Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Institut de Recerca Germans Trias i Pujol: Can Ruti aborda els avenços i desafiaments actuals del lideratge femení en ciència

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Per sisè any consecutiu i amb motiu del Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència, el grup de treball Can Ruti Working Group Women for Equity in Science (anteriorment conegut com a Women in Science) ha organitzat un simposi per reflexionar sobre la situació de la dona a la ciència. L’acte es va celebrar ahir, 8 de febrer, a l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP) i el van seguir més d’un centenar de persones presencialment i en línia. Es va centrar entorn de “Les dones i el lideratge en la ciència”.

El director de l’IGTP, Jordi Barretina, i el director d’estratègia assistencial i innovació de la Gerència Territorial Metropolitana Nord, Oriol Estrada, van donar la benvinguda als assistents posant en valor la iniciativa del Campus Can Ruti d’unir-se per buscar l’equitat a la ciència i destacant el compromís de l’IGTP de promoure la igualtat i integrar plenament la perspectiva de gènere a la recerca. Seguidament, Julia García-Prado, directora científica de l’IGTP, líder de grup a IrsiCaixa i membre fundadora de WiS (ara, W4E), va fer un resum general de les activitats realitzades al campus per part de W4E i els comitès d’igualtat institucionals.

El simposi va comptar amb tres ponents de fora del campus, vinculades al món acadèmic i científic, que van compartir el seu paper en el foment de la diversitat, la inclusió i el lideratge dins dels seus respectius camps. Vinguda des del País Basc, Nagore Iriberri, professora d’investigació Ikerbasque al Departament d’Anàlisi Econòmica de la Universidad del País Vasco UPV/EHU, va analitzar els biaixos de gènere en l’acadèmia. Julià Blanco Arbués, líder de grup a IrsiCaixa, va presidir un Journal Club centrat en el sexisme a l’acadèmia. A la discussió es va poder debatre sobre el seu paper nociu per a la ciència i com suposa un malbaratament del finançament públic.

Després d’una breu parada, Cristina Peligero i Anna Pons, investigadores d’IrsiCaixa, van presentar les dades de l’Observatori de W4E. Els informes mostren que les xifres referents a la igualtat de gènere han millorat des que es va formar aquesta iniciativa. Igualment, les investigadores van remarcar que encara hi ha àrees en les quals cal continuar treballant.

Entrant a la temàtica pròpia del títol del simposi, l’acte va comptar amb una sessió presidida per Nuria Izquierdo, líder de grup a IrsiCaixa, sota el marc de “Dones i lideratge a la ciència: Fins on hem arribat i cap a on ens dirigim?”. Alicia Marín, business coach i facilitadora a The Sky is the Limit i professora associada a la IE Business School de Madrid, va parlar sobre l’empoderament femení i el lideratge científic. Per la seva part, Julia Vergara-Alert, doctora en Medicina Veterinària a IRTA-CReSA i Premi Nacional de Recerca Talent Jove 2022 va compartir la seva experiència professional en la ciència.

A continuació, es va fer una taula rodona moderada per les investigadores d’IrsiCaixa Sara Cabrero i Elisa Molina, on Blanco, Iriberri, Marín i Vergara van poder expressar les seves perspectives sobre els temes tractats durant el simposi. Les persones que van assistir presencialment a l’acte també van poder intervenir explicant les seves experiències i preguntant als ponents. Per acabar, Dàlia Raich, investigadora a IrsiCaixa, va rendir homenatge a les dones del Projecte Manhattan, reconeixent les seves importants i sovint subestimades contribucions en rols científics, tècnics i de suport durant el desenvolupament de la primera bomba atòmica. Aquestes dones van trencar barreres de gènere en una època en què era inusual per a elles treballar en ciència i enginyeria, i el seu reconeixement busca corregir les omissions històriques, destacar el seu paper pioner i servir d’inspiració per a futures generacions en camps STEM.

Julia García-Prado fa un balanç molt positiu de la trobada: “Després de sis anys d’esforços continuats per mantenir la rellevància i l’assistència a aquestes conferències, ens complau constatar que la present edició ha culminat amb notable èxit. Enguany, l’anàlisi s’ha centrat en el lideratge femení, destacant les persistents disparitats en els rols de gènere i proposant mesures correctives com l’adopció de processos de selecció més transparents i equitatius. Els ponents han subratllat la urgent necessitat d’incorporar aquest lideratge en els entorns de recerca biomèdica, com a vehicle indispensable per a l’excel·lència científica“.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere