Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

CATStudies: Més de 200 estudiants internacionals cursen el primer títol universitari sobre llengua i cultura catalana a la Universitat Pompeu Fabra

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Amb el nou títol propi “UPF Diploma in Catalan Language and Cultural Studies” (CATStudies), la Universitat Pompeu Fabra vol reconèixer i incentivar amb crèdits ECTS l’esforç de l’alumnat de fora del domini lingüístic per aprendre la llengua i cultura catalanes. Els cursos s’han iniciat aquest mes de gener i s’emmarquen en la política de reforç de l’acollida cultural i lingüística de la UPF adreçada als estudiants internacionals o no catalanoparlants de grau i postgrau.

Més de 200 estudiants internacionals cursen el primer títol universitari sobre llengua i cultura catalana a la Universitat Pompeu Fabra: “UPF Diploma in Catalan Language and Cultural Studies” (CATStudies). El nou títol vol reconèixer i incentivar, amb el reconeixement de crèdits ECTS, l’esforç dels estudiants internacionals o no catalanoparlants de grau i postgrau per aprendre la llengua. Aquest mateix mes de gener, ja s’estan fent cursos i activitats formatives sobre llengua i cultura catalanes, que formen part del programa de la titulació.

Amb la creació del diploma CATStudies, la UPF reconeix per primer cop en forma de crèdits ECTS la dedicació dels estudiants per aprendre llengua i cultura catalanes, a més de donar-los la possibilitat d’obtenir un títol propi. 

Això pretén ser alhora un incentiu perquè més estudiants internacionals i no catalanoparlants s’interessin per aprendre la llengua. Aquesta nova titulació s’emmarca en el programa d’acollida cultural i lingüística, que ja s’ha vingut reforçant durant els darrers anys. D’aquesta manera, es vol aprofitar l’elevada presència d’estudiants internacionals a la UPF per apropar-los a la llengua i cultura catalanes.

Qualsevol estudiant de fora del domini lingüístic del català, ja provingui de territoris de l’Estat espanyol on no es parla la llengua o d’altres parts del món, que estigui fent una estada o cursant un grau, màster universitari o doctorat a la UPF, podrà optar a aquest títol propi. A banda de reconèixer el seu esforç per aprendre català més enllà del seu itinerari formatiu principal, aquesta titulació contribuirà a impulsar el coneixement i ús de la llengua entre els membres de la comunitat UPF i a potenciar la integració dels estudiants inicialment no catalanoparlants amb els locals.

El diploma es podrà sol·licitar un cop superat un mínim de 7 crèdits ETCS, obtinguts a partir d’un ampli catàleg d’activitats obligatòries (com ara un curs de nivell A1 i un curs de nivell A2 de català) i optatives (com ara cursos de cultura, la realització d’un mínim de 5 activitats culturals guiades, un trimestre d’experiència amb una parella lingüística, etc.). Es tracta de cursos o tallers que formen part del catàleg d’activitats formatives de llengua i cultura catalanes de la UPF, amb un itinerari molt ampli, que permet començar a aprendre la llengua abans d’arribar a Catalunya, tot just després d’arribar i durant tota l’estada de l’alumne a la Universitat.

El comissionat de Política Lingüística de la UPF, Marcel Mauri, assegura: “Aquest títol pioner reforça l’aposta de la UPF per ser una universitat que potencia la llengua i la cultura catalana també entre la nombrosa comunitat internacional que acollim cada any”. Segons Mauri, aquesta política d’acollida lingüística “està tenint un èxit molt significatiu, un fet que demostra l’interès d’estudiants, docents i investigadors en conèixer la nostra llengua i la cultura del país”.

Un títol que combina cursos trimestrals dels nivells inicials de la llengua amb d’altres activitats com tallers de cultura catalana, parelles lingüístiques o visites a llocs significatius del país

Per obtenir aquests 7 crèdits, es podran combinar cursos trimestrals dels nivells més bàsics de català, de 45 hores de docència, amb d’altres activitats del catàleg formatiu, la majoria d’ells breus cursos, tallers o activitats d’entre 10 i 15 h. Un d’aquests cursos és el MOOC Catalan for Beginners, formació en línia gratuïta per facilitar que estudiants i professorat estranger puguin començar a aprendre la llengua abans d’arribar a Catalunya, que només ofereix la UPF.

Dins del catàleg formatiu, també s’hi troba el Catalan Culture&Language Survival Kit, que combina dos tallers, un sobre les habilitats bàsiques per comunicar-se en situacions quotidianes (al carrer, a la universitat, a les botigues, etc.) i un altre sobre conceptes bàsics de cultura catalana. Per aprofundir en elements bàsics sobre la cultura i la nació catalanes, també es poden fer dos cursos més com “A Quick Glance at Catalonia” o “What Else Should I Know about Catalonia?”.  També es pot optar per inscriure’s al programa de parelles lingüístiques, que permeten practicar la llengua catalana amb estudiants locals, o participar en activitats i visites culturals per descobrir els llocs més significatius de Barcelona i de Catalunya.

Una vegada els estudiants hagin cursat 7 crèdits a partir de cursos trimestrals de català i alguna altra activitat del catàleg, podran sol·licitar que se’ls expedeixi el títol del CATStudies, com s’exposa al web de la titulació. Només entre gener i març, s’espera que 200 estudiants puguin obtenir-la, amb la perspectiva que aquestes xifres puguin seguir creixent a partir d’ara.

La UPF va aprovar aquesta nova titulació pròpia el passat mes de desembre i l’ha posada en marxa a principis de gener de 2024. El passat 8 de gener es va fer un acte de presentació del nou diploma CATStudies a l’auditori del campus Poblenou, que també es va emetre per streaming, i que van seguir tant presencialment com telemàticament 1.200 estudiants de fora del domini lingüístic del català.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere