Les institucions de la Unió Europea a Barcelona posen a disposició dels centres de Secundària les Capses d’Aprenentatge “La Terra, 2027” per treballar la UE a l’aula / Presentació a Tarragona
Les institucions de la Unió Europea a Barcelona han desenvolupat les capses d’aprenentatge “La Terra, any 2027”, adreçades a l’alumnat d’Educació Secundària Obligatòria (ESO) i aquest material pedagògic l’han presentat a Tarragona (13/02/2024).
Aquesta “capsa d’aprenentatge” són un seguit de materials pedagògics per treballar a classe, en grups reduïts, temes com ara els orígens i la història de la Unió Europea, el funcionament de les seves institucions, la repercussió que tenen les polítiques de la UE en el nostre dia a dia, el concepte de ciutadania europea o els valors de la Unió.
Les capses plantegen diversos reptes que s’han d’abordar de manera col·laborativa. A través de la resolució dels reptes, els alumnes es converteixen en protagonistes del seu aprenentatge i desenvolupen competències diverses: geografia i història, matemàtiques, tecnologia, llengua i literatura, anglès i economia, entre d’altres.
Les capses s’acompanyen d’una guia docent on els professors hi trobaran les instruccions de funcionament, la solució dels diferents reptes i qüestionaris, l’inventari i els enllaços per descarregar i imprimir documents quan calgui reposar-los. A més, cada alumne rep un quadern d’aventura amb informació i exercicis complementaris.
Laura Rahola, cap de comunicació de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona ha destacat: “Una de les prioritats de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona és promoure el coneixement sobre la UE entre l’alumnat de Catalunya i les Illes Balears. L’educació és una de les millors eines que tenim per contribuir a formar una ciutadania activa, participativa, crítica i implicada en el projecte europeu”.
El cap de l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona, Sergi Barrera, ha recordat: “des de les institucions europees sempre s’ha donat importància a territorialitzar la comunicació i sortir de les capitals. El present i futur d’aquesta comunicació passa per fer pedagogia als centres educatius amb projectes com ara les Escoles Ambaixades del Parlament Europeu o les capses pedagògiques, que avui presentem a Tarragona”.
Per la seva banda, el conseller d’Educació de l’Ajuntament de Tarragona, Berni Álvarez, ha recordat que “des de l’Institut Municipal d’Educació de Tarragona (IMET) sempre es col·labora amb totes aquelles iniciatives encaminades a apropar la Unió Europea als joves; dues de les principals activitats de l’IMET en el marc d’aquest treball són les campanyes Un arbre per Europa i Let’s Clean Up Europe, en les quals cada any participen centenars d’alumnes”.
Finalment, la consellera de Promoció Econòmica i Europe Direct Tarragona, Montse Adan, ha destacat la tasca de les institucions europees i concretament d’Europe Direct de Tarragona, que enguany fa 15 anys que treballa per vincular la ciutat als projectes europeus organitzant activitats que permeten aterrar en clau local les prioritats que marca la Comissió Europea.