Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

L’investigador Eduard Batlle “Premi Nacional de Recerca 2023” pels seus descobriments pioners en càncer de colon i la seva metàstasi

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

El Premi Nacional de Recerca al Talent Jove 2023 és per a la professora d’investigació ICREA a l’Institut d’Anàlisi Econòmica (IAE-CSIC) i professora associada a la Barcelona School of Economics (BSE), Mar Reguant

El Premi Nacional de Comunicació Científica recau en el Museu de la Ciència CosmoCaixa; el Premi Nacional de Mecenatge Científic en la Fundació Dr. Antoni Esteve; i el Premi Nacional al Partenariat Publicoprivat en R+I en la Fundació Catalunya La Pedrera

El Premi Nacional a la Creació d’una Empresa de Base Científica és per l’IRB Barcelona i ICREA per l’impuls de Nuage Therapeutic

El Govern de la Generalitat de Catalunya i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) han guardonat el professor d’investigació ICREA a l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona) i cap del Programa de Càncer d’aquest centre, Eduard Batlle, amb el Premi Nacional de Recerca 2023 (PNR’23). Llicenciat en Ciències Biològiques i doctor en Biologia per la Universitat de Barcelona (UB), Batlle és líder mundial en la investigació de la relació entre el càncer colorectal (CCR) i les cèl·lules mare intestinals, així com de la seva metàstasi.

El conseller Nadal ha fet un reconeixement “en nom del Govern al treball científic dels investigadors i investigadores guardonats, en un context en què el sistema de recerca de Catalunya és punta de llança tant aquí com a Europa i al món”. El titular de Recerca i Universitats ha defensat la importància que la ciència feta des de Catalunya sigui reconeguda i difosa internacionalment: “L’ecosistema català de recerca és un conglomerat d’alta excel·lència. De la mateixa forma que el nostre país es va situar a l’avantguarda del segle XIX amb el tèxtil i del segle XX amb la resta d’indústries i serveis, ara és moment que Catalunya sigui competitiva en ciència i coneixement, que és la indústria del segle XXI.”

El Premi Nacional de Recerca reconeix l’investigador/ora que ha contribuït significativament i internacionalment durant la seva trajectòria a l’avenç d’una disciplina científica en qualsevol dels seus àmbits: ciències humanes i socials, ciències de la vida i de la salut i ciències experimentals, tecnologia i enginyeries. Té una dotació de 40.000 euros. En el cas de Batlle, el guardó reconeix la seva recerca puntera en la caracterització sistemàtica de l’arquitectura del CCR, així com uns descobriments pioners internacionalment per entendre la seva disseminació metastàtica que han donat lloc a nous tractaments terapèutics avui en fase d’assaigs clínics.

Les investigacions del guardonat han identificat les cèl·lules tumorals residuals ocultes al fetge i pulmó, revelant com evolucionen fins a l’aparició de metàstasi del càncer colorectal en aquests òrgans. La identificació aportada per Batlle de les cèl·lules responsables de la recaiguda en el CCR és un progrés vital en la lluita contra la malaltia. Igualment, la seva recerca en models pre-clínics ha evidenciat que la immunoteràpia primerenca, realitzada abans de la cirurgia, pot eliminar aquestes cèl·lules abans que iniciïn una metàstasi, cosa que podria prevenir les recaigudes en el càncer de còlon. Aquestes aportacions, que inspiren avui a investigadors del càncer d’arreu del mon, estan obrint noves vies per desenvolupar tractaments i eines diagnòstiques que frenin la progressió i millorin el pronòstic d’una malaltia que afecta milions de persones a tot el món.

En la que ha estat la seva 34a edició, els Premis Nacionals de Recerca també han guardonat, en la categoria de Talent Jove, la professora d’investigació ICREA a l’Institut d’Anàlisi Econòmica (IAE-CSIC) i professora associada a la Barcelona School of Economics (BSE), Mar Reguant. La guardonada és experta en el camp de l’economia de l’energia i, en particular, en l’anàlisi econòmica del sector elèctric i la contaminació associada a la producció elèctrica. Aquest àmbit d’investigació és avui d’enorme importància, i ho serà encara més en un futur pròxim, atesos els reptes que el canvi climàtic està plantejant per al funcionament de les nostres economies i societats en el seu conjunt. El premi està dotat amb 10.000 euros.

Els distingits i distingides en la resta de categories dels PNR d’enguany són els següents:

  1. Mecenatge Científic. Per a la Fundació Dr. Antoni Esteve, per la seva tasca de més de quatre dècades promovent la recerca i el coneixement en farmacologia, tant en l’àmbit català com internacionalment.
  2. Comunicació Científica. Atorgat al Museu de la Ciència CosmoCaixa, per esdevenir un centre de referència internacional en divulgació científica, acostant la ciència a la ciutadania i fomentant les vocacions científiques entre el jovent.
  3. Partenariat Publicoprivat en R+I. Per a la Fundació Catalunya La Pedrera, per la seva xarxa de partenariats, teixida des de la seva creació el 2013, amb institucions del sector de la recerca: centres, hospitals i universitats.
  4. Innovació a la Creació d’una Empresa de Base Científica. Conjuntament al’IRB Barcelona i a la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA), per l’impuls de l’spin-off Nuage Therapeutics, que desenvolupa nous fàrmacs selectius per malalties difícils de tractar, com ara el càncer de pròstata que reapareix després del tractament inicial.

Els Premis Nacionals de Recerca fomenten el reconeixement social de la ciència i l’activitat dels investigadors, mecenes, empresaris, comunicadors i entitats creadores d’empreses de base científica. El jurat del PNR’23 va ser presidit pel conseller de Recerca i Universitats i president de l’FCRI, Joaquim Nadal i Farreras. Els seus membres van ser el director general de Recerca, Joan Gómez Pallarès; Caterina Biscari (Sincrotró Alba); Júlia Vergara-Alert (IRTA-CReSA), Premi Nacional de Recerca al Talent Jove 2022; Pere Roca-Cusachs (IBEC); Jaume Ventura (CREI i BSE), Premi Nacional de Recerca 2022; Marta Reynal-Querol (UPF i GSE); Samuel Sánchez (IBEC i Nanobots Therapeutics), Premi Nacional de Recerca al Talent Jove 2016; i Robert Fabregat, director general de Biocat. Va actuar com a secretari el director general de l’FCRI, Jordi Mas.

L’acte de lliurament dels PNR’23 se celebrarà el proper 20 de juny al Teatre Nacional de Catalunya.

+++

FOTOGRAFIA: L’investigador Eduard Batlle.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere