Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Catalunya: Els EDUCADORS SOCIALS de justícia juvenil denuncien manca d’efectius i males condicions laborals

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Els educadors socials dels centres de justícia juvenil s’han manifestat a Barcelona (25/01/2024)   per protestar altre cop per la manca d’efectius i les males condicions laborals. Abans de Nadal van pactar amb el Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya unes petites millores d’urgència, com algunes contractacions d’última hora durant les vacances, però moltes places no s’han pogut cobrir perquè molts professionals no volen acceptar les difícils condicions laborals.

Els sindicats alerten i denuncien que perilla la seguretat en alguns centres i no es poden fer activitats educatives per manca de personal. Mig centenar de treballadors han anat des de la Ciutat de la Justícia a la seu del departament, al Districte Administratiu de la Zona Franca.

Segons el sindicat IAC-CATAC, la plantilla reduïda i la falta de substitucions provoca que s’hagin de fer torns de fins a 15 hores diàries els caps de setmana i festius sense el descans suficient o que es deneguin vacances i dies d’assumptes propis. Per pal·liar-ho, els sindicats reclamen millors condicions laborals perquè hi hagi més educadors disponibles i que hi hagi una borsa de treball amb contractes de sis mesos per encadenar diverses suplències, ja que actualment molts educadors no volen deixar altres feines per treballar pocs dies als centres de justícia juvenil.

En una reunió al desembre amb Justícia, segons els sindicats, el departament va obrir la porta a poder unificar algunes unitats de convivència, l’equivalent als mòduls de les presons, per tal de poder reduir el personal. El departament admet que hi ha més llocs de treball que educadors socials i que alguns són compartits amb els centres per a menors tutelats de la DGAIA.

Segons IAC-CATAC, el centre educatiu juvenil l’Alzina, a Palau-solità i Plegamans (Vallès Oriental), està en una precària situació i necessita una reforma a fons de les seves instal·lacions, ja que hi ha problemes amb la calefacció, la cuina, algun lavabo i les habitacions. A més, hi ha problemes d’inundacions i amb les aigües fecals.

Una altra de les reivindicacions dels sindicats és que no caldria que els vigilants de seguretat privada que estan a l’exterior del centre vigilin l’interior, si hi hagués prou plantilla d’educadors. És un dels centres amb més problemes d’habitabilitat i de seguretat, i per això els sindicats demanen que els treballadors d’aquest centre cobrin un plus. També volen que s’habiliti algun tipus de transport públic per accedir-hi, ja que actualment només s’hi pot arribar en vehicle privat.

La Conselleria de Justícia és “conscient” de la situació i admet que hi ha “marge de millora”, però assegura que aquesta possible mancança d’efectius en dies concrets “no és habitual”.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere