els estudis, que és lleugerament superior per a les universitats valencianes.
- Les competències en Ciències Ambientals amb un dèficit més alt entre la formació rebuda i la utilitat que tenen a la feina són l’anglès, l’expressió escrita i la planificació i organització.
- El 63% de les persones graduades en Ciències Ambientals tornarien a repetir la titulació, un resultat inferior al del sistema universitari català.
- La falta de satisfacció amb les sortides laborals és la principal raó per no tornar a repetir el grau de Ciències Ambientals.
Resultats de l’enquesta d’inserció laboral dels graduats i graduades en Ciències Ambientals 2023 … clicar aquí