Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La Ciutadella del Coneixement: L’Ajuntament de Barcelona ha aprovat definitivament la urbanització de l’entorn del complex de recerca i innovació de l’Antic Mercat del Peix

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

La Comissió de Govern de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat definitivament el projecte d’urbanització de l’àmbit que ocuparan els tres edificis de la UPF, el BIST i l’IBE (CSIC-UPF) que conformaran el futur complex de recerca i innovació, una peça clau de la Ciutadella del Coneixement.

El complex de recerca i innovació de l’Antic Mercat del Peix continua avançant. La Comissió de Govern ha aprovat definitivament el projecte executiu d’urbanització de l’àmbit on s’ubicarà, a l’illa compresa entre els carrers de Villena, Wellington, Trias Fargas i l’avinguda d’Icària. Per tant, es dona llum verda a la renovació de l’espai d’ús públic de la parcel·la on des del gener de l’any passat ja van començar les obres del pàrquing i les dels fonaments dels tres nous edificis que conformaran l’Antic Mercat del Peix.

L’Antic Mercat del Peix, que tindrà una superfície construïda de 45.000 metres quadrats, és una iniciativa que sorgeix dels acords institucionals formalitzats entre l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya, el Govern de l’Estat, la Universitat Pompeu Fabra, el Centre Superior d’Investigacions Científiques, el Barcelona Institute of Science and Technology, la Universitat de Barcelona, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Fundació Pasqual Maragall i el Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona. El nou recinte és clau per al projecte de la Ciutadella del Coneixement i substituirà espais i equipaments obsolets per esdevenir un dels grans nodes de coneixement científic, d’innovació, de recerca, i d’ensenyament superior d’Europa.

El projecte d’urbanització aprovat ara abasta un àmbit de 9.377 m2 i té com a objectiu facilitar els desplaçaments a peu i l’estada a l’espai que ocuparan els tres futurs edificis de l’Antic Mercat del Peix i millorar la continuïtat entre el complex i l’entorn que l’envolta, principalment el parc de la Ciutadella i també el parc de Carles I i els Jardins d’Atlanta. La previsió és que les obres d’urbanització comencin conjuntament amb la construcció del primer edifici (sobre rasant) del complex, durant el primer trimestre de l’any 2025, i estiguin llestes amb l’acabament del darrer edifici del complex, al llarg de l’any 2027.

Així, es generaran tota una sèrie d’espais verds que naturalitzaran l’espai actual de pàrquing i trànsit a través de parterres i arbres, i es crearan espais d’estada i de repòs de diverses característiques, humanitzant l’espai públic i fomentant la seva habitabilitat. Es respectaran les cotes i pendents del terreny original i, pel que fa a la mobilitat, s’eliminarà el trànsit de vehicles habituals del carrer de Villena per convertir-lo en un carrer pacificat i amb accés limitat als edificis de l’àmbit i vehicles de serveis i emergències. A més, s’instal·larà nou mobiliari urbà i noves xarxes de serveis, drenatge, reg, enllumenat i telecomunicacions. El projecte d’urbanització comptarà amb un pressupost de 3,46 milions d’euros finançats pel BIST i la UPF.  

Unes obres que ja estan en marxa, que inclouen la construcció de tres nous edificis

Amb aquest tràmit, l’Antic Mercat del Peix fa un nou pas endavant que se suma a l’inici de les obres dels tres edificis, que ja fa un any que estan avançant. D’una banda, l’edifici del Barcelona Institute of Science and Technology (BIST) tindrà 25.000 metres quadrats i acollirà investigadors de cinc centres del BIST: el Centre de Regulació Genòmica (CRG), l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC), l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2), i l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona (IRB Barcelona).

El segon edifici tindrà 7.000 metres quadrats i acollirà el Centre de Recerca i Innovació per al Benestar Planetari, impulsat per la Universitat Pompeu Fabra. Serà un punt de trobada per a investigadors, provinents tant de les ciències socials i les humanitats, com de les ciències experimentals, i innovadors, que desenvoluparan projectes interdisciplinaris per a crear benestar per a una societat que està envellint.

Finalment, el tercer edifici tindrà 6.000 metres i acollirà la seu de l’Institut de Biologia Evolutiva (IBE), un centre de recerca mixt creat el 2008 per la Universitat Pompeu Fabra i el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC). L’IBE aplegarà tot el seu personal investigador a la nova seu de l’Antic Mercat del Peix, on consolidarà i ampliarà el seu projecte de recerca en evolució i biodiversitat.

Just a sota dels tres edificis, l’empresa pública municipal B:SM (Barcelona de Serveis Municipals) ja està construint i gestionarà un nou aparcament de 7.000 metres quadrats que s’integrarà a la xarxa pública d’aparcaments. És el primer que ha estat concebut en origen com un hub de serveis de mobilitat i inclourà punts de càrrega elèctrica, serveis de lloguer de vehicles compartits, un espai segur per deixar-hi bicicletes i vehicles de mobilitat personal.

Una peça clau de la Ciutadella del Coneixement

El projecte de l’Antic Mercat del Peix és una de les peces clau de la Ciutadella del Coneixement, una iniciativa científica, cultural i urbanística que pretén convertir l’entorn del parc de la Ciutadella, al centre de Barcelona, en un node de coneixement urbà preeminent a la ciutat. És una iniciativa liderada per l’Ajuntament de Barcelona en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya, el ministeri de Ciència i d’Universitats, la Universitat Pompeu Fabra, el Centre Superior d’Investigacions Científiques, el Barcelona Institute of Science and Technology, la Universitat de Barcelona, la Universitat Autònoma de Barcelona,  la Fundació Pasqual Maragall i el Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona.

A més de l’Antic Mercat del Peix, el projecte contempla la rehabilitació dels equipaments emblemàtics de la Ciutadella que conformen un eix de gran valor patrimonial, com són els ja reformats Centre Martorell d’Exposicions i l’Hivernacle i l’Umbracle i el Castell dels Tres Dragons, aquests dos últims pendents de rehabilitació. També s’hi inclou el Pol de Biociència del CSIC, que contempla la construcció d’un nou centre de biociències que concentri les diferents unitats de recerca del CSIC a Catalunya en el solar que actualment conté el Parc Mòbil de l’Estat; el Pla Estratègic del Zoo (2019-2031), que impulsa i reforça l’activitat científica al Zoo en els àmbits de la conservació de la biodiversitat, la gestió de la fauna salvatge i el benestar animal; i, per últim, la Biblioteca Central, la futura Biblioteca Pública de l’Estat a Barcelona que s’ubicarà en uns terrenys situats al costat de l’Estació de França i tindrà la funció de biblioteca central urbana de la ciutat, amb dimensió metropolitana.

La previsió és que al final d’aquest mandat un 80% del projecte estigui enllestit i que, a deu anys vista, el conjunt de la Ciutadella del Coneixement sigui una realitat de dimensió internacional que reuneixi prop de 2.000 recercadors. La Ciutadella del Coneixement vol atraure noves institucions nacionals i internacionals cap a aquesta zona, institucions reconegudes per la seva excel·lència en l’àmbit del benestar planetari, que se sumaran a la massa crítica existent per incrementar sinergies interinstitucionals i fomentar iniciatives interdisciplinàries.

+++

IMATGE 1: Vista virtual del nou espai que conformarà el complex de recerca de l’Antic Mercat del Peix.

IMATGE 2: Plànol del futur complex d’innovació de l’Antic Mercat del Peix.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere